info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ da devletin limanına devletten yasak geldi!

Tekirdağ da geçtiğimiz kurban bayramında limana gelen bir canlı hayvan gemisinden koku yayılması sebebiyle Tekirdağ il Hıfzıssıhha komisyonundan limana canlı hayvan gemisi yanaşmaması için karar çıkarılarak tebliğ edildi.

Tekirdağ da geçtiğimiz kurban bayramında limana gelen bir canlı hayvan gemisinden koku yayılması sebebiyle Tekirdağ il Hıfzıssıhha komisyonundan limana canlı hayvan gemisi yanaşmaması için karar çıkarılarak tebliğ edildi.

Tekirdağ limanı Akport işletmesinin bırakması sebebiyle Özelleştirme idaresi tarafından liman tekrar devletin işletmesine yani TDİ bünyesine devredildi. Tekirdağ valiliğine yeni atanan vali Ali Yerlikaya geldiği gün kokuyla ilgili bayram günü yaptığı açıklamada, canlı hayvanın etinden, sütünden, süt mamullerinden ve derisinden istifade ediyoruz. Bugün rüzgarın esmesiyle bu kokuya da tahammül etmemiz gerekir diye açıklama yapmıştı. Daha sonraki günlerde vatandaşların kokuyla ilgili tepkileri üzerine il hıfzıssıhha komisyonu devlete ait olan Tekirdağ liman  işletmesine ve Marmaraereğlisi (MARTAŞ) işletmesine komisyon tavsiye kararları tebliğ edildi.

Bu gelişmelerden sonra İstanbul Ambarlı limanına, İzmir Alsancak limanına ve Mersin limanlarına canlı hayvan ithalatları yapıldı. Geçtiğimiz günlerde ithalatçı firma tarafından gemi acenteleri vasıtasıyla yola çıkan canlı hayvan gemilerinin Tekirdağ dan boşalması için müracaat etmelerine rağmen Tekirdağ Taş. Koop. araçlarıyla nakliye yapan 500 adet araç ve 5000 kişinin ekmek kapısı olan bu işle ilgili olumlu bir gelişme olmadı.

Bugün devlete ait olan Tekirdağ limanında hiçbir geminin olmadığı buna karşılık gelen canlı hayvan gemisinin Marmaraereğlisi MARTAŞ limanına gönderildiğinin haberini yayınlamıştık.

Tekirdağ valisi Ali Yerlikaya dan taşıyıcılar Koop. ekmek kapısı olan  Tekirdağ limanının çalıştırılması için  daha esnek davranması hususunda kendisinden geldiği günden itibaren yakın ilgi ve alakalarını gördüklerini anlatan kooperatif ortakları, bu konunun çözümünü bekliyoruz. Ayrıca sayın valimizin bizlerin sorunlarını dinlemesi ve bu sorunlara çözüm bulunması için Taşıyıcılar kooperatifine ziyaretlerini bekliyoruz dediler.

Tekirdağ limanında bu gelişmeler olurken Samsun limanını 125.200.000 dolar bedelle ihaleyle alan CEYNAK lojistik ve Tic. Aş. ‘nin Tekirdağ Akport şirketine ait vinçlerden 2 tanesini satın aldığı halen taşeronluk hizmetini yapan Kocamanlar şirketine çalışmak üzere kiraladığı 2014 yılı başında özelleştirme idaresi tarafından ihaleye çıkarılacak olan Tekirdağ limanına almak için şimdiden hazırlık içine girdikleri konuşuluyor.

CEYNAK FİRMASI BİLGİ:

Ceynak, Samsun Limanı’nın devrini aldı

İhalesi 2008 yılında yapılan Samsun Limanı’nın özelleştirme süreci tamamlandı. Samsun Limanı’nın işletme hakkını 36 yıllığına ihale ile alan Cey Group’a bağlı Samsunport-Samsun Uluslar arası Liman İşletmeciliği A.Ş ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında devir sözleşmesi imzalandı. Samsunport, ihale bedeli olan 125.2 milyon doları peşin olarak ödedi.

Samsun Limanı imtiyaz hakkı devir sözleşmesi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu’nun da katıldığı törenle imzalandı. Törende konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Samsun Limanı’nın özelleştirme ihalesinin Mayıs 2008′da yapıldığını, ancak devrinin bugün yapılabildiğini belirtti.

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK DANIŞTAY’A YÜKLENDİ

TCDD’ye ait limanların Anayasa’ya göre imtiyaz sayıldığını ve bu nedenle ihalenin Danıştay tarafından onaylanması gerektiğini vurgulayan Şimşek, Danıştay’ın 60 gün içinde imtiyaz sözleşmesine ilişkin görüş vermesi gerektiğini ancak bugüne kadar ki uygulamalarda bunun bazen 2 yılı bazen de 29 ayı bulduğunu kaydetti. Şimşek, “Bu Türkiye için çok ciddi bir zaman kaybı. Beraberinde bir maliyet getiriyor. Bu gecikmeler kamu açısından da çok büyük maliyetlere yol açıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bu tür özelleştirmeler daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilir” dedi.

“ÖZELLEŞTİRMELER BİRER YAPISAL REFORM”

Gecikmelerin firmalar açısından da sıkıntılara yol açtığını ifade eden Şimşek, o günkü finansman şartlarla bugünkü finansman şartlarının bir olmadığını söyledi. Özelleştirmelerin birer yapısal reform olduğuna dikkat çeken Şimşek, gerek verimliliği artırmada, gerek rekabet koşullarını iyileştirmede, gerek maliyet etkinliğinde, gerekse hizmetlerin iyileştirilmesinde özelleştirmenin katkısının büyük olduğunu belirtti.

YILDIRIM’DAN ÖZELLEŞTİRME ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özelleştirmelerin eleştirilerine yanıt vererek, “Kamuya ait tesislerin uzun süreli işletme hakkı devri konu olduğunda bazıları devletin elindeki malları imkanları “araç maraç’ satıyorsunuz gibi tutum içerisine giriyorlar. Özelleştirmeyi toplumumuzda çokta haklı olmayan bir algılamaya dönüştürdüler. Esasında burada yapılan iş bir özelleştirme değil uzun süreli işletme hakkı devridir. Limanın mülkü devlette kalmaya devam ediyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE 174 LİMAN VAR

Türkiye’de 174 tane liman ve iskele bulunduğunu belirten Yıldırım, bunlardan 122 tanesinin özel sektörün, 27 tanesinin belediyelerin, 25 tanesinin ise kamunun elinde bulunduğunu söyledi. “Dış ticaretin yüzde 85′inin limanlardan yapıldığı dikkate alındığında limanların verimli işletilmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” diyen Yıldırım, 2009′da yaşanan küresel mali kriz nedeniyle ihracatın yüzde 22.6 düşüş yaşamasına karşın, demiryollarının işlettiği limanlarda bu oranın yüzde 8 düzeyinde kaldığına dikkat çekti. Demiryollarının aktif işletmecilikten denetleyen ve kontrol eden konuma geçtiğini kaydeden Yıldırım, yakında Bandırma Limanı’nın da işletme hakkının devri suretiyle özel sektöre bırakılacağını söyledi.

“YATAY KALKINMAYI GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ”

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, “Yatay kalkınmayı ne kadar güçlü bir şekilde gerçekleştirirsek tüm Türkiye için istikrarlı, kalıcı kalkınma sağlarız” dedi. Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, Samsun ihalesine 2006 yılında çıkıldığını ancak yeterli teklifin gelmemesi nedeniyle ihalenin iptal edildiğini anlatarak, 2008 yılında Samsun Limanı’nın yeniden ihale edildiğini söyledi. İhalede en yüksek teklifi 125 milyon 200 bin dolarla Ceynak A.Ş’nin verdiğini kaydeden Aksu, ihale bedelinin peşin olarak alındığını belirtti.

“SAMSUN LİMANI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, dünya taşımacılığının büyük bir oranının deniz yolu ile yapılmasına karşın, Türkiye’de karayolu taşımacılığının öncelikli kaldığını ifade ederek, “Grubumuz, önemli yatırımlar yaparak denizyolu taşımacılığının en temel unsuru olan liman hizmetlerini de geliştirmeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda Samsun Liman’ı bizim için önemli. Çünkü, Samsun Liman’ı Karadeniz ülkeleriyle gelişen dış ticaret için önemli bir aktarma merkezidir. Türkiye’nin kuzeyinde hinterlandı en geniş olan Samsun Limanı karayolu, denizyolu ve demiryolu taşıma modlarına uygun bir lojistik üssüdür” diye konuştu.