info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

6 Ayda Oluşacak Çürük 1 Ayda Oluşmasın

Ramazanda tükürük salgısının azalması nedeniyle 6 ayda oluşabilecek çürüğün 1 ayda oluşabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, bu ayda diş sağlığına daha fazla özen göstermek gerektiğini söyledi.

Oruç nedeniyle su kaybı meydana geleceği için tükürük oranı, akış hızı ve kalitesinde düşme oluştuğunu anımsatan Dentistanbul Levent Academy Başhekimi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, dişlerin fırçalanmaması durumunda çürük oluşum hızının artacağını vurguladı. “Normalde 6 ayda oluşabilecek çürük 1 ay içerisinde oluşabilir. Var olan çürükler artar, yeni çürük oluşumu meydana gelir” diyen Doç. Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahurda insanlar özellikle karbonhidratlı yiyecekler yiyorlar. Çürük oluşumunda karbonhidrat çok önemli bir etken çünkü şeker oranı fazla, ette de şeker var ama ekmek kadar değil.”
 
Günde iki kez, iftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiğine işaret eden Yücel, “İftardan sonra, gıda alımına devam edildiği için diş fırçalanmayabiliyor. Ancak yemek yedikten hemen sonra plak oluşumu ve diş hassasiyeti artacağı için, iftardan yarım saat sonra dişlerinizi fırçalayın, yarım saat sonra gıda almaya devam edebilirsiniz” diye konuştu.
 
AĞIZ KURULUĞU KOKU YAPAR 
Ramazanda ortaya çıkan en önemli sorunlardan birinin de ağız kuruluğu olduğunu belirten Doç. Yücel, “Özellikle gece ağzı açık uyuyanlarda bu çok daha belirgindir. Ağız kuruduğu zaman, dişler tükürüğün koruyucu etkisinden yararlanamaz, o nedenle su yutmamak kaydıyla, ağzınızı suyla çalkalayıp tükürebilirsiniz. Ramazandaki en önemli sorunlardan biri de ağız kokusu. Mide boş olduğu ve ağız kuruduğu için koku artar. Bunu engellemenin yolu da, gün içinde su yutmadan macunsuz diş fırçalamak ve ağız çalkalamaktır” dedi.