info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.9586
Dolar Satış
:
33.0180
Euro Alış
:
35.7732
Euro Satış
:
35.8377
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Müzeler Haftası kutlandı

Bu yıl 28 incisi kutlanan "Müzeler Haftası" dolayısıyla Tekirdağ Müze Müdürlüğü nde bir tören düzenlendi.

Müze Müdürlüğü ndeki törene Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Adalet Komisyon Başkanı Ekrem Esin, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmettin Kurt, Tekirdağ Müze Müdür vekili Önder Öztürk, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tören dolayısıyla bir konuşma yapan Müze Müdür vekili Önder Öztürk, insanlık tarihinin günümüz insanına bıraktığı en büyük mirasın tarih öncesi ve tarihi devirlere ait kültürel miraslar olduğunu belirterek, müzelerin tarihi mirası koruduğunu vurguladı.

Öztürk, "Ülkemizde müzecilik faaliyetleri bu amaç doğrultusunda, İstanbul Arkeoloji Müzesi nin 1883 tarihinde Osman Hamdi Bey tarafından kurulması ile başlamıştır. 1884 yılında eski eserlerimizin yurt dışına çıkartılmasını yasaklayan ilk kanun olan Asar-ı Atika Nizamnamesi düzenlemiştir. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Atatürk ün direktifleriyle arkeolojik çalışmalar hız kazanmış, tarih ve kültürümüzün bilimsel anlamda araştırılması için Türk Tarih Kurumu ve Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi kurulmuştur. Uzun süre camilerde, medreselerde, köhne binalarda bin bir zorlukla faaliyet gösteren müzelerimiz bugün, 98 Müze Müdürlüğü, bu müdürlükler nezdinde 90 birimi ve 129 düzenlenmiş ören yeri ile dünya müzeleriyle boy ölçüşebilir seviyeye gelmiştir" dedi.

Müze Müdür vekili Öztürk, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi nin 1967 yılında kurulduğunu hatırlatarak, "Müzemiz bugün 15 bin eseri bünyesinde barındırmaktadır. İlimiz genelinde 107 adet arkeolojik sit, 350 adet sivil mimarlık örneği konut, 188 dinsel ve kültürel mahiyette yapı, 39 doğal anıt, 8 adet doğal sit alanı, 7 askeri yapı, 4 idari yapı, 2 tarihi sit ve 1 adet kentsel sit alanı müdürlüğümüzce tescillenerek koruma altına alınmıştır" diye konuştu.

Öztürk, Tekirdağ Müze Müdürlüğü nün son 10 yıldır her yıl ortalama 3 arkeolojik kazı yaptığını anımsatarak şunları söyledi: "Halen Menekşe Çatağı prehistorik yerleşim alanında, Herain Teichos trak kentinde ve bugün ismi Marmara Ereğlisi olan Perinthos daki Bizans bazilikasında kazılarımız devam etmektedir." Türkiye nin kültürel ve doğal değerler açısından çok az ülkenin sahip olduğu bir zenginlik ve çeşitliliği barındırdığını anlatan Öztürk, ülke mirasının korunması görevinin müzeler olduğu kadar toplumun tüm kesimlerinin de görevi olduğunu vurgulayarak, "Tekirdağ Müze Müdür vekili Önder Öztürk, tarihi ve kültürel mirasa hep beraber sahip çıkalım" dedi.

Daha sonra Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında Kültürel ve Doğal Varlıklarımız ve Müze konulu resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmanın 1. kademesinde ilköğretim 5 sınıflar arasında resim yarışmasında birinciliği Süleymanpaşa İlköğretim Okulu 5-A sınıfı öğrencisi Ayşe Özge Dırak birinci olurken, Öğretmen Mediha Mehmet Tetikol İlköğretim Okulu 5-B sınıfı öğrencisi Begüm Ergün ikinci ve Atatürk İlköğretim Okulu 5-A sınıfı öğrencisi Elfim Baykal ise üçüncülük kazanarak ödüllerini Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı dan aldılar.

Yarışmanın 6 ve 7. sınıfları içeren 2. kademesinde birinci İnönü İlköğretim Okulu 7-C sınıfı öğrencisi Rümeysa Nur Dere, ikinci Öğretmen Mediha Mehmet Tetikol İlköğretim Okulu 6-B sınıfı öğrencisi Özge Kiracı ve üçüncü Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu 6-C sınıfı öğrencisi Sinan Özen de ödüllerini Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ ın elinden aldı.