info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tümkasder’den, Engelsiz Yaşam İçin Bir Adım

Tüm Kastamonulular Derneği (Tümkasder) Genel Başkanı Murat Çalık, hemşehri veya işadamları gibi derneklerin kuruluşunda yada sonrası yapılan genel kurullarında, Dernekler masası nasıl ki başkan, yardımcısı, genel sekreter, muhasip ve denetici gibi olmazsa olmaz organları mecburi tutuyorsa, engelliler komisyonunun da bu yaptırıma ilave edilmesi zorunlu hale getirilmelidir” dedi.

Vizyoner projelerinde öncü kimliğiyle dikkat çeken Tümkasder,  bünyesinde Engelliler Komisyonu kurarak, “Engelli Yaşamın Zorluklarını” giderme yönünde bir misyon üstlendi. Tümkasder’in Engelliler Komisyonu, ülkemizdeki binlerce derneğin de “Engellilere Pozitif” yaklaşımına önemli bir örnek oldu. Tümkasder Genel Başkanı Murat Çalık, Türkiye’de binlerce dernek, binlerce vakıf bulunduğunu, fakat engellilerin sosyal yaşamın düzenlenmesi, haklarının ve sosyal taleplerinin savunulması yönünde sadece Sakatlar ve Engelliler Derneklerinin faaliyet gösterdiğini belirterek, “Bu bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu bir sosyal hayatın düzenlenmesinin mecburiyetinin yansımasıdır. Türkiye’de yaşayan engellilerin sayısı nüfusumuzun yüzde 13’ünü kapsamaktadır. Yani, her 7 kişiden birisi engellidir. Eğer ülkemizdeki il, ilçe, kasaba, köy hemşehri derneklerimiz, yine iş adamları dernekleri bile, hatta yoğun yaşam alanlarında hizmet veren site yönetimler’ininde Engelli kardeşlerimizle ilgili yönetim kurulu kadrolarında engelliler komisyonu başkanlıkları gerçekleştirirse, Engellilerimizin sosyal hayata katılması yönünde en önemli adım atılmış olacaktır. Öncelikle bizim etrafımızda bulunan sosyal kısır döngüyü kıracak bir adım atmamız gerekiyordu. Biz de, öncü kimliğimizle, ülkemizde bulunan, binlerce derneğe de örnek olacak nitelikte bünyemizde Engelliler Komisyonu kurarak, “Engelsiz Yaşam İçin” önemli bir adım atmış bulunuyoruz” dedi. 
 
Çalık, hemşehri veya işadamları gibi derneklerin kuruluşunda yada sonrası yapılan genel kurullarında, Dernekler masası nasıl ki başkan, yardımcısı, genel sekreter, muhasip ve denetici gibi olmazsa olmaz organları mecburi tutuyorsa, engelliler komisyonunun da bu yaptırıma ilave edilmesi zorunlu hale getirilmelidir. Yine Engellilerin hayatını kolaylaştırma yönünde, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve özel şirketlerin çok önemli bir görev üstlenmeleri gerektiğini belirterek, “Bu konuda toplumsal bir bilincin oluşturulması ve engellilerimizin sosyalleşmesi yönünde çok daha aktif çalışmaların gerekliliğini ifade etmek istiyorum. Bu konuda sizlere çarpıcı bir örnek aktarmak istiyorum. Bölgemizde büyük bir alışveriş merkezi var. Bu merkezimizin önünde engelliler için ayrılmış park yeri var. Maalesef, hiçbir özrü bulunmayan, engelli olmayan vatandaşlarımız araçlarını büyük bir sorumsuzlukla bu alışveriş merkezinin önüne park ediyorlar. Tümkasder Engelliler Komisyonumuz, bu alışveriş merkezinin görevlileriyle görüştüklerinde, ancak bu sorunun farkına varılıyor ve daha sonra buraya engelliler dışında hiç kimsenin girmemesinin önü açılıyor. Çalık, Engelliler Komisyonunu’nun engelli kardeşlerimizin sosyalleşmesi adına her türlü çalışmayı yapacağını belirterek, “Engellileri Hayatımızın Engeli olarak görmeyelim” açıklamasını yaptı.