info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Apple Google’ı Saf Dışı Bıraktı

Apple’ın geliştirici konferansı WWDC 2012 (World Wide Developers Conference) sona erdi. Yeni MacBook Air ve MacBook Pro’larını tanıtan Apple, mobil platformlar için geliştirilen iOS 6’nın özelliklerini paylaştı. iOS 6 ile Google’ı saf dışı bırakan Apple, etkinlikte yeni bir iPhone veya iPad tanıtmadı.

Etkinlik önce iPhone’ların sesli komutlara imkan veren Siri uygulamasının şovuyla başladı. Siri, “Aranızda Android Ice Cream Sandwich veya Jellybean kullanan var mı?” diyerek Apple’ın rakiplerinden Google’ın yazılımı Android’e sataştı.

Siri’nin ardından Apple’ın CEO’su Tim Cook sahne aldı. Bugün için uygulama mağazası App Store çerçevesinde 400 milyon üyenin bulunduğunu kaydeden Cook, mağazada 650 bin uygulamanın yer aldığını ve 225 bininin sadece iPad’lere özel olduğunu belirtti. Bugüne dek App Store üzerinden 30 milyar kez uygulama indirildiğine dikkat çeken Cook, uygulama geliştiricilerin bundan 5 milyar dolar gelir elde ettiğini söyledi.

Cook’un ardından söz alan Apple Pazarlama Bölümü Başkan Yardımcısı Philip Schiller, Apple’ın yeni notebook’larından söz etti.

Apple, iki farklı 11 inç’lik MacBook Air modelini duyururken, bu model farkları aslında sadece depolama alanıyla ilgili. 1366x769 piksel ekran çözünürlüğüne ulaşan ve 1.7 GHz çift çekirdek i5 işlemci kullanan MacBook Air, Intel HD Graphics 4000 ekran yongasını kullanırken, 5 saatlik batarya ömrüyle dikkat çekiyor. Modellerden birinin depolama alanı 64 GB SSD iken, diğerinin ise 128 GB. Bu cihazın bir diğer özelliği de USB 3.0 arabirimini destekliyor olması.

Apple’ın bir diğer notebook serisi olan Macbook Pro da iki yeni modeli ile geldi. 1799 dolar olan 15 inç’lik MacBook Pro’nun özellikleri şöyle: 1440x900 piksel ekran çözünürlüğü, 2.3 GHz dört çekirdek i7 işlemci, 4 GB bellek, GeForce GT 650M 512MB ekran kartı, 500 GB sabit disk, 7 saat batarya ömrü. 2199 dolarlık MacBook Pro’ya gelince: 1440x900 piksel ekran çözünürlüğü, 2.6 GHz dört çekirdek i7 işlemci, 8 GB bellek, GeForce GT 650M 1 GB ekran kartı, 750 GB sabit disk ve 7 saat batarya ömrü.

Yeni MacBook Pro serisi önceki modellerine göre de çok daha yüzde 25 daha ince bir yapıda. 13 inç’lik MacBook Pro’nun 15 inç’lik modeli ise 2880x1800 piksel ekran çözünürlüğünü destekleyecek.
Schiller’ın ardından bu kez Craig Federrichi sahne aldı. Lion işletim sisteminden bahseden Federrichi, Lion’un en iyi satan işletim sistemi olduğunu ve 9 ayda kullanıcıların yüzde 40’ının Mac OSX Lion’a geçtiğini kaydetti. Windows 7’den bile daha hızlı bir şekilde Lion’ın kullanıcılar arasında yayıldığını belirten Cook, iCloud’a değindi ve bugün 125 milyon iCloud kullanıcısının olduğunu belirtti. Mountain Lion’da iCloud desteğinin bulunduğunu dile getiren Federrichi, 3 yeni uygulamadan söz etti: mesajlaşma, notlar ve hatırlatıcı.

Yenilenen sadece MacBook’lar değil. Etkinlikte tanıtılan Safari’nin yeni sürümü de çarpıcı özellikler sunuyor. Açılan sayfaları tek bir pencerede görülmesini sağlayan TabView özelliğinin yanında Bildirim özelliği de dikkatlerden kaçmıyor. Örneğin Twitter hesabınızından size atılan bir tweet’i anında Safari vasıtasıyla masaüstünüzden görebiliyorsunuz. Bunun dışında Twitter’ın anasayfasına girmeden de Safari vasıtasıyla masaüstünüzden tweet atabiliyorsunuz.

Power Nap isimli yeni bir teknolojiyi de tanıtan Apple, MacBook’ların bu sayede uyku modunda olmasına rağmen kendisini güncellemesine, yedek almasına izin veriyor.
Apple’ın oyunlar için tasarladığı Game Center’da sahnede uygulamalı olarak seyircilere gösterildi. Sahneye gelen bir yarışçı ile beraber bir iPad ile Mac arasında rekabet başladı. Kazanan ise Mac’i kullanan Apple’dan Craig oldu.

Scott Forstall’ın sahne almasıyla beraber Apple’ın mobil cihazlarında kullanılan işletim sistemi iOS 6 da etkinliğin gündemine gelmiş oldu. 365 milyon iOS kullanıcısı olduğunu kaydeden Forstall, bu rakamın çoğunluğunun iPhone’lara ait olduğunu söyledi. Apple’ın iOS 5’in ardından kullanıcılarına 1.5 trilyon bildirim gönderdiğini belirten Forstall, iMessage ile 150 milyar mesaj gönderildiğini ve 140 milyon kullanıcı arasında iMessage’ın kullanıldığını dile getirdi. iOS kullanıcılarının Twitter’ı sevdiğini kaydeden Forstall, iOS 5 ile 10 milyar tweet atıldığını sözlerine ekledi.

130 milyonun üzerinde Game Center üyesi blunan Apple’ın oyun skor tablosuna her gün 5 milyar yeni skor eklendiğini belirten Forstall, yeni Siri’den de bahsetti ve Siri’nin maç skorlarını sesli olarak paylaşacağını söyledi.

iOS 6’da 200’ün üzerinde yeni özellikle geleceğini belirten Forstall, Siri’nin yeni iOS ile birlikte uygulamaları kendi başına açabildiğini kaydetti. Daha fazla restoranın yerini bilen yeni Siri ile konuşarak tweet atabilmenizin yanında artık 15 dil de destekleniyor. Yeni desteklenen diller ise İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Korece, Mandarin dili ve Kanton lehçesi… Ama maalesef Türkçe dil desteği halen yok.

Bir diğer önemli gelişme ise Siri’nin iPhone 4S’ler dışında artık iOS 6 ile birlikte iPad’ler altında da çalışacak olması… iOS 6 ile birlikte Facebook da iOS’lu cihazların önemli bir bileşeni olacak. Facebook hesabına giriş yapan kullanıcı, Safari’de bu hesap altında dolaşabilirken, Facebook’taki “Olaylar” bölümü de iOS’lu cihazların Takvim’ine girecek. iOS 6’daki bir diğer önemli gelişme ise gelen aramalarla ilgili. Genel olarak tüm aramalara telefonunuzu engelleyebilirken, artık istediğiniz herhangi bir kişinin de sizi aramasının önüne geçebiliyorsunuz.

Mail kutusunda da yenilik var. VIP özelliği sayesinde artık önem derecesi yüksek olan biri (anneniz, babanız veya herhangi biri) size mail attığında bunu bildirim olarak ekranınızda görebileceksiniz. Mail ekranını tazelemek için kullanıcıların artık ekranı aşağı doğru çekip bırakması yeterli olacak. Kullanıcıların sorunlarından biri de sona erecek ve artık mail yazarken ilişiğe fotoğraf veya video ekleyebileceksiniz.

Apple, Passbook isimli bir uygulamayı da tanıttı. Bu uygulama altında tüm kartlarınızı toplayabiliyorsunuz. Bu, aynı zamanda Google Wallet ve diğer mobil cüzdan uygulamaları için de kayda değer bir gelişme. Uçuş kartları, sinema biletleri Passlock altında bir araya gelecek.

Apple, harita uygulaması söz konusu olduğunda bugüne dek Google Maps’i tercih etti. Ancak iOS 6 ile birlikte Apple, Google’ı saf dışı bırakarak kendi harita uygulamasını kullanıcılarla paylaştı. Yeni harita uygulamalasında mekan bilgileri, geri bildirimler ve fotoğraflar yer alıyor. 3 boyutlu haritası ile Google’a kafa tutan Apple, diğer yandan da Siri’yi uygulamaya entegre etmiş. Böylece en yakın benzin istasyonunu bulmak isteyen bir kullanıcı, Siri’ye danışarak iOS 6’daki yeni harita uygulaması sayesinde öğrenebiliyor.

iOS 6’nın beta sürümü geliştiricilere bugünden itibaren sunulmuş durumda. iOS 6’nın kullanıcıyla buluşması ise sonbahara kaldı. Bu da iPhone 5 ile birlikte iOS 6’nın ortaya çıkacağını destekleyen bir gelişme… iOS 6, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad, iPad 2, iPad’in üçüncü jenerasyonunu destekleyecek.