info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Önen; "Tıbbın temel ilkesi sevgidir"

14 Mart Tıp Etkinlikleri kapmasında düzenlenen gecede Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Abdullah Önen konuşma yaptı.

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Abdullah Önen, Hekimlerin iki temel değer yargısının bulunduğunu, bunlardan birinin: Özgürlük, diğerinin ise herkesin yaşam hakkına saygı olduğuna vurgu yaparak, "Sağlığın ihtiyaç değil, hak olduğunu söyleriz." diye konuştu.

"Kamu sağlık hizmetlerinin tasfiyesine, sağlığın ticarileştirilmesine ve bunların yol açacağı iş güvencesizliği ve emeğin değersizleştirilmesine hayır" diyeceklerini de kaydeden Önen, "Sağlıkta Dönüşüm" programı adına yapılanlardan ve yapılacaklardan Türkiye Tıp Ortamı ve Halk ın Sağlığı adına kaygılıyız." diye konuştu.

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Abdullah Önen, 14 Mart Tıp Bayramı çerçevesinde düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada; Tıbbın temel ilkesinin, para değil, sevgi olduğunu söyledi.

Önen, "Öncelikle Elazığ daki depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum." Diyerek başladığı konuşmasında, "14 Mart tarihinin kaynağı; İlk modern tıp okulunun kurulduğu 14 Mart 1827 dir.

14.03 1919 tarihi; 1.Dünya Savaşı yıllarında, işgal kuvvetlerine karşı İstanbul daki tıp öğrencilerinin direniş tarihidir. Tıp öğrencilerinin bu direnişi ilk değildir. 1915 te, Çanakkale yi geçilmez kılmak üzere yola çıkanların arasında Tıbbiye Alayı adıyla bilinen genç tıbbiyeliler de vardı. Ve, Gelibolu Cephesi nden hiç biri dönmediği için, ilk kez 1921 yılında tıbbiye hiç mezun verememişti. Bu nedenle, 14 Mart tarihi, hekimlerin anti emperyalist özünü ve her koşulda ülkesine sahip çıkan refleksini de hatırlatır.

İstanbul Tıp Fakültesi Öğrenci Birliği, ilk kez 14 Mart 1935 i tıp bayramı olarak kutlamış ve o günden bu yana 14 Mart günü, ülkedeki tüm hekimlerin tıp bayramı olmuştur." diye konuştu.

Düzenlenen baloda; Vali Muavini Erdoğan Özdemir, Tekirdağ Ak Parti Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, Belediye Başkanı Opr.Dr. Adem Dalgıç, Sağlık Müdürü Uğur Çağlayan, Eczacılar Odası Başkanı Ufuk Ersöz ve çok sayıda doktor davetliye seslenen Tabipler Odası Başkanı Abdullah Önen, 1976 dan beri, Türk Tabipleri Birliği nin, her yıl 14 Martı içine alan haftayı Tıp Haftası olarak değerlendirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Ülkenin sağlık ortamına ilişkin sorunlarını gündem yapmakta, ayrıca çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri hayata geçirmektedir. Tekirdağ Tabip Odası, bu geleneğe uygun olarak, 1995 yılından itibaren her yıl olduğu gibi, bu yıl da 14 Martı içine alan haftayı, sağlık, kültür ve sanat haftası olarak değerlendirmeyi seçmiştir.

Hekimlerin iki temel değer yargısı vardır: Özgürlük ve herkesin yaşam hakkına saygı. Özgürlük talebi mesleğimizin doğasında vardır. Bunu önce, hastaya götüreceğimiz sağlık hizmetini planlarken, başkasının müdahalesini reddederek gösteririz. Çünkü mesleki bağımsızlık ve özgürlük olmadan hekimlik sanatını icra etmek mümkün değildir. Herkesin yaşam hakkı için mücadele etme tutkusu ise, bizim düşün ve eylem dünyamızın temel direğidir.Bu sebeple; insanları parasına göre sınıflandıran modern dünyanın piyasa tanrısı karşısında, her bireyin, sadece insan olduğu için, bu dünyada eşit ve özgür bir biçimde, barış içinde yaşamasını savunuruz. Sağlığın ihtiyaç değil hak olduğunu söyleriz. Kamu sağlık hizmetlerinin tasfiyesine, sağlığın ticarileştirilmesine ve bunların yol açacağı iş güvencesizliği ve emeğin değersizleştirilmesine hayır deriz."

Hekimin yerinin, insanın yanı olduğunun da altını çizen Önen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Para karşısında insanın, rekabet karşısında paylaşmanın, yoksulluk ve yoksunluk karşısında eşitliğin, baskılar karşısında özgürlüğün yanında yer alır. Tıbbın temel ilkesi, para değil sevgidir.

Bu gün, "Sağlıkta Dönüşüm" programı adına yapılanlardan ve yapılacaklardan Türkiye Tıp Ortamı ve Halk ın Sağlığı adına kaygılıyız. Ancak iyimseriz ve umutluyuz.Çünkü, sağlık hakkı için yükselttiğimiz mücadelemize inancımız tamdır.

Hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının, iş güvencesi ve özlük hakları ile halkın sağlık hakkının ayrılmaz bir bütün olduğunu bilerek, sorumlu, duyarlı ve etkin bir çaba içinde olmaya devam edeceğiz.

Ulu Önder Atatürk ve aramızdan ayrılan büyüklerimizi rahmetle anıyor, önümüzdeki yılların ülkemiz için, dünyamız için ve tüm insanlar için barış ve özgürlük getirmesini diliyorum.

Hepinizin Tıp Bayramınız kutlu olsun."

Öte yandan, Tekirdağ Belediye Başkanı Opr.Dr. Adem Dalgıç, doktorun, insanlara hizmet verdiğini ve en güzel meslekler içinde bulunduğunu belirttiği konuşmasında, tüm doktorların Tıp Bayramı nı kutladı.

Milletvekili Akbulut ise, yaptığı kısa konuşmada, doktorların, önemli hizmetler yaptığına değindi ve tüm doktorların Tıp Bayramı nı kutladı.