info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Tekirdağ Lojistik Anlamda Türkiyenin Merkezindedir

Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çorlu Silverside otelde İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma birimi İş Dünyası ve meslek örgütlerinin sorunları ve çözüm yolları konulu yemekli toplantı düzenlendi.

 

CHP Muratlı ilçe başkanı Ali Çoban’ın organizasyonunda, Muratlı’dan yaklaşık 30 sanayici ile birlikte gazetemizin de davet edildiği bu organizasyona, yaklaşık 500-600 sanayici iş adamı  CHP il ve ilçe başkanları ile belediye başkanları, çok sayıda milletvekili katıldı. Tekirdağ ve Çerkezköy TSO başkanlarının ardından söz alan CHP Genel başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU, “ Sevgili sanayiciler, Türkiye Büyük Millet Meclisi 1920’DE kurulduktan sonra, hükümet düşündü ve ne yapalım diye sordu. Neticesinde, İzmir’de 1923de iktisat kongresini kurdular. O zamanlar enflasyon, devalüasyon, fiyat nedir bilmiyorlardı. Bu iktisat kongresi, özel sektöre dayalı bir kalkınma modelini benimsedi. Ama sermaye birikimi yoktu. Devletçilik politikası işte o zaman başlamıştır. O zaman hedef, bir kilometre demir yolu yoktu. Bankaların tamamı yabancıydı.1930 yılına kadar, kendi ülkemizin bastığı paramız bile yoktu.1925 yılında okur-yazar yokken, uçak fabrikasının temelleri atıldı ve 9 yıl sonra 1934 yılında Kayseri’den kalkan ilk milli uçağımız Ankara’ya gidiyor. Ülke, demir yollarıyla kaplanıyor. Tüm Türkiye demir ağlarla örülüyorken, bunun için hiç kimseden para alınmadan yapıldı. Oysa şimdi çatal-kaşığı bile Amerika veriyor. Amaç, üretmeyelim diye. Bu tarihi bileceğiz. Eğer 1920’de dualarla meclisi açtıysak, onun arkasında durmak zorundayız.
 
 
Tekirdağ’da karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu var. Avrupa’ya, İstanbul’a yakın, Anadolunun zaten komşusu. Neden burası bir lojistik ve ticaret üssü olmasın? Tekirdağ’ı düşündüğünüz zaman, İstanbul’un yükünü alacak ama İstanbul’un gölgesinde kalmayacak. Hem kültür –sanat hem sanayi ve lojistik merkezi olacak. Tekirdağ, bu koşulların tamamına sahip. Olağanüstü büyük bir avantajınız var. Bu avantajı, siyasetin çok iyi değerlendirmesi lazım. Yalnız Tekirdağ değil, Türkiye için çok iyi değerlendirmesi lazım. Türkiye’ye baktığınızda olağanüstü nüfus ve lojistik var ve siz merkezdesiniz. Siz bunu çok iyi değerlendirmelisiniz.81 İL İÇİNDE EN ÇOK VERGİ ÖDEMEDE 9.SIRADA, KAMUDAN PAY ALIRKEN 52.SIRADASINIZ. Bunda bir haksızlık var ve iyi değerlendirmek gerekiyor. Eğer burası, bütün Avrupa’nın ve Anadolu’nun en önemli lojistik ve sanayi merkezine dönüşürse, olağanüstü avantajları olacaktır. Burada ekmek de olacaktır, milli gelir de olacaktır, yükselecektir. Bu sadece Çorlu’nun, Lüleburgaz’ın, Tekirdağ’ın, Edirne’nin, Kırklareli’nin, İstanbul’un değil, bütün Türkiye’nin avantajınadır. Bunun çok iyi değerlendirilmesi lazım. DÖRT YOL DA BURADA VAR. İster karayolu, ister demiryolu, ister denizyolu, ister havayolu ve burada ulaşım olağanüstü avantajlı.
 
Ekonomiye değinecek olursak, Amerika’da kriz oldu, Amerika piyasaya milyarlarca dolar basıp doların değerini düşürdü. Sonucunda üretimi ucuzladı ve ihracatını arttırdı. Biz ne yaptık? Türk lirası değerli diye övündük. Bunun adı ekonomi bilmemektir. Bir para çok değerli de olsa, az değerli de olsa sorun yaratır. Paranın kararında ve ekonominin gereğine göre değer taşıması gerekir. Doğrusu budur. Türk lirası değerlenmesi böbürlenecek olay değil, kendi sanayicimizi cezalandırmaktır. Ara malı ithalatı cazip hale getirdik ve sanayiciyi cezalandırdık. O nedenle bizim yeni bir kur politikasına ihtiyacımız var. Bir araba markamız vardı. Güney Kore’nin iki araba firması vardı. Bizim artık araba firmamız yokken, Güney Kore’nin hala iki dev araba firması var. Dışarıdan saman ithal eder hale geldik. Kurbanlık koyunları yurt dışından getiriyoruz. Büyüme %5,işsizlik %10 oranında arttı. Konya’dan küçük Hollanda 80 milyar dolar ihracat yapıyor, devasa Türkiye 12 milyar dolar ihracat yapıyor. Bu da sanayicimiz zor durumda demektir. Eğer bir ülkede son on yılda 7 kez af çıkmışsa, ekonomik sıkıntı çeken sanayicimiz zor durumda demektir.”dedi. Ekonomiden ihracata, Eğitimden, tarıma, siyasi idareden mali oranlara kadar birçok konuda açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, Konuşmasının ardından, tüm masalara dağıtılıp, sorunların sanayiciler tarafından yazıldığı soru kâğıtlarını bizzat imzalayarak yanıtlayıp adreslerine göndereceğini söyleyerek Çorlu’dan ayrıldı.
Kaynak : Murat Ürtekin