info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Lüferin Kilosu Artıyor

Bilinçsiz avlanma sonucu soyu tükenme tehlikesi altında olan lüfer tezgâhta el yakıyor.

Kampanyayla koruma altına alınan lüferinfiyatı değişiyor. Av mevsiminin sonuna doğru lüferin ulaştığı yüksek fiyat, balık severleri palamuta yöneltti.
 
Lüfer, bu yıl bereketli sezonunu bitirdi. Geçtiğimiz yıla göre daha az lüferin tutulduğu görülürken en bol çıktığı ekim ayında bile 10 - 15 TL’den satılan lüferin tanesi bugünlerde 20 - 25 TL’ye yükseldi. Boğaz’ın Sultanı olarak bilinen lüferin yasal olarak avlanabileceği boy olan 20 cm’de 200 - 250 grama ulaştığı görülüyor.
 
‘Yasakla düzelir’ 
Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği Başkanı Kenan Gedikli ise, 3 yıldır uygulanan boy ve derinlik yasaklarına uyulursa 5 yıl sonra lüferin artacağını söyledi. Gedikli, “Lüferin akın mevsimi hep kısaydı, 40 - 45 gün. Fakat kış boyunca geleneksel balıkçılar yine de piyasaya yetecek kadar lüfer avlardı. Yani tüm balık sezonu boyunca Marmara ve Boğaziçi’nde ağlarımıza lüfer gelirdi. Fakat, endüstriyel avcılar çinekopu fazla avladığı için lüfer restoranlarda tüketilen lüks balık oldu. Ama derinlik ve boy yasağında kararlı olursak lüferde eski güzel günleri yakalarız” dedi.