info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Madenciler haklarını arıyor

Madencilik sorunları ve çözüm önerileri Malkarada masaya yatırıldı

Maden ve enerji kaynakları, istihdam ? ekonomideki yeri, bölgesel kalkınmadaki önemi, sorunlar ve çözüm önerileri toplantısı Malkara da yapıldı.

Toplantıya; Malkara Kaymakamı Salih Yüce, Belediye Başkanı Birol Kaya, İl Genel Meclis üyeleri Yücel Genç, Recep Suvari, İbrahim Becerir, Şinasi Koltuk, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümran Bilgin, Meclis Başkanı H. Vasfi Güner, Ticaret Borsası Başkanı Ersin Kaçar, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları, Ak Parti, CHP ve MHP İlçe Başkanları ile madenciler katıldı.

Tekirdağ İl Mahalli Çevre Kurulunun ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması amacıyla kömür kriterlerinin (her yıl) 2010 ? 2011 ? 2012 yıllarında sırasıyla 5000 ? 5500 ? 6000 kaloriye çekilme kararına karşı çıkılarak, fikir paylaşımı yapıldı. Uygulanmasından doğacak sıkıntılar dile getirildi. Kararın düzeltilmesi ve geri çekilmesi istendi.

Atatürk ve maden şehitleri adına yapılan saygı duruşu ile başlayan toplantıda Madenci Erkan Pullukçu nun açılış konuşmasının ardından Trakya Madenciler Derneği Başkanı Maden Mühendisi Cahit Sağlam söz aldı.

TÜRKİYE ENERJİ DE TAMAMEN DIŞARIYA BAĞIMLI HALE GETİRİLDİ

Sağlam, linyit kömür madeninin Türkiye de rezervi en zengin olan enerji kaynağı olduğunun altını çizerek, dünyada hiçbir ülkenin kendi maden yatakları dururken dışarıdan maden almadığına dikkat çekti ve yanlışlığın düzeltilmesini istedi.

Dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hiçbir ülkenin zorunlu olmaksızın dışarıdan hiçbir şey almadığını, ülkemizin ise enerjide tamamen dışarıya bağımlı hale getirildiğini ileri süren Cahit Sağlam cari açığımızın enerjiye aktarıldığını ve bunun nasıl bir iş olduğuna da anlam veremediğini söyledi.

KÖMÜR, PETROLÜN YERİNİ ALACAK EN GÜÇLÜ ENERJİ KAYNAĞIDIR

Kömürün çok önemli bir enerji kaynağı olduğuna vurgu yapan Maden Mühendisi Sağlam, kömürden elde edilecek doğal gaz ve sıvılaştırılmış yakıtların gelecek yıllarda tüm dünyada petrolün yerini alacağını söyledi. Yapılan araştırmaların sonucuna göre de bugün sadece Trakya da 1 Milyar ton kömür rezervi olduğunun anlaşıldığına işaret ederek, Mahalli Çevre Kurulu nun yanlıştan dönmesini istedi.

Daha sonraki konuşmacılardan Madenci Basri Bilen Malkara Maden işletmelerinin istihdam ve ekonomideki yeri ile bölgesel kalkınmadaki önemine değinirken, Maden Mühendisi Soner Akın da madencilik sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.

SADECE MALKARA DA 1500 İŞÇİ İŞSİZ KALABİLİR

Daha sonra sırasıyla söz alan madenciler tarafından bölgede işsizliğin baş göstereceği dile getirildi. Trakya Zonguldak olmasın, denildi. Mahalli Çevre Kurulu kararının düzeltilmemesi halinde Trakya daki maden ocaklarının çok kısa sürede kapanma tehlikesiyle karşı karşıya gelineceğinin altı kırmızı çizgilerle çizildi.

Somut örnek gösterilerek, linyit maden ocaklarının kapanması halinde sadece Malkara da 1500 kişi işsiz kalacağından, bunun bakmakla yükümlü oldukları aile fertleriyle birlikte yaklaşık 5000 kişinin çaresizliğe sürüklenmesi anlamına geleceğine işaret edilerek,

İlçede faaliyet gösteren un, yağ, yem, süt fabrikaları ve diğer sanayi işyerleri ile Küçük Sanayi Sitesi esnafı maden sektörü sayesinde ayakta durmaktadır" denildi.

ORTAYA KONULAN BAZI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Hava kirliliğine yol açan bacalara filtre takılmasının,

Fabrikalarda akışkan yataklı kazan tesislerinin kurulmasının,

Kalorisi düşük olan yöre kömürünün zenginleştirilmesinin, Hava kirliliğini ortadan kaldıracağı belirtilerek,

Kirliliği önleyici tüm tedbirlerin alınması ve Trakya Çevre Düzeni Planında Termik Santral kurulmasına olanak sağlanması istendi.

BELEDİYE BAŞKANI BİROL KAYA; MADENCİLİK MALKARA EKONOMİSİNE ARTI DEĞER KATMAKTADIR

Toplantıda söz alan Malkara Belediye Başkanı Birol Kaya, ülkemizde herkesime zarar veren ekonomik krizle birlikte madencilerin içinde bulundukları sıkıntılara ortak oluyorum ve bu hususa en az sizler kadar hassasiyet gösteriyorum. Zira Madencilik Tarım ve Hayvancılığın yanında Malkara ekonomisine artı bir değer katmaktadır.

Bilindiği gibi bugünlerde istihdam alanı yaratmak adına ilçemizde yeni bir işin ateşini yakmaya çalışıyoruz. Malkara yı anlatmaya her zaman hazırım" dedi. Madencilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini iletmek üzere bir komisyon kurulmasını önerdi.

Kaymakam Salih Yüce de yaptığı konuşmada sorunlara çözüm bulunması adına gerçekleştirilen toplantının hayırlı olarak sonuçlanmasını diledi.

Konuşmaların ardından, "İl Genel Meclis üyeleri, Madenciler ve Sivil Toplum Kuruluşları" temsilcilerinden oluşturulacak olan heyet tarafından Mahalli Çevre Kurulu Başkanlığına alınan kararın gözden geçirilmesi taleplerinin iletilmesine karar verildi.

Bahar Tesislerindeki toplantı akşam yemeği ile sona erdi.