info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ferhadanlı Köyü nde Süt Evi hizmete Açıldı

Tekirdağ ili Ferhadanlı Köyü Kalkınma Kooperatifi Süt Evi hizmete Açıldı

Süt Evinin açılışı Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, davetliler ve köy halkının katılımıyla gerçekleştirildi.

Sütüme Sağlık, Köyüme Destek- projesi çerçevesinde Ferhadanlı Köyünde açılan Süt Evi, küçük ölçekli süt üreticilerinin başlıca sorunlarını gidermek ve böylece daha kaliteli ve verimli üretim yapmalarının yolunu açmak adına son derece önemli bir fonksiyonu üstleniyor. Proje sayesinde, süt kalitesiyle birlikte süt üreticisinin maddi kazancının arttırılması, sağım işinde ağırlıklı çalışan kadınların sosyal hayatının iyileştirilmesi ve tüketicilerin kaliteli süte erişiminin kolaylaştırması hedefleniyor.

Ferhadanlı Köyü Süt Evinin açılışında konuşan Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici konuşmasında; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nın -Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı- kapsamında sağlanan hibe programı ve Türkiye nin en köklü ve güvenilir kurumlarından Ziraat Bankası nın kredi finansmanı ile gerçekleştirilen projenin uzun vadeli amacının küçük ölçekli üreticileri bir araya getirerek üreticilerin bütün hayvanlarını tek bir çiftlik çatısı altında toplamasını sağlamak, böylece dünyada yaygın olan köy çiftlikleri uygulamasını yerleştirmek olduğunu söyledi. Danone Tikveşli Genel Müdürü Eğdirici, Danone süt alım ekibinin bu modeli uygulamak isteyen kooperatiflere proje hazırlama ve başvuru süreçlerinde danışmanlık desteği vererek Tarım Bakanlığı nın kırsal kalkınma hibe programlarından faydalanmasına destek olduğunu ifade etti. Projenin faydalarına değinen Eğdirici; -Sütüme Sağlık, Köyüme Destek- projemiz kapsamında açılan Süt Evlerin öncelikli faydası, üreticimizin elde ettiği sütün kalitesini artırmaktır. Merkezi Yem Ünitesi sayesinde hayvan yeminin kaliteli ve ideal içerikte olması garanti altına alınıyor ve böylelikle süt kalitesi artıyor. Merkezi Sağım ünitesindeki veteriner aracılığıyla ineklerin sağlık kontrolleri ve tedavileri yapılıyor, hayvan sağlığı artırılıyor ve kalıntı içermeyen süt üretilmesi sağlanıyor. Merkezi Soğutma Sistemi sayesinde de sütte zararlı bakteri ve somatik hücre oluşumu engellenerek kalite yükseliyor. Proje sayesinde süt üreticisinin maddi kazancını kademeli olarak en az yüzde 25 oranında artırmayı hedeflediklerini açıklayan Eğdirici, "Teknik görevliler liderliğinde köylümüzün kendi yemini üretebilmesini sağlıyoruz ve böylece yem maliyetleri yüzde 20 azalıyor. Üreticinin sahip olduğu inek başına aldığı süt miktarı olarak açıkladığımız verimlilik, Süt Evler sayesinde ineklerin sağım, sağlık kontrolü ve yem kalitesi arttığı için, yüzde 100 artıyor. Süt Evi ile artan süt kalitesi için Danone köylümüze kalite primi veriyor. Yem maliyetinin düşmesi ve verimliliğin artması sayesinde süt üreticimizin geliri artmış oluyor, dedi. Projenin sosyal boyutuna da dikkat çeken Genel Müdür Okay Eğdirici; sağım işinde etkin olarak çalışan kadınların sosyal yaşamlarını iyileştirmeyi ve süt üreticiliğini gençler için cazip bir iş alanı haline getirerek köyden kente göçü azaltmaya destek olmayı hedeflediklerini belirtti. -örneğin; 5 ineği bulunan bir üreticimiz günde 3 saatini sağıma ayırmaktadır. Köy Sağım Merkezlerindeki teknolojik altyapı sayesinde bu süre çok azalmış olup 10 dakikada 24 inek sağılabilmektedir. Böylece kadınlarımız eskiden sağım için ayırmak zorunda oldukları zamanı şimdi çocukları ile veya diğer sosyal aktıviteler ile geçirebilmektedirler- dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da açılış töreninde yaptığı konuşmasında; Ziraat Bankasının 146 yıldır Türk tarımına destek olduğunu belirterek, -Bankamız, 146 yıldır Türk tarımını finanse etmekte, dün olduğu gibi bugün de gelecekte de finanse etmeye devam edecektir.- dedi. Haftada 139 milyon TL.lik tarımsal kredi kullandırma hacmine sahip olduklarını ifade eden Çağlar, amaçlarının Türk tarımının en büyük sorunu olan ölçek ekonomisine ulaşmak olduğunu belirtti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, Ziraat Bankası olarak sadece tarımı desteklemekle kalmayıp, çiftçilerin sorunlarıyla da yakından ilgilendiklerini söyledi.

Tarım İl Müdürü Haydar Soykan da törende yaptığı konuşmada, açılışı gerçekleşen Süt Evinin hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Konuşmaların ardından projenin Dev bir süt bardağı eşliğinde gerçekleşen açılış yapıldı.

Projenin simgesi olan dev bardak ile ilgili olarak açıklama yapan Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici; bu bardak, -Sütüme Sağlık Köyüme Destek- projemizin verimliliğini ifade ediyor. Sektörümüzde verimliliğin, Ziraat Bankası nın, Namık Kemal Üniversitesi ve Tarım Bakanlığımızın da değerli katkıları ile günbegün artacağına ve bu bardak gibi devleşeceğine inanıyoruz, dedi.