info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.1398
Dolar Satış
:
34.2013
Euro Alış
:
37.6516
Euro Satış
:
37.7195
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB - Türkiye Haftalık Bülten (Ukrayna ve Türkiye - AB İlişkileri)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile 13 Mart Pazar günü ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile 14 Mart Pazartesi günü bir araya geldi. Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, başta Ukrayna ve Türkiye-AB ilişkileri olmak üzere güncel bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

- 2. Antalya Diplomasi Forumu “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” temasıyla, AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yanı sıra pek çok ülke ve uluslararası kuruluştan üst düzey siyasetçi, resmi yetkili ve çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin katılımıyla 11-13 Mart 2022 tarihlerinde Antalya’da düzenlendi.

- Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Toplantısı 17-18 Mart tarihlerinde Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenecek. Toplantıya Türkiye adına KPK Eşbaşkanı İsmail Emrah Karayel ve AB adına KPK Eşbaşkanı Sergey Lagodinsky'nin başkanlık edecek. Toplantıda Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak.

- AB Dönem Başkanı Fransa evsahipliğinde Versailles’da düzenlenen AB liderleri gayriresmi toplantısı sonrasında yayımlanan açıklamada Rusya'nın Avrupa'ya savaşı geri getirdiği ve Ukrayna’ya yönelik savaş saldırısı ile Rusya’nın Avrupa tarihinde “tektonik kaymaya” yol açtığı vurgulandı. Versailles Bildirisi’nde AB’nin Ukraynalıları yalnız bırakmayacağı, AB ve üye ülkelerin eşgüdüm içinde siyasi, mali, insani ve ayni destek sağlamaya devam edeceği, Rusya’nın saldırısı sona erdikten sonra demokratik Ukrayna'nın yeniden inşası için destek sağlanacağı belirtildi.

- AB Konseyi Rusya’ya yönelik daha önce getirilen yaptırımlara ek olarak denizcilik malzemeleri ve telsiz iletişim teknolojilerinin Rusya'ya ihracına ilişkin kısıtlayıcı önlemler getirilmesini onayladı. Konsey ayrıca, yatırım hizmetleri, devredilebilir menkul kıymetler, para piyasası araçları ve kredilerle ilgili yasaklara tabi tüzel kişi, kurum ve kuruluşların listesini genişletti. “Devredilebilir menkul kıymetler” kavramına açıklık getirilerek, kripto varlıkların da bu kapsama dahil olduğu teyit edildi.

- AB Konseyi Ukrayna'ya yönelik haksız ve sebepsiz Rus askeri saldırısına Belarus'un katılımına yanıt olarak 2 Mart'ta kabul edilen kısıtlayıcı önlemleri takiben Belarus sektörünü hedef alan ek yaptırımlar uygulanmasını kabul etti. - AB Konseyi Daimi Delegeler Komitesi 13 Ekim’de AB Komisyonu tarafından sunulan ve Birleşik Krallık’tan Kuzey İrlanda’ya ilaç tedarikinin devamını sağlamayı ve ayrıca G. Kıbrıs, İrlanda ve Malta’ya yönelik ilaç tedarikinin sürmesini güvence altına almak üzere düzenlenen yönerge ve tüzüğün onaylanması sürecinde Avrupa Parlamentosu ile müzakerelerde izlenecek tutum üzerinde mutabakata ulaştı.

- AB Dönem Başkanı Fransa evsahipliğinde 10-11 Mart’ta Versailles’da düzenlenen AB Liderleri gayriresmi toplantısı sonunda yayımlanan Versailles Bildirisi’nde AB’nin savunma kabiliyetinin güçlendirilmesi, dışarıya olan enerji bağımlılığının azaltılması ve AB ekonomisinin temelinin daha da sağlamlaştırılması hedefleri açıklandı. Belgede Transatlantik ilişkiler ve AB-NATO işbirliğinin, AB’nin genel güvenliğinin anahtarı olduğu vurgulandı.

- Türkiye’den TÜSİAD ve TİSK’in üye olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope AB Liderler Zirvesi’ne hitaben açıklamasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali şiddetle kınanarak, bunun II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en ciddi güvenlik krizi ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu belirtildi. AB’nin savunma ayağının NATO, BM ve bölgesindeki müttefiklerle eşgüdüm içerisinde geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

- AB Komisyonu 8 Mart’ta “REPowerEU” başlığıyla AB’nin Rusya kaynaklı fosil yakıtlara yönelik bağımlılığını 2030 yılı öncesinde sona erdirmeye yönelik eylem planını yayımladı. Belgede Rusya’dan gaz ithalatının 2022 sonuna kadar 3/2 oranında azaltılmasının hedeflendiği, mevcut seviyelerden daha büyük miktarlarda biyo-metan ve yenilenebilir hidrojen üretimi ve ithalatı yapılacağı, AB ülkelerindeki gaz stoğunun 1 Ekim’e kadar %90 seviyesine ulaşmasının sağlanmasına ilişkin yasa tasarısının Nisan ayında çıkarılacağı ve ayrıca Akdeniz’de Yeşil Hidrojen Ortaklığı kapsamındaki pilot projelere destek olunacağı belirtiliyor.

Kaynak : Murat Ürtekin