info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Üniversiteli Mine, 3 Bedende Yaşayacak

İZMİR de kaldığı öğrenci yurdunun 3 üncü katından düşen ve kaldırıldığı hastanede tüm çabalara karşın beyin ölmümü gerçekleşen Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Turizm

İZMİR de kaldığı öğrenci yurdunun 3 üncü katından düşen ve kaldırıldığı hastanede tüm çabalara karşın beyin ölmümü gerçekleşen Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Turizm İşletmeciliği hazırlık sınıfı öğrencisi 19 yaşındaki Mine Özbaş ın bağışlanan organları, 3 kişiye hayat verdi. Mine nin böbrekleriyle makineli yaşamdan kurtulan 27 yaşındaki Gülşen Bilici ile Murat Ayaz, Mine nin bize hayat veren organlarına çok iyi bakacağız. Bunu acılı babasına da söyleyip, teşekkür ettik dedi.

Tekirdağlı Mine özbaş, geçen hafta Buca da kaldığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu na ait yurt binasının 3 üncü katından düştü. Beton zemine çakılarak ağır yaralanan genç kız hemen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ne kaldırıldı. Ancak çabalar, yaşamının baharındaki Mine yi kurtarmadı, 4 Ekim akşamı beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümünün ardından ailesi, kendilerine iletilen organ bağışı önerisini acılarına yüreklerine gömüp kabul etti. Kutsal bağışın ardından nakil organizasyonu yapıldı. Mine Özbaş ın böbrekleri aynı hastanede nakledilmek üzere kalırken, karaciğeri ve korneaları Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ne, kalp kapakçıkları da Ege Üniversitesi Hastanesi ne gönderildi. Ailesinin, başka insanları yaşatmak, kendisinden bir parçanın yaşadığını düşünerek avunmak için organlarını bağışladığı Mine, gözyaşları arasında memleketi Tekirdağ ın Şarköy İlçesi nde son yolculuğuna uğurlanırken, İzmir de nakil operasyonları başarıyla gerçekleştirildi.

BÖBREK KARDEŞLERİ MUTLU

Mine Özbaş ın böbreklerinden biri 9 gün önce, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi nde 1250 hastalı bekleme listesi ne adını yazdıran Diyarbakır Silvanlı Gülşen Bilici ye takıldı. 9 çocuklu bir ailenin 7 inci çocuğu olduğunu, 10 yıldan bu yana makineye mahkum bir yaşam sürdüğünü belirten Bilici duygularını şöyle dile getirdi:

Bizim oralarda böbrek nakli yapılmıyor. 2 yıl önce Ege Üniversitesi Hastanesi ne başvurdum, listeye adımı yazdırdım. Ama bugüne kadar bir gün bile olsun bir çağrı almadım. 9 gün önce İzmir e geldim. Adımı bu hastanedeki bekleme listesine yazdırdım, İstanbul daki ağabeyimin yanına gittim. 9 gün sonra yani 6 Ekim de müjde geldi. İnanamadım. Şimdi çok mutluyum. Nakil de çok başarılı geçti. Artık özgürüm, doyasıya su içebileceğim.

Gülşen Bilici yle böbrek kardeşi olan, bir çocuk babası Balıkesirli malülen emekli Murat Ayaz da, 2001 den beri makineye bağımlı yaşadığını, 5 yıldır da adının yazılı olduğu listelerinden çağrılmayı beklediğini söyledi. 9 yıl sonra diyalizden kurtulmanın sevincini yaşadığını belirten Ayaz, Kızım beni makineye bağlı görünce çok kötü oluyordu, ben de onu öyle görünce dayanamıyordum. Bu bağış mutluluğumu geri getirdi diye konuştu.

BABAYA TELEFONDA TEŞEKKÜR

Ameliyatın ardından kendilerine gelir gelmez Murat Ayaz ile birlikte acılı aileye başsağlığı telefonu açtıklarını belirten Gülşen Bilici, Kızını kaybeden bir babanın yaptığı bu bağış karşısında söyleyecek sözümüz yok. Ona sadece minnettarlığımızı ilettik, tüşekkür ettik. Kızının böbreklerine iyi bakacağımızın sözünü verdik. O da bunu duyunca çok sevindi, kızım sizinle yaşayacak dedi. Acılı aileye başsağlığı, yaşamını kaybeden genç kıza rahmet diledik dedi.

Nakilleri gerçekleştiren ekibin başkanlığını yapan Op. Dr. Cezmi Karaca da acılı ailenin çok önemli, saygı duyulacak bir örnek davranış gösterdiğini belirterek, Aile zoru yaptı. Onların sayesinde iki hastamız daha yeni bir yaşama kavuştu. Türkiye de 60 bin hasta diyalize giriyor, bunların yüzde 10 u vefat ediyor, her yıl yüzde 20 si kadar hasta da listeye ekleniyor. Sadece bizim hastane listemizde 1250 hasta kayıtlı. O nedenle herkesi organ bağışına davet ediyoruz diye konuştu.

KARACİĞERİ HEPATİTLİ KADINA

Öte yandan Mine Özbaş ın karaciğeri, eşi Ali Şimşek i 8 yıl önce Hepatit C yşe bağlı gelişen sirozdan kaybeden Bursalı Gülizar Şimşek e nakledildi. Hepatit B taşıyıcısı olduğunu, ancak hastalığın sadece karın şişmesi belirtisiyle ortaya çıktığını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

Herşey bir yıl içinde ortaya çıktı. Ailemin yanına İzmir e gelmiştim. Halsizlik, yorgunluk olmadığı için bir şeyden şüphelenmedim. Ancak karnımda su toplanmasının ardından yapılan tetkiklerle karaciğer yetmezliği tanısı koyuldu. Onun üzerine İzmir de ev tuttum. DEÜ Hastanesi nde yatıp, çıktım. 5.5 ay önce nakil listesine adım yazılmıştı. Yeğenim ve kızım Nevin (23) verici adayı oldu. Kızım 82 kiloydu, 2.5 ayda 9 kilo verdi. Zayıflayıp bana donör olacaktı. Hala da zayıflamak için çaba sarf ediyor. Ama ben, ikisine de kıyamayacağımı anladım, onların vermesine izin vermeyecektim. Kadavradan çıkar ya da çıkmaz, kendime iyi bakarak ne kadar yaşarsam yaşarım diyordum. Beklemediğim bir bağış oldu ama sevinemedim. Karaciğeri takılan genç kız ve ailesi için çok üzüldüm. Onların acılarını paylaşıyorum, ailesine sabır, genç kıza rahmet diliyorum.