info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ da bağ bozumu

Tekirdağ ın Şarköy ilçesine bağlı şaraplık üzümleriyle ünlü olan Mürefte beldesinde bağ bozumu başladı.

Mürefteli üreticiler, bağlarındaki son üzüm salkımlarını toplayarak tahta kasalara yüklüyorlar. Şarap firmalarına teslim edilen üzümler, burada işlenerek şaraba dönüştürülüyor.Şarap firmaları da şarabın bağdan sofraya olan yolculuğuna tanık olmak isteyenler için Mürefte beldesine turlar düzenlemeye başladı. Geziye katılanlar, burada üzüm bağlarını gezerek, şarap üretim tesislerinde üzümün işlenmesi, fermantasyon, durultma ve dinlendirme işlemlerini yerinde inceliyorlar.

Kutman Şarapları üçüncü nesil yöneticisi Cahit Kutman, üzümlerin istenilen olgunluğa ulaştıktan sonra başlayan toplama işlemine bağ bozumu denildiğini belirterek, bağlardaki üzümlerin toplanmasına ve üretim aşamasına getirilmesine tanık olmak isteyenler için her yıl Mürefte beldesine turlar düzenlediklerini söyledi.

Yaklaşık 113 yıldır Mürefte de bağcılık ve şarapçılıkla uğraşan Kutman ın hala geleneksel metotlar ile şarap üretimi yaptığını ifade eden Kutman, şaraplık üzümler olan Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ile Chardonnay ve Sauvignon Blanc gibi üzüm türlerini yetiştirdiklerini bildirdi.

Ürettikleri üzümleri şarap yapımında kullandıklarını aktaran Kutman, şunları kaydetti:

"Ülkemizde Anadolu nun çeşitli yörelerinde yetişmekte olan değişik yerli üzüm türleri de şaraplarımızın harmanı içerisinde yerlerini almaktadırlar. Kırmızı şaraplık olarak, Trakya Bölgesi nin Şenso ve Karasakız türleri, Denizli nin Çalkarası, Manisa nın Allicante, Ankara nın Kalecik Karası, Elazığ ve Diyarbakır yörelerinin Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri, beyaz şaraplık olarak da Nevşehir Bölgesi nin Emir, Manisa nın Sultaniye, Trakya nın artık yerli sayılan türü Semillon üzümleri şaraplarımızın harmanında vazgeçilmez unsurlarıdır."