info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Canlı Hayvan İthali İstihdam Sağlıyor

Türkiye de son aylarda yaşanan ve et fiyatlarının artmasıyla sonuçlanan et sektöründe üretim azlığına ilginç bir yorum geldi.

Tekirdağ Özel Et Kombinası Genel Müdürü Zekai Tırpan, Her ne kadar kesim koşullarının görülmesi için bizleri ülkelere davet etseler de kesik et ithalatına sıcak bakmıyoruz dedi.

Tırpan, ithal et konusunda canlı hayvan ithalatını desteklediklerini belirtti.

Canlı hayvan ithalatının istihdamı artırıcı bir yöntem olduğunu ifade eden Tırpan, Her ne kadar kesim koşullarının görülmesi için bizleri ülkelere davet etseler de kesik et ithalatına sıcak bakmıyoruz. Ülkemize canlı giren hayvanları gözümüzle görmeyi ve kesim esnasında İlTarımMüdürlüğünün de nezaret etmesiyle halkımızın daha sağlıklı et yiyeceğine inanıyoruz diye konuştu.

- CANLI HAYVAN İTHALİ İSTİHDAM OLUŞTURUYOR -

Kesik et ithal edildiğinde etlerin doğrudan tüketiciye gittiğini ifade eden Tırpan, şunları kaydetti:

Canlı hayvan ise istihdama katkı sağlıyor. Canlı hayvan geldiğinde, ahır işi, kesim işi, bölge nakliyecileri, deri üreticileri, kemik üreticileri gibi sektörler buradan pay alıyor. Şahıs değil, ülke ekonomisi düşünülüyorsa canlı hayvan ithalatı yapılmalıdır. Bizim, kendi çalışanımız 22 kişi, yan kuruluşlarla birlikte 60 kişiyi istihdam ediyoruz. Yurt dışından kesik et gelmiş olsa doğrudan kasaplara gitmiş olacak.

Türk yemek kültüründe hayvanların iç organlarının da önemli rol oynadığını kaydeden Tırpan, kesik et ithalatında iç organların olmadığını söyledi.

Tırpan, Türk halkı için hayvanın iç organları önemlidir. Yemeklerde, ciğer, kelle ve sakatat benzeri organlar kullanılır. Gelen kesilmiş hayvanlarda ise bu yok dedi.

Macaristan dan Tekirdağ a holstein, simental, limuzin, şarole cinslerinde 3 günde 100 canlı hayvan geldiğini ve bunların kesiminin devam ettiğini söyleyen Tırpan, Tekirdağ a Angus un gelmemiş olmasının ise sevindirici olduğunu belirtti. Tırpan, Angus ların 3-4 yaşlarında yaşlı hayvan olduklarını ifade etti.

-İTHAL EDİLEN HAYVANA SIKI DENETİM-

İthal edilen hayvanların titiz bir şekilde sağlık kontrolünden geçtiğini belirten Tırpan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Şu ana kadar Tekirdağ a karayoluyla Macaristan dan 100 kesimlik canlı hayvan geldi. Talebe göre de her gün 33 hayvanın yer aldığı TIR ilave ediliyor. Angus un buraya gelmediği bizim için çok iyi çünkü gelen anguslar 3-4 yaşında yaşlı hayvanlar. Buraya gelen hayvanlar ise yaklaşık 18 aylık körpe hayvanlar. Macaristan dan bizim kombinamıza inen hayvanların tümü, Macaristan veTürkiyeTarım ve Köyişleri Bakanlığı ndan giden heyet tarafından sağlık kontrolünden geçiriliyor. Hayvanlar, Türkiye ye girerken tekrar gümrük kapılarında sağlık kontrolünden geçiyor. Ayrıca, ilimize geldiğinde de Tarım il Müdürlüğü veteriner hekimleri ve bizim veteriner hekimlerimizin kontrolünden geçiriliyorlar. Kesim aşamasında kan ve beyin örnekleri alınarak deli dana ve diğer hastalıkların olup olmadığı araştırılıyor. Bugüne kadar kestiklerimizde herhangi bir sorun çıkmadı. Olması da mümkün değil. Çünkü, devlet kanalıyla hastalığın olmadığı ülkelerden ithalat yapılıyor.

- ET FİYATLARININ BİRAZ DÜŞECEĞİNİ UMUT EDİYORUZ -

Tırpan, ithal etin Tekirdağ piyasasına yeni girdiğini belirterek, et fiyatlarının biraz da olsa azalmasını umduklarını söyledi.

Sözleşme yaptıkları firmaların malları gelmeye başladığında Tekirdağ halkının biraz daha ucuz et yiyeceğini ifade eden Tırpan, Fiyatların biraz daha düşmesini umut ediyoruz. Ancak yarı yarıya düşeceğini zannetmiyorum. 4-5 lira düşerse iyi bir rahatlama yaşanacağını düşünüyoruz dedi.

Tekirdağ Özel Et Kombinası Genel Müdür Yardımcısı Halit Fikret Toncer de, canlı hayvan ithalatının Türkiye için daha faydalı olacağını kaydetti.

Toncer, Avrupa da, hayvanları elektrik şokuyla bayıltıp kesiyorlar. Bizde hayvan adeta okşana, okşana besmele çekerek tamamen İslami usullere göre ve hijyenik ortamda kesiliyor. Türk halkı için canlı hayvan ithalatı daha uygun diye konuştu.