Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen Mübadelenin 102. yılı etkinliğinde Tekirdağ Merkez (Süleymanpaşa) ilçesinde faaliyette olan Sivil toplum örgütleri ve derneklerin katılım gösterdiği etkinliğe, Tekirdağ Chp Milletvekili Nurten Yontar, Tekirdağ Ak parti Kadın kolları başkan yardımcısı Ülker Fidancı, Tekirdağ Ticaret Odası başkanı Cengiz Günay,Türk Kadınlar Birliği Tekirdağ Şubesi başkanı Nural Ülker, Tekirdağ Aydınlar Ocağı başkanı Halide Savaş, Tekirdağ Azerbaycanlılar Derneği kadın kolları başkanı jale Yıldız, Tekirdağ Halk Müziği Sevenler Derneği Başkanı Saffet Acat ve Rumeli Balkan derneklerinin yöneticileri ile üye derneklerinin yöneticileri ,basın mensupları ve misafirler katıldı.
Etkinlikte konuşma yapan Tekirdağ CHP Milletvekili Nurten Yontar; ’Trakya Rumeli Balkan Dernekleri federasyonunca yapılan bu etkinliğin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her platformda adının yaşatılarak, gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi. Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nihat Efe yaptığı konuşmada; "Mübadelenin 102.yılını yaşadığımız bu yılda, 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması’nın ardından, Türkiye’de veya Yunanistan’da doğup büyümüş yüzbinlerce insan, hükümetler arası protokol gereğince, mecburî nüfus değişimine tabi tutularak doğdukları toprakları terk etmek zorunda bırakılmışlardır.
Dolayısıyla Yunan ve Türk tarihçiler 1920’lerin tüm tarihi olaylarını kendi milliyetçi ideolojileriyle değişik düzeylerde tahrip etmiş ve hâkim siyasi ideolojiye hizmet eden bir tarihçilik anlayışı benimsemişlerdir. Bu bağlamda, savaşlardan ve nüfus mübadelesinden etkilenen yaklaşık 2 milyon insanın hikâyesi, iki ülkenin tarihinde siyasî iktidarların ideolojik amaçları doğrultusunda ya “hatırlanmış” ya da “unutulmuştur” diyerek, sözlerimi sonlandırmadan önce;, Yerelde mavi gözlü şehrimizi yöneten yerel idarecilerimize de mesajımız var; Günü kurtaracak projelerden vazgeçilerek kalıcı ve salt projeler yapılarak Tekirdağ ve Trakya’da yaşayan insanlarımızın 500 yıllık geleceklerini, yaşam kalitesini yükselterek üretimi nasıl artırabiliriz, bunu üzerine çalışmalar yapılması önemlidir.
Su projeleri, çevre projeleri, tarım projeleri maalesef gelecek yıllarda çözülemeyecek sorunlar haline gelecektir. Bu konularda Federasyonumuzun bünyesinde bulunan bölgemize hakim konularında değerli uzman danışmanlarımızla, Akil adamlarımızla ,hiçbir talebimiz olmaksızın destek vermeğe hazırız" Diyerek Tekirdağlıların ve Türk Ulusunun 23 nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.