info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Vali Talimatı ile Ambulans Tahsisi

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi nde nefes darlığı ve kalp yetmezliği tedavisi gören 1 aylık Asya bebeğin İstanbul a naklinde yaşanan ambulans sorunu, 4 gün sonra Edirne Valisi Gökhan Sözer tarafından çözüldü.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde nefes darlığı ve kalp yetmezliği tedavisi gören 1 aylık 'Asya' bebeğin İstanbul'a naklinde yaşanan ambulans sorunu, 4 gün sonra Edirne Valisi Gökhan Sözer tarafından çözüldü.

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde tekstilci 37 yaşındaki Abdullah Arslan'ın aynı yaştaki eşi Vesile Arslan, geçen 8 Ağustos günü Çorlu Vatan Hastanesi'nde sezaryenle doğum yaptı. Asya adını verdikleri 2 kilo 100 gram doğan bebeğin damağında yarık tespit edilmesine rağmen bir gün sonra hastaneden taburcu edildi. Eve geldikten bir gün sonra bebekleri ile birlikte Çorlu Devlet Hastanesi'ne giden baba Abdullah Arslan, doktorların tavsiye üzerine Asya bebeği Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne getirdi. Burada yapılan incelemede damağındaki yarık olan Asya bebeğin nefes darlığı çektiği ve kalp rahatsızlığı bulunduğu tespit edildi.

112, İstanbul'A AMBULANS TAHSİS ETMEDİ

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi yönetimi baba Abdullah Arslan'a, bebeklerinin İstanbul Halkalı'daki Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk olması gerektiğini söyleyerek 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nden ambulans talep etti. 112 Acil Sağlık Hizmetleri yetkilileri, yönetmeliklere aykırı olduğu için ambulans vermedi. Bunun üzerine Arslan ailesi, yeniden 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü ile görüşerek ambulans talebinde bulundu, ancak aradan 4 gün geçmesine rağmen ambulans talebi kabul edilmedi.

KUVÖZDE TUTULUYOR

Hastanede 4 gündür ambulans beklediklerini ve bebeklerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlığı nedeniyle hayati tehlikesi olduğunu anlatan baba Abdullah Arslan, sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Asya bebeğin kuvözde tutulduğunu ve nefes alabilmesi için geçici sonda takıldığını belirten baba Arslan şunları söyledi:

"Benim bebeğim, 8 Ağustos da Çorlu Vatan Hastanesi'nde sezeryanla dünyaya geldi. Damağında yarık olmasına rağmen bizi bir gün sonra taburcu ettiler. Eve gidip biraz kendine geldikten sonra ameliyatla damağı düzeltilecek dendi. Ben de bir gün sonra içim rahat etmediği için doktora götürdüm. Doktor kızdı, 'bu çocuk bu haliyle nasıl size teslim edildi' dedi. 'Derhal kuvözlü bir hastaneye sevki gerekli' diye konuştu. Biz de kendi imkanlarımızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne Hastanesi'ne getirdik. Bir haftadır buradayız. Nefes darlığı yüzünden İstanbul'da bir hastaneye sevk edilmesi gerekiyor. Dört gündür ambulans temin edilemediği için bebeğimizin durumu çok kritik. İstiyoruz ki nerede sıkıntı varsa çözülsün. Geçen Cuma günü buradaki doktorlar nefes sıkıntısı olduğu için İstanbul'a gitmesi gerek diyerek bize 'kendi imkanlarınızla gidin' dediler. Elimize verdiler bebeği, yanında bir poşette solunum cihazı var. Ben de kendi imkanımla gitmeyi kabul etmedim. İki saat sonrada fenalaştı. Şimdi kuvözde tutuluyor 1 aylık bebeğim. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. "

'TAM TEŞEKKÜLLÜ AMBULANSIMIZ YOK'

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yahya Çelik de, tam teşekküllü ambulansları olmadığı için 112'den talepte bulunduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Çocuğun kalbinde problem var. Bizim Çocuk Kardolojisi ile ilgili uzmanımız yok. Uzman olmadığı için çocuğun İstanbul'a sevk edilmesi gerekiyor. Buradan giderken hasta transferini 112 yapıyor. Bizim ambulansımız tam teşekküllü değil. Yolda sıkıntı çıksın istemiyoruz. Tam teşekküllü ambulans için 112'den talebimiz oldu. Onlar da çok olumlu yaklaşmadılar. Son durum bu ama bugün çözülecek. Çocuk kliniğinin yazısı var. Onun için biz talepte bulunuyoruz. Acil olmayan bir şey için niye talepte bulunalım. Başka iller ve Üniversite hastanelerinde de böyle. Bildiğim kadarıyla bugün çözeceğiz. "

VALİ TALİMATI İLE NAKİL

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Hatice Gül , acil ve hayati riski olmayan hastaların taşınmasının yönetmeliklere aykırı olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Tıp fakültesinde kayıtlarımıza göre tam donanımlı ambulans var. Geçen Cuma günü bebek hastamız taburcu edilerek ailesine 'İstanbul'a götürün' denilmiş. Hasta taburcu edildiğine göre durumu acil değil. Eğer olsaydı ambulansı hemen verebilirdik. Ancak Tıp Fakültesi kendi sevk etmesi gerektiği acil olmayan hastayı, bizim ambulansımız ile nakil ettirmek istiyor. Bu da bizim yönetmeliklerimize aykırı. Aile ile görüştükten sonra durumu Edirne Valisi Gökhan Sözer ile paylaştık. Yönetmeliklere aykırı olmasına rağmen Vali Sözer'in talimatı ile Asya bebeğin İstanbul'a naklini yapacağız. "

Edirne Valisi Gökhan Sözer'in talimatı üzerine 112 Acil Servise ait ambulansla Asya bebeğin İstanbul'a nakli bugün yapılacak.