info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.2472
Dolar Satış
:
32.3053
Euro Alış
:
34.6335
Euro Satış
:
34.6959
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Edirne CHP’den Vazgeçmiyor

Edirne, yıllardır CHP’nin kalesi durumunda. Anamuhalefet, kentte 4 dönem başkanlık yapan Hamdi Sedefçi’nin yerine Edirne Milletvekili Recep Gürkan’ı aday gösterdi. Sedefçi, DSP adına yarışa giriyor ancak 30 Mart’taki seçimlerde bir sürpriz beklenmiyor. Gürkan’ın zorlanmadan ipi önde göğüsleyeceği belirtiliyor.

Edirne, yıllardır sol partilerin özellikle de CHP’nin kalesi durumunda. CHP’nin güçsüz olduğu dönemlerde seçimleri DSP kazanmış. 30 Mart’taki seçimlerde de bir sürpriz beklenmiyor ve yine CHP’nin kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak kentte 4 dönem başkanlık yapan Hamdi Sedefçi’nin CHP’den aday gösterilmemesinin sol oyları az da olsa böleceği tahmin ediliyor. Sedefçi’nin bir başka sol parti olan DSP’den aday olması da sol oylara talip olma anlamında önemli bir faktör oluşturuyor. Uzun yıllar şehri yönetmesinden dolayı kemikleşmiş 5-6 bin oyu olduğu belirtilen Sedefçi’nin bu oranı biraz artıracağı konuşuluyor. Buna rağmen taban bizzat Kemal Kılıçdaroğlu tarafından aday gösterilen Edirne Milletvekili Recep Gürkan’ı destekleyecek. Sedefçi’yi sevmelerine rağmen CHP’li seçmenin büyük kısmının aday değişse de partiye oy vereceği ifade ediliyor. AK Parti ise ikinci oldukları 2009 seçimindeki aday yerine ülkücü kökenli Prof. Dr. Ahmet Günşen’i yarışa dahil etmiş. Günşen’in en büyük handikabı son dönemde gündemden düşmeyen rüşvet ve yolsuzluk iddiaları. MHP ise geçen seçimde CHP’ye kaydığı iddia edilen oyları, sevilen birisi olan Orhan Çakırlar ile alma peşinde.
 
CHP’nin başkan adayı Edirne Milletvekili Recep Gürkan ile seçim çalışmaları için gittiği sebze ve meyve halinde buluşuyoruz. Mütevazı bir kişiliğe sahip Gürkan, seçmenlerle yakın temas halinde. Tek tek tokalaşıyor, dertlerini dinliyor. “Genel başkanın isteği ile aday oldum.” diyen Gürkan, her yerde ve her makamda ülkeye hizmet edeceğini söylüyor. Sedefçi’nin uzun yıllar başkanlık yapması ve DSP’den aday olmasını dezavantaj olarak görmeyen CHP’li aday, 36 makro proje ile Edirne’nin çehresini değiştirecekleri sözünü veriyor. Selimiye Camii’nin bahçesinde görüştüğümüz DSP’den aday olan Hamdi Sedefçi de siyasi bir ihanete uğradığını iddia ediyor. CHP lideri ile 3 kez görüşme yaptığını ve her seferinde ‘adayımız sensin’ dediğini aktaran Sedefçi, ağır konuşuyor: “Bana tezgâh kurdular. Edirne, CHP’nin kalesi ve ‘ceketimizi koysak kazanır’ diyorlar. Ben CHP’yi rakip olarak görmüyorum. Rakibim AKP’dir. Edirne insanı vefalıdır, ihaneti affetmez.” Sedefçi, seçimi en az yüzde 37-38 oy ile alacağını iddia ediyor.
 
Görünen o ki, Edirne’de seçim DSP’den aday olan Hamdi Sedefçi ile CHP arasında geçecek. Eski partisinden seçmenlerin oylarını alacak olsa da Sedefçi’nin CHP’yi geçmesi zor görünüyor. Zira CHP seçmeni Edirne’yi kale olarak düşünüyor ve adaydan çok partiye oy veriyor. Kalenin kaybedilmesini istemiyor. Kentte bir bakanı olmasına rağmen AK Parti’nin, rüşvet ve yolsuzluk operasyonları sonrası oy oranının düşeceği, üçüncü parti olacağı tahmin ediliyor.