info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ`da Türk Macar Turan Sunumu Gerçekleştirildi

Macar Andras Biro’dan Turan sunumu

Türk Ocağı Tekirdağ Şubesi ve Macar Turan Vakfı müşterek programı Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşti. Hars Heyeti Başkan Yardımcısı Ömer Taşkın’ın sunuculuğunda başlayan programda saygı duruşu ve her iki ülkenin Milli Marşları okundu.

Ardından Türk Ocağı Tekirdağ Şube Başkanı Hasan Erge kürsüye gelerek selamla konuşması yaptı. Erge konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk, Enver Paşa, Ziya Gökalp ve İsmail Bey Gaspıralı’dan örnekler vererek Turan ülküsünün yaşayan bir mefkûre olduğunu belirtti. Ardından sözün üstadı Macar Turan Vakfı Başkanı Dr. Andras Biro yoğun alkışlarla sahneye gelerek sunumuna başladı. Az Türkçesi ile selamlama konuşmasının ardından Tercüman Erdinç Tunçbilek’in çevirisiyle 3 saat boyunca salona Turan İdealinin bilimsel altyapı çalışmalarını slayt eşliğinde sundu.

Biro konuşmasında Tekirdağ’dan övgüyle bahsederek II. Rakoçzi Ferenç’in Tekirdağ ile Macaristan arasında dostluk köprüsü olduğunu, Tekirdağ Macaristan Fahri Konsolosu Erdoğan Erken’in ise sembol isim olduğunu ifade etti. Türk ve Macar Tarihinin aynı kaynaktan Orta Asya’dan beslendiğini belirten Biro, Turan fikrinin Macaristan’da ki savunucularından bahsetti. Turan idelinin kültürel olarak mümkün olduğunu ifade eden Biro, bunun için Turan halklarının çok daha fazla birbirine kaynaşması gerektiğini belirtti.

Macaristan’da her 2 yılda bir düzenlenen Hun -Türk Turan Kurultayı’nın Turan halkları arasında kaynaşmayı hedeflediğini, yüzbinlerce insanın bu kurultaya gelerek geleneklerini öğrendiğini ve yaşadıkları bölgelerde Turan düşüncesini yaymaya başladıklarını ifade etti. İlki 2006 Yılında Kazakistan’da 2. si ve sonraki kurultayların Macaristan’da yapıldığını belirten Biro, 2016 yılında Kırgızistan Devletinin de geleneksek sporlar adı altında başlattığı kurultay çalışmasının da oldukça önemli olduğunu belirtti. Bu tip geleneksel organizasyonların önemine değinen Biro, aslında birçok ortak noktamızın olduğunu bu tip uluslararası organizasyonlarda fark ediyoruz. Birbirimizi tanıdıkça akrabalık, kardeşlik duygularımız ilerliyor dedi. 3 Saat süren bilimsel sunumun ardından Tekirdağ Macaristan Fahri Konsolosu Erdoğan Erken Andras Biro’ya porselen tabak hediye ederken, Biro da Konsolos Erken’e İpek kumaştan yapılmış Macar Bayrağı Hediye etti.

Programa çevre ilçelerden birçok Turan gönüllüsü katılım sağlarken, Tekirdağ Türk Ocağı Gençlik Kolları Başkanı Muratcan Okumuş ve ekibi, Ahde Vefa Turan Derneği Trakya Temsilcisi Gülay Sormageç, Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Temsilcisi Fahrettin Özzade de iştirak ettiler.

Kaynak : Murat Ürtekin