info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitime Devam Eden Öğrenci Sayısını İstikrarlı Bir Şekilde Arttırıyor

Milli Eğitim Bakanlığının Mesleki ve Teknik Eğitim stratejisi doğrultusunda çalışmalarına aralıksız devam eden İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, mesleki eğitime devam eden öğrenci sayısının arttırılması konusunda da başarılı oldu.

Sadece Aralık ayı baz alındığında dahi Mesleki Eğitim Merkezi ve mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okullara kayıt taptıran öğrenci sayısı bir önceki aya göre yaklaşık % 25 arttı. Mesleki Eğitim Merkezleri, meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayan en önemli kurumların başında gelmekte olup öğrencilerin de hem aile bütçesine katkıda bulunmalarını hem de kısa sürede hayata atılmalarını sağlamaktadır. Nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, meslekler hakkında en doğru bilgiye ulaşılması, mutlu olunabilecek mesleğin yapılması ve eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlenmesi bu merkezlerin başlıca hedefleri arasındadır. Bu kapsamda tüm meslek liselerinde mesleki eğitim programı açılmış olup İzmir ilinde de 16 Mesleki Eğitim Merkezi ve 120 Meslek Lisesi bünyesinde mesleki eğitim programı faaliyetleri devam etmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri Bir Çok Haktan Faydalanıyor Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık programı, ustalık programı ve diploma telafi programı uygulanıyor. Buna göre mezunlar da fark derslerini tamamlayarak 'Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması' alabiliyor. Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenciler, diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı tüm haklardan faydalanıyor; okudukları alan ve dalda diploma, ustalık ve kalfalık belgesinin yanı sıra teknisyenlik ünvanı alıyor. Mezunlar, işyeri açma belgesinin dışında Europass belgesine ve aldığı/başardığı modülleri, dersleri gösteren belgeye de sahip oluyor. Mesleki Eğitim Kanununda Yapılan Değişiklikler Öğrenci ve İşveren Lehine Mesleki Eğitim Kanununda değişiklikler öngören düzenlemenin meclisten geçmesi ile birlikte hem mesleki eğitim alan öğrenciler daha fazla imkana kavuştu hem de işverenin yükü kalktı. Bakanlık, merkezleri yaygınlaştırmak ve işvereni sisteme dahil olmaya teşvik etmek için çalışmalarını tamamladı. Mesleki eğitim merkezleri ile ilgili çok önemli 2 karar alındı. Öncelikle işverenin yükü kaldırıldı. Öncesinde bu merkezlerde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte biri işveren tarafından ödeniyor ve sonrasında bu ücretin bir kısmı devlet tarafından işverene geri ödeniyordu. Yeni düzenleme ile işveren üzerindeki bu yük tamamen kaldırılıp artık devlet tarafından ödenmesine karar verildi.

Bir diğer önemli değişiklik ise, üçüncü sınıf sonunda kalfa olan öğrenciler artık asgari ücretin üçte biri kadar değil asgari ücretin yarısı kadar ücret alacaklar. Mesleklerinde en az 10 yıl usta olarak çalışanlar ise Usta Öğreticilik sınavına direk katılabilecekler ve bu sınavda başarılı oldukları takdirde Usta Öğreticilik Belgesi almaya hak kazanacaklar. Böylece iş yerlerinde veya çalıştıkları iş yerlerine SGK ve maaşı devlet tarafından ödenen çırakları alabileceklerdir. ‘Aradığım Elemanı Bulamıyorum’ Retoriği Tarih Oluyor Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; ‘‘Aradığım Elemanı Bulamıyorum’ retoriği tarih oluyor’’ dedi. TBMM ‘de kabul edilen yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezlerinin gençlerin mesleki eğitime yönelimleri açısından çok önemli olduğunu ve hem öğrenci hem de işveren açısından olumlu düzenlemeler getirdiğini ifade etti. Mesleki eğitim merkezlerindeki istihdam oranının % 88 olduğunu, ortaokul mezunu herkesin burada eğitim alabileceğini, yaş sınırlaması olmadığını vurguladı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 'Mesem Yol Haritası' Doğrultusunda Çalışmalarına Aralıksız Devam Ediyor İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığının Mesleki ve Teknik Eğitim stratejisi doğrultusunda mesleki eğitime devam eden öğrenci sayısının arttırılmasını hedefliyor. İzmir'de 16 Mesleki Eğitim Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerin dışında ayrıca 120 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Mesleki Eğitim Programı açıldı. Ayrıca 'Mesem Yol Haritası' ile açık lise ve mesleki açık öğretim lisesine devam eden ya da okula devam etmeyen öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerine yönlendirilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda çalışmalarına aralıksız devam eden İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün verilerine göre, Aralık ayında Mesleki Eğitim Merkezi ve mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okullara kayıt yaptıran öğrenci sayısının bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 25 arttığı tespit edildi.

Kaynak : Murat Ürtekin