info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3091
Dolar Satış
:
32.3673
Euro Alış
:
34.6230
Euro Satış
:
34.6854
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Leyleklere özel yuva

Tekirdağ İl Özel İdaresi ile TREDAŞ Genel Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttükleri çalışma ile Tekirdağ İl genelinde çeşitli köy, belde ve ilçe merkezlerinde ki 200 adet elektrik direğine leylek yuvası monte edilmeye başlanıyor.

Nesilleri tehlike altında olan ve ülkemizde sayıları geçtiğimiz 30 yıl içerisinde önemli derecede azalan leyleklerin korunabilmesi için Tekirdağ İl Özel İdaresi ile TREDAŞ Genel Müdürlüğü önemli bir işbirliğine imza atıyor. Doğal dengenin korunabilmesi için son derece önemli olan bu güzel kuşlar özellikle sulak alanların bilinçsizce tahrip olması nedeniyle beslenme alanlarını önemli ölçüde kaybetmiş durumdalar.

Ayrıca eskiden genellikle yuvalarını evlerin bacalarına, çatılarına, samanlıklara veya ağaçlara yaparlarken köylere elektrik gelmesiyle birlikte elektrik direklerine yuvalanmaya başlamışlardır.

Bu alışkanlıkları nedeniyle de özellikle yuvaların ilk uçuş denemelerinde birçok leylek ölmeye başlamış ve bu da popülâsyonlarının önemli ölçüde azalmaya başlamasına sebep olmuştur. Bunun yanı sıra elektrik tellerine yuva yapılmasından dolayı şebekede zaman zaman arızalar ortaya çıkmakta bu da köylüleri ve TREDAŞ ı mağdur ettiğinden yuvalar bozulup, yerine bir daha yuva yapılamaması için sırıklar çakılmaktadır.

Böyle olunca da ürken leylekler bir daha o köye uğramamaktadırlar. İşte bu olumsuzların ortadan kaldırılabilmesi amacıyla TREDAŞ Genel Müdürlüğü ilk etapta 200 adet hurda direği bu işte kullanmak üzere tahsis etmiştir.

Tekirdağ İl Özel İdaresinin atölyesinde özel olarak üretilen ahşap platformlar İL Özel İdaresi ekiplerince direklere monte edilmeye başlandı. Söz konusu çalışmanın leyleklerin ülkemize gelmeye başladığı 15 Mart tarihine kadar tamamlanması planlanmaktadır. Yörelerine leylek gelen vatandaşların arzu etmeleri halinde kendi evlerine veya uygun olan yerlere de söz konusu yuvalardan takılması İl Özel İdaresi ekipleri tarafından sağlanacak.