info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekomerden Engelliler Gününde Duygu Yüklü Tiyatro Oyunu

TEKOMER, (Tekirdağ Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi) Başkanı ve Tekirdağ Kent Konseyi Yöneticisi Murat YILDIZ’IN yönetiminde,3 Aralık Dünya Engelliler günü için, TKM ‘de(Tekirdağ Kültür Merkez)’ bir tiyatro düzenlendi.

 

Çanakkale’de savaşıp,kolunu,bacağını veya gözünü kaybedip, vatanına dönen gazilerin,engelli  olarak topluma adapte olmaktaki zor dönemeci ve bu durumu kabullenmeye çalışırken yaşadıkları sıkıntıları,toplumun engellilere bakış açısını sorgular biçimdeki  yaşam savaşını konu alan  bir tiyatro oyunu sergilediler.
 
 
TEKOMER başkanı Murat YILDIZ’IN da bizzat rol aldığı tiyatro oyununda,oyuncuların tamamının ilk sahne deneyimi olmasına rağmen,büyük bir ilgiyle izlenerek ayakta alkışlanması,Vali yardımcısının oyunda dile getirilen engelli sorunlar hakkında “mesaj alınmıştır,bu konuda ne gerekiyorsa yapılacaktır “ diyerek oyuncuları tebrik etmesi ve izleyiciler tarafından alkışlanması,oyunun gerçekten mükemmel sergilendiğinin göstergesi olmuştur.
 
 
Oyun sonunda Murat Yıldız’ın oyunun yönetmenini sahneye çağırmasının ardından, yönetmenin günün anlam ve önemini unutup, seyirciler ve basına sataşarak, henüz profesyonel bir yönetmen değil, üniversite öğrencisi olduğunu unutup oyun üzerinden prim yapması, hem bası hem de konuklar tarafından tepkiyle karşılandı. Yönetmenin bu tavrına en büyük tepki, resim ve rock sanatçısı gazeteci Nijat Ayvaz’dan geldi. Yıllardır ülke ve ülke dışında bir açtığı fotoğraf sergileriyle tanınan Nijat Ayvaz, “Bu yönetmen, sahneye çıkıp tiyatrodan ve bu amatör oyuncuların sahnede gösterdiği performanstan övgüyle söz edeceğine, sağa sola sataşmayı tercih etmiştir. Bu geceye yakışmadı” dedi. Bu yanlış çıkış nedeniyle görüşlerini açıklayan davetliler, “bu salonu dolduran insanların çoğunluğu engellilerden oluşmaktadır. Bu nedenle ses çıkması veya telefonlarının çalması normaldir. Yönetmen yanlış yapmış ve kendi kendini utandırmıştır. Ayrıca, bu sahneyi ve koltukları dolduran engelli insanlar, bu günün ölümsüzleştirilmesi için bizzat fotoğraf çekilmek istemiştir. Basını suçlayarak yanlış yapmıştır. Kendisini kınıyoruz.”dediler.
 
Bu gecede sergilenen oyun ve seyircilerin ilgisinden memnun ama yönetmenin çıkışından mahçup olan TEKOMER başkanı Murat Yıldız, “3 Aralık dünya engelliler gününden ziyade, biz engelliler bu hayatı, bu sıkıntıyı 365 gün yaşayan insanlarız. Aslında hiç birimizin bir şeyi ispatlama gibi bir derdi yok. Biz sadece toplumla beraber, iç içe, herkesin yaşadığı, insan olma münasebetinden dolayı elde ettiği haklara sahip olmak istiyoruz. Ben engelli hakkından bahsetmiyorum. Bana göre engelli hakkı diye bir hak yoktur. İnsanların yaratandan ötürü, insan olma münasebetinden dolayı hakları vardır. Bunlar eğitim, istihdam, aile kurma hakkı, kendi hayatını kendi kazanma hakkıdır. Bunların hepsinin diğer insanlarda olduğu gibi, diğer insanlarda da olması gerekiyor. Amacımız mesaj vermek değil. Ama birtakım şeyleri insanlara anlatmak istiyoruz.
 
Bunun için TEKOMER olarak, “ÖZGÜR BEDENLER TİYATRO GRUBU” olarak, KOCADERE isimli bir oyun sergiledik.  Bu oyunu birçok yerde de sergileyerek tüm Türkiye’ye esasında engellilik kavramının olmadığını, bütün insanların eşit bir şekilde yaşaması gerektiğini anlatmaya çalıştık. Benim de rol almam konusuna gelince, şairin bir sözü var,”sen yanmazsan, ben yanmazsam, nasıl çıkarız, karanlıktan aydınlığa?” diye.Bizler taşın altına elimizi sokmazsak bizden sonra gelecek olan nesle,biz daha sağlıklı bir ortam bırakamayız.Bizim de amacımız,her ne kadar olmasını istemesek de bizden sonra gelecek olan engelli ve engellenen nesil var.Biz de bu engelleri kaldırmak için var gücümüzle el birliğiyle bunu aşacağız ve başaracağız.Trakya bölgesinde ilk olan ve başka yerde olmayan bir engelliler koordinasyon merkezi var.İstihdamdan tutun,medikal yardım,engelli hakları konusunda yasal danışmanlık hizmeti,evde kuaför hizmeti,refakatçi kartı,toplu taşıma hizmeti,engelli taksisiyle Türkiye’de 4. Ya da 5. Olarak %60 hizmeti iki buçuk yılda yakalamış durumdayız.İnşallah bundan sonraki süreçte başkanımızın desteğiyle Tekirdağ’da yaşayan engelli arkadaşlarımızın sorunlarını ortadan kaldıracağız.Amacımız,engelli insanlar olarak,önce çevre,sonra da tüm Türkiye’nin kalkınmasında pay sahibi olmaktır.”diyen Tekirdağ Belediyesi Engelli Koordinasyon merkezi başkanı Murat YILLDIZ, yönetmenin program sonundaki çıkışıyla ilgili de basın mensuplarıyla konuşarak,üzüntülerini dile getirdi.
Kaynak : Murat Ürtekin