info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye’nin Havasına Ne Oluyor?

Bu yaz sık sık sel, fırtına ve dolu riskiyle karşı karşıya kalan Türkiye’de bugün yine yağmur alarmı çalıyor.

İzmir'de can alan ve sele neden olan yağışların İstanbul'da bu yıl üçüncü kez hortum oluşturma riski var. Peki bu yıl neden bu olayları yaşıyoruz?
 
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu'na göre yaşadığımız bu fırtınaların nedeni havanın kararsızlığı. Kuzeyden gelen soğuk havanın sıcak hava ile karşılaşıp fırtınayı tetiklediğini ifade eden Kadıoğlu "Ama bu Türkiye için ilk değil" diyor.
 
Kadıoğlu'nun verdiği bilgilere göre hortum ve gök gürültülü dolu yağışı aslında aynı olayın parçaları. Konvektif yağış adı alan bu doğa olayının oluşmasında sıcak ve soğuğun karşılaşması sonucunda nemli havanın yükselip fırtına hücresi oluşturması etkili. Bu durum dolu, yıldırım, aşırı yağış ve hortumun fitilini ateşliyor.
 
Peki bu hava koşulları Türkiye tarihinde ilk kez mi görülüyor. Uzmanların cevabı "hayır".
 
Bu gibi olayların geçmiş yıllarda da zaman zaman olduğunu ifade eden Kadıoğlu "Kararsızlık yağışları özellikle ilk bahar ve son bahar arası görülebilir. Yalnız bu her sene olmayabilir. Birkaç senede bir olabilir. Ama genel olarak Türkiye için olma potansiyelinin yüksek olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
 
Hortumların genelde denizden oluşup karaya geldiğine dikkat çeken Kadıoğlu denizden gelen hortumların karaya vurup 1 kilometre içinde kaybolduklarına dikkat çekerek "1 Temmuz 1940'da Saat 14:30'da Üsküdar'da oldukça büyük bir hortum oluşmuştu. Bu hortumlar sırasında 1 kilometre içinde özellikle hortumun etrafa saçtığı cisimler insan öldürebilecek kadar güçlü" dedi.
 
KURAKLIK KARSIZLIKTAN
 
Atmosferde bunun oluşmasına yol açan binlerce faktörün varlığına dikkat çeken Kadıoğlu şöyle devam etti: "Bu yıl ortalama üstü yağışlı geçti. Türkiye bu yıl yağmur problemi yaşamadı. Ama karsız kaldı. Kuraklık da zaten bu yüzden."
 
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Profesörü Prof. Dr Cemal Saydam da bunun sistemsel bir olay olduğunu, bu sistemin gelip geçici olacağını ifade etti.
 
Sistem geçici olsa da tüm Türkiye'yi etkisi altına alan yağış can aldı. İzmir Konak'ta oluşan sel nedeniyle 1 kişi boğuldu. 2 kişi de boğulma tehlikesi geçirdi.
 
Meteorolojiye göre bugün İstanbul'da yüzde 73'ü bulması beklenen nem, geçmişte aynı gün yüzde 86'ları görmüştü.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, uydu ve meteorolojik radar verilerine göre, kentte beklenen sağanağın Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü ve Silivri'nin batı kesimleri ile Zeytinburnu'nda kuvvetli şekilde etkili olacağı belirtildi.
 
İlerleyen saatlerde kent genelinde etkili olması beklenen yağış için ekiplerin gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yaptığı hatırlatılan açıklamada, yağmurun başlamasıyla muhtemel riskli bölgelerde itfaiye, AKOM, İSKİ, Atık Müdürlüğü ekiplerinin kritik noktalarda hazır bekletildiği kaydedildi.