info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kömür Madenlerinde Kirlilik Had Safhada

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tekirdağ’da 55 kömür madeni işletmesi bulunduğunu, bunlardan 13’ünün çeşitli nedenlerle faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı.

Yüceer, Bakan Yıldız’ın, Malkara’da derinliği yer yer yüz metreyi bulan devasa çukurları görmezden geldiğini iddia ederek açık kömür ocaklarının en kısa sürede denetlenerek kapatılmasını istedi.
 
 BAKAN YILDIZ ÖNERGEYİ YANITLADI
 
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in Malkara’da rehabilite edilmeden bırakılan açık kömür ocakları ile ilgili yazılı soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tekirdağ’da 55 kömür işletme ruhsatı olduğunu söyledi. Yıldız, bu kömür ocaklarının 13 tanesinin faaliyetinin çeşitli nedenlerle durdurulduğunu kaydetti.
 
 6 AY  1 YIL ARALIĞINDA DENETLENİYOR
 
Tekirdağ’da son 10 yılda 23 kömür ocağı ruhsatı verildiğini kaydeden Yıldız, madencilik faaliyetlerinin çevreye duyarlı yöntemlerle yapılabilmesi, faaliyetler esnasında çevrenin en az etkilenmesini sağlayacak tedbirlerin alınması ve doğal dengenin korunmasına yönelik olarak maksimum tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla bakanlığın gerekli yasal düzenlemeleri yaptığını savundu.  Yıldız, kömür ocaklarının bulunduğu ruhsatlı sahaların 6 ay ile 1 yıl aralığında denetlendiğini bildirdi.
 
 MALKARA’DA REHABİLİTE EDİLMEDEN BIRAKILAN OCAK YOKMUŞ
 
Yıldız, “İşletmeciler hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?”  sorusuna ise ilginç bir yanıt verdi. Ruhsat sahalarındaki rehabilitasyon işlemleri projesindeki çevre uyum planına uygun olarak yapılmayan terk işlemlerinin kabul edilmediğini iddia eden Yıldız, Malkara’daki devasa çukurları görmezden gelmeyi tercih etti.  Yani, Bakan Yıldız’a göre Malkara’da rehabilite edilmeden bırakılan kömür ocağı yok.
 
DEVASA ÇUKURLARI GÖRMÜYOR
 
Önergeye verilen yanıtı değerlendiren Yüceer, “Rehabilite edilmeden bırakılan açık kömür ocakları tehlike saçıyor; vatandaşlar derinliği yer yer 100 metreyi bulan kömür ocaklarına düşecekler diye çocuklarını bırakamıyor, her yıl onlarca hayvan, maden için açılan ve kapatılmayan çukurlara düşerek telef oluyor; ancak Bakan Yıldız, çukurları görmüyor. Madem, çevre uyum planına uygun olarak yapılmayan terk işlemleri kabul edilmiyor, o zaman Malkara’daki o devasa çukurlar nedir? Sayın Bakan gelsin, Malkara’yı, Tekirdağ’ı görsün” diye konuştu.
 
BİR AN ÖNCE KAPATILMALI
 
Bakan Yıldız’ın sadece durum değerlendirmesi yapmakla yetindiğini kaydeden CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Bunları biz de, Malkaralılar da zaten biliyoruz. Biz önlem alınmasını istiyoruz, durum değerlendirmesi değil” diye konuştu.
 
Malkara’da özellikle Şahinköy, Pirinççeşme, Hasköy ve İbrice’de çevre kirliğinin had safhada olduğunun altını çizen Yüceer,  kömür yıkama yerleri nedeniyle dere sularının siyah aktığını, çevrenin kirlendiğini, bu durumun köylüleri tedirgin ettiğini ifade etti.  Yüceer, açık kömür ocaklarının bir an önce denetlenerek kapatılmasını istedi.