Yaşanan faciayı “affedilemez bir ihmal zinciri ” olarak nitelendiren Avşar, olayın tüm boyutlarıyla araştırılması için Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi sundu. “İçimiz yanıyor” diyen Avşar, TSK’nın kurumsal yapısı, donanım kapasitesi ve hareket kabiliyeti gibi güçlü yönlerine dikkat çekerek, “Metan gazından 12 vatan evladını şehit vermek affedilemez bir ihmaller zincirinin sonucudur” dedi.
Avşar, Milli Savunma Bakanı Güler’in “Bu olay başlattığımız idari tahkikat ile en ince ayrıntısına kadar incelenecektir” açıklamasına rağmen, kamuoyunun vicdanının rahatlamadığını ve zihinlerdeki soru işaretlerinin giderilemediğini söyledi.“Bu elim hadisenin ardından operasyonun planlama ve icrasına dair ciddi sorular gündeme gelmiştir” diyen Avşar, uzmanların görüşlerine atıf yaparak, olayın daha önceki benzer faciaları akıllara getirdiğini vurguladı. Avşar şöyle konuştu; “Dört yıl önce Gara’da teröristlerin elindeki rehineleri kurtarmak için yapılan mağara operasyonunda 13 rehine ile 3 özel harekatçımız şehit olmuştu. Yine 2023’te Hakurk ve Metina’da göz gözü görmeyen kar fırtınasında muşamba çadırlarda kalan 12 askerimiz şehit olmuştu. Şimdi ise metan gazı nedeniyle 12 Mehmetçiğimizi kaybettik.
Uzmanlar, böylesi yüksek riskli bir operasyonda kararın emir-komuta zinciri içinde alınması, ön keşiflerin yapılması, gerekli teçhizat ve uzman ekiplerle hareket edilmesi gerektiğini ifade ediyor.” “Olası riskler yeterince değerlendirildi mi?” Avşar, mağarada metan gazı bulunabileceği riskine rağmen yeterli keşif ve teçhizat tedbirlerinin alınıp alınmadığını sorguladı. Askeri envanterde gaz algılama cihazları, dedektörler, maske ve oksijen tüplerinin bulunduğunu hatırlatan Avşar, “Eğer bu ekipmanlar kullanıldıysa, metan gazı zehirlenmesi nasıl önlenemedi?” diye sordu. “Uzmanlar, metan gazının yoğun olmadıkça kolay kolay öldürücü olmadığına dikkat çekiyor. Metan genelde kömür havzalarında, termal alanlarda veya mağarada kalmış bir leş nedeniyle oluşabiliyor. Dolayısıyla 12 Mehmetçiğimizin metan gazı nedeniyle şehit olması son derece manidar ve şüphe uyandırıcıdır.”
“Olay tüm yönleriyle şeffaf şekilde araştırılmalı” Avşar, kamu vicdanının rahatlatılması için bu olayın şeffaf ve bağımsız şekilde incelenmesinin elzem olduğunu belirtti. “Böylesine riskli bir görevde teknik tedbirlerin alınmaması, sağlık desteği ve gaz algılama sistemlerinin etkin olmaması, uzman personelin görevlendirilmemesi, keşif eksiklikleri ile acil müdahale planlarının işlerliği mutlaka sorgulanmalıdır” dedi. Bakan Güler’e yönelttiği sorular Cem Avşar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den şu soruları yanıtlamasını istedi: TSK’nın güçlü kurumsal yapısı, donanım ve ekipman kapasitesi göz önüne alındığında, söz konusu faaliyette ihmal ve kusurların araştırılmasına dair başlatılan askeri, idari ve adli soruşturmalar hangi aşamadadır? Bu arama-tarama faaliyeti emir-komuta zinciri içinde, alanında uzman personelle ve gerekli teçhizatla mı icra edilmiştir?
İstihbaratın alınmasının ardından uzman ekipler bölgede keşif yapmış mıdır? Bu keşifte ileri teknoloji insansız araçlar kullanılmış mıdır? Mağarada metan gazı tespiti yapılmış mıdır? TSK envanterindeki gaz algılama sistemleri, dedektör, oksijen tüpü, maske ve bağımsız solunum cihazları bu operasyonda kullanılmış mıdır? Kullanıldıysa metan gazı zehirlenmesi neden önlenememiştir? Operasyonun tüm aşamalarıyla ilgili başta şehit aileleri olmak üzere kamuoyunu doğru ve şeffaf şekilde bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz? Benzeri vakalarda personelin hızlı tahliyesi ve tıbbi desteği için TSK’nın arama-kurtarma özel ekibi var mıdır? Bu konuda hangi eğitimler verilmiştir? Olay anında hızlı müdahale kapsamında neler yapılmış, raporlama ve bilgi akışı nasıl sağlanmıştır?" Dedi