info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Chp li Vekil Yüceer: Trakyanın Akciğerine Darbe

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ‘Trakya’nın akciğeri’ Yıldız Dağları’ndaki doğa katliamını Meclis gündemine taşıdı. Bölgedeki irili ufaklı taş ocaklarının doğanın kalbinde adeta bir hilkat garibesi gibi yer aldığını belirten Yüceer, ‘Hükümet ve bu işin sorumluları bu katliama bir an önce son vermek için gerekeni acilen yapmalıdır’ dedi.

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ‘Trakya’nın akciğeri’ Yıldız Dağları’ndaki doğa katliamını Meclis gündemine taşıdı. Bölgedeki irili ufaklı taş ocaklarının doğanın kalbinde adeta bir hilkat garibesi gibi yer aldığını belirten Yüceer, ‘Hükümet ve bu işin sorumluları bu katliama bir an önce son vermek için gerekeni acilen yapmalıdır’ dedi.
 
ANKARA
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Doğa Sporları Başkan Yardımcısı paraşüt sporcusu Arslan Hamza Algül’ün havadan fotoğrafladığı Yıldız Dağları’ndaki doğa katliamını Meclis gündemine taşıdı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, Trakya’ya su sağlayan havzaların bulunduğu bölgede irili ufaklı taş ocaklarının denetimden uzak faaliyetlerinin, doğaya telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğini belirtti.
 
DOĞA KATLİAMINA SON VERİLSİN
Fotoğrafların, İstanbul’un bazı semtlerine ve bölgedeki yerleşim yerlerine su sağlayan Yıldız Dağları’nın nasıl katledildiğini tüm boyutlarıyla ortaya koyduğunu söyleyen Yüceer, ‘Taş ocakları yemyeşil ormanlar içerisinde hilkat garibesi olarak duruyor.  Taş ocağı ruhsatı alan istediği gibi ağaçları kesiyor, doğaya zarar veriyor. Ne su kaynakları ve ne de doğa hiç kimsenin umurunda değil. Bunun sorumlusu ilgili Bakanlık ve AKP hükümetidir. Doğa katliamına bir an önce son vermek için gereken ivedilikle yapılmalıdır’ dedi.
 
TRAKYA’NIN AKCİĞERLERİNE DARBE
Çocukların geleceğinin ipotek altına alındığını belirten Yüceer, ‘Doğa tüm insanlığın ortak mirası. Trakya’nın akciğerleri göz göre göre yok ediliyor. Güzel Trakyamızı bu hale getirmeye kimsenin hakkı yok. Fotoğraflarda da açıkça görüldüğü üzere ocaklardan çıkan malzemeler, yemyeşil ağaçları beyaza bürümüş. Ağaçlar taş ocaklarının çıkardığı aşırı tozdan zarar görüyor. Taş ocakları için binlerce ağaç feda ediliyor. Bakan Eroğlu, bu manzarayı görüp de taş ocaklarının doğaya zarar vermediğini iddia etmesin. Gerçek bütün çıplaklığıyla ortada. Doğanın katilleri eserlerinden mutlu mu? Diye sordu.
 
BAKAN NE HİSSETTİ?
Patlamalardan dolayı su kaynaklarının yerinin değiştiği, yeraltı su galerilerinin yok olmasından dolayı bölgedeki köylerin susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı iddialarını da dile getiren Yüceer,  ‘Ağaçlarımız kesiliyor, su kaynaklarımız kuruyor. Trakyalılar olarak biz bu fotoğraflara bakarken içimiz acıdı. Merak ediyorum Orman ve Su İşleri Bakanı neler hissetti’ ifadelerini kullandı.
 
BAKAN’A SORULAR
CHP’li Yüceer, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Özelde Tekirdağ’da genelde Türkiye’de kaç taş ocağı bulunmaktadır?
- 2002- 2013 yılları arasında Tekirdağ sınırları içerisinde kaç tane taş ocağının açılmasına izin verilmiştir?
-Yıldız Dağları’ndaki bu doğa katliamına hangi mevzuata dayanarak izin verilmiştir?
-Yıldız Dağları’nda taş ocakları için kaç ağaç kesilmiştir? Kesilen ağaçların yerine dikilen ağaç var mıdır? Varsa kaç yılda kesilen ağaçların yerini alacaktır?
- Taş ocaklarının denetimden uzak faaliyetleri doğayı telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir. Bu durumu önlemek herhangi bir çalışmanız var mıdır/olacak mıdır?
-Taş ocaklarının denetimi hangi sıklıkla yapılmaktadır?  Bakanlığınıza Trakya’dan taş ocaklarıyla ilgili kaç şikayet gelmiştir? Bu şikayetlerden kaçı dikkate alınmıştır?
- Taş ocaklarının ruhsatları hangi kriterlere göre verilmektedir?
-Bölgeden su ve susuzluk ile ilgili şikayet gelmiş midir? Bakanlık olarak susuzluğun önüne geçmek için yürüttüğünüz herhangi bir çalışma var mıdır/olacak mıdır?
-Yeraltı su galerilerinin yok olduğu iddiaları doğru mudur? Konuyla ilgili Bakanlık bünyesinde herhangi bir çalışma yürütülmüş ya da yürütülecek midir?
-Yıldız Dağları’nın fotoğraflarını gördünüz mü? Orman ve Su İşleri Bakanı olarak fotoğraflara bakarken neler hissettiniz?