info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yem bezelyesine tescil

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim elemanları Prof. Dr. Servet Tekeli ve Araştırma Görevlisi Ertan Ateş, Trakya Bölgesi koşullarındaki en verimli yem bezelyesi ıslahını gerçekleştirdi.

Töre adını verdikleri yem bezelyesinin ıslahı için 1996-2006 yılları arasında 10 yıl süren başarılı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Servet Tekeli, 2006 yılından bu yana süren tescil çalışmalarının 08 Nisan 2009 da sonuçlandığını ifade etti.
Tohumlardan 4 farklı yerde verim alındığını kaydeden Prof. Dr. Servet Tekeli, "Tescil edilmesi için başvurduğumuz bu tohumlar, dört yerde yarışmaya alındı. Verim ve soğuğa dayanıklılık bakımından bizim çeşidimiz diğerlerini geride bıraktı. Verim yönünden (kuru ot-yeşil ot) yüzde 15-20 arasında bir oranda diğer çeşitleri geçti. Geçince de tohum tescil bizim adımıza yani NKÜ Ziraat Fakültesi adına bu tohumları tescil etti" dedi.

Trakya Bölgesi nde yem bitkisi olarak yaygın bir şekilde Macar fiği yetiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Tekeli, buna karşın çiftçilerin Macar fiği konusunda bazı sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Prof. Dr. Tekeli, "Biz de bölgemizde Macar fiğine alternatif olarak ne yetiştirebiliriz diye başladık çalışmalara. Macar fiği çiftçiler tarafından diğer fiğ tohumlarından tam olarak ayırt edilemiyor. Dolayısıyla farklı tohumlarında satıcılar tarafından Macar fiğine karıştırılması ve bu tohumlarında soğuğa dayanıklı olmaması sebebiyle verim kayıplarına neden oluyor. Fakat bizim ıslah ettiğimiz yem bezelyesi tohumunun başkatohumlarla karıştırılması gibi bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Töre nin eksi on dereceye kadar soğuğa dayanıklı olduğunu belirten Prof. Dr. Tekeli, Keşan, Babaeski, Lüleburgaz, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ da 10 yıl süresince farklı köylerde ekerek, bu tohumların hem verim çalışmaları yapıldığını hem de elde edilen otun hayvanlar tarafından tüketimine bakıldığını söyledi. Araştırma Görevlisi Ertan Ateş ise Töre isimli yem bezelyesinin verim yönünden büyük üstünlüğü olduğuna dikkati çekerek, "Örneğin Macar fiğinden sonra başka bir kültür bitkisi ekimi söz konusu olmuyor. Çünkü Macar fiği mayıs ayı sonunda biçilme aşamasına geliyor. Mayıs ayından sonra da bu bölgede susuz bir bitki yetiştirilemiyor. Yem bezelyesinin avantajı şu; Macar fiğinden yaklaşık bir ay önce olgunlaşıp biçilme dönemine giriyor. Bununla birlikte Macar fiğinden yaklaşık 1-1,5 ton daha fazla yeşil ot veriyor.

Bu bitkiyi biçtikten sonra da çiftçi, yerine bir başka kültür bitkisini yetiştirebiliyor. Hem verimi yüksek hem hayvanlar tarafından Macar fiğine göre daha lezzetli bulunuyor. Öte yandan, ülkemizde şu anda tescil edilen beşinci çeşit yem bezelyesi bizimkisi. Bizden önce tescil ettirilen dört çeşit Trakya bölgesinin soğuk hava koşullarına dayanıklılık gösteremiyorlar" diye konuştu.