info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türk Akademisyen Bilimsel Literatüre Yeni Bi,r Kavram Kazandırdı

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Akademisyen–Yazar Sefer Darıcı’nın Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi’nde (International Congress On Play And Toy) kabul edilen bildirisi ile “Gerçeklik Eşiği” (Threshold Of Reality) kavramı bilimsel literatüre girdi.

Gerçek gerçek ile dijital gerçeklik arasındaki algısal sınırı ifade eden kavram bu anlamda ilk kez kullanılıyor.
7–8 Mayıs 2015 tarihlerinde Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi’ne yurt içi ve yurt dışından saygın birçok bilim insanı katılacak. Kongrede oyun ve oyuncak konusu farklı disiplinlerden yüzlerce bilim insanı tarafından değişik açılardan ele alınacak.
 
Kongreye “Dijital Oyunlarda Kullanılan Subliminal Mesajların Gerçeklik Algısı Üzerindeki Etkilerine Yönelik Bir Çalışma: Gerçeklik Eşiği” başlıklı çalışması ile katılan Akademisyen–Yazar Sefer Darıcı; uluslararası literatüre, alanında yeni bir kavram kazandırdı. Darıcı’nın bildirisinde yer alan ve “Gerçek dünya ile dijital gerçeklik arasındaki algısal sınırı” ifade eden “Gerçeklik Eşiği” kavramı şimdiden kongrenin en çok konuşulan bilimsel çalışmalarından biri oldu. Darıcı Gerçeklik Eşiğini “Dijital ortamda simüle edilen gerçekliğin, zamanla algısal olarak ‘gerçek gerçeğin’ yerini alması için geçmesi gereken sınır” olarak tanımlanıyor.
Bildiride özellikle dijital oyunlarda kurgulanan ve beş duyuya çok daha fazla hitap eden arttırılmış gerçeklik algısının zamanla gerçek gerçeğin yerini alabileceğini vurgulayan Darıcı, bunun var olabilmesi için geçilmesi gereken algısal sınırı ise “Gerçeklik Eşiği” olarak tanımlıyor. Gerçek hayattaki nesne, kavram ve ifadelerin anlamı ‘dijital gerçeklik’te kişinin kendisine sunulan ile yer değiştirebileceğini ifade eden Darıcı, çalışmasında dijital olarak verilen bir gerçekliğin zamanla gerçek hayattaki orijinalinin yerini alması, kişinin dijital dünyayı, gerçek hayatın yerine geçirmesi ve kendisine verileni gerçek algılaması durumunun söz konusu olduğunu belirtiyor. Gerçeklik eşiğinin ince bir sınır olmadığının altını çizen Darıcı, bu eşiğin zaman içerisinde algısal ihlallerle beynin gerçeklik algısını ters–yüz ettiğini ifade ediyor.
Teorik altyapısı, içerik çözümlemeleriyle desteklenen kavram için ayrıca deneysel çalışmalar da yapıldığını hatırlatan Darıcı, “Sosyal Bilimler literatürüne giren kavram ile ilgili katılımcılara yapılan davranışsal analizler ve deneysel çalışmalar ise yakın zamanda saygın bir bilimsel dergide yayınlanacak.” dedi.
 
Biri alanında bestseller olmak üzere yayımlanmış beş kitabı bulunan Darıcı’nın yurt içi ve dışında vermiş olduğu birçok konferans ve eğitim de var. Darıcı, son olarak Uluslararası Psikologlar Derneği tarafından Sosyal Psikoloji Bilimine yapmış olduğu katkılardan dolayı “Takdir Beratı” ile ödüllendirildi. Davranış Bilimleri ve Nöropazarlama Uzmanı olan Sefer Darıcı aynı zamanda Sosyal Nörobilim alanında da çalışmalar yapıyor.
Kaynak : Murat Ürtekin