info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Covid-19 MücadelesindeMali Kararlar Aldı

COVID-19 pandemisinin yol açtığı krize karşı cevap olarak önerilen AB Toparlanma Fonu ve AB Çok Yıllık Mali Çerçevesi üzerine uzlaşı sağlanması hedefiyle düzenlenen ve pandeminin ortaya çıkması sonrasında AB liderlerinin ilk defa fiziki olarak bir araya geldiği AB Konseyi’nde görüşmelere dördüncü günde devam ediliyor.

Verilen ara sonrasında görüşmelere 20 Temmuz Pazartesi günü TSİ 18:00’den itibaren devam edileceği açıklandı.

- Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli 17 Temmuz Cuma günü AB Konseyi’ne katılarak AB devlet başkanı ve başbakanları ile görüştü; üzerinde uzlaşı sağlanması gereken toparlanma planının Avrupa Birliği’nin önümüzdeki birkaç on yıllık dönemi kapsayacak şekilde geleceğini etkileyeceğinin altını çizerek, iddialı büyüklükte olması gerektiğini belirtti ve Çok Yıllı AB Mali Çerçevesi’nin ise Avrupa Parlamentosu’nun onayına tabi olduğunu hatırlattı.

- Onbeşinci AB-Hindistan zirvesi 15 Temmuz’da düzenlendi. Tüm dünyanın COVID-19 salgınıyla mücadele etmekte olduğu şu dönemde AB ve Hindistan liderleri hayatları korumak ve salgının sosyo-ekonomik sonuçlarını hafifletmek için küresel işbirliği ve dayanışmanın gerekli olduğu yönündeki uzlaşılarını vurguladı ;özellikle COVID-19 pandemisi bağlamında krize hazırlıklı olma ve müdahale konularında işbirliğinin yoğunlaştırılmasına karar verdi. Tedarik zinciri bağlantılarını ele almak, ikili ticaret ve yatırım ilişkilerine rehberlik etmek ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren diğer çok taraflı konuları ele almak üzere bakanlar düzeyinde işletilecek olan bir “Üst Düzey Diyalog” kurulması da zirvede alınan kararlar arasında.

- AB Konseyi AB ve Çin arasında müzakere edilen coğrafi işaretlemelerin korunması anlaşmasının imzalanmasına onay verdi. AB ile Çin arasında imzalanan ilk önemli ikili ticaret anlaşması özelliği taşıyacak olan coğrafi işaretleme anlaşması AB ve Çin’den 100’er adet tarımsal gıda ürününün karşılıklı pazarlarda korunmasını sağlayacak.

- Brüksel'de düzenlenen AB Konseyi Liderler Zirvesi kapsamında bir araya gelen Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron Libya'daki durumu görüştü ve Libya hakkında bir ortak bildiri yayımladı. Tüm yabancı aktörleri, artan müdahalelerine son vermeye ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oluşturulan silah ambargosuna riayet etmeye çağıran Merkel, Macron ve Conte, olayların tırmanmasını önlemek amacıyla üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini ve Irini Operasyonu’na tam bağlı olduklarını; deniz faaliyetleri yoluyla ambargonun delinmesi halinde yaptırımların uygulanmasının gündeme gelebileceğini ve bu bağlamda AB Güvenlik ve Dış Şolitika Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Borrell’in önerilerinin beklenmekte olduğunu vurguladı.

- AB menkul kıymetler piyasaları düzenleyicisi resmi makamı Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), finansal piyasa katılımcılarını, Birleşik Krallık’ın AB üyeliğinden ayrılması sonrasında başlamış olan geçiş döneminin 31 Aralık 2020'de sona ermesi öncesinde hazırlıklarını sonlandırmaya ve uygun acil durum planlarını uygulamaya koymaya çağırdı.

- AB Komisyonu Kasım 2019’da meydana gelen deprem sonrasında toparlanmasına katkıda bulunmak amacıyla Arnavutluk’a 100 milyon € tutarında yardım sağlanmasını onayladı.

- Euro likiditesi sağlamak amacıyla Avrupa Merkez Bankası ve Sırbistan Merkez Bankası arasında 1 milyar Euro hacmine sahip bir repo hattı anlaşması düzenlendi.

- Euro likiditesi sağlamak amacıyla Avrupa Merkez Bankası ve Arnavutluk Bankası arasında 400 milyon Euro hacmine sahip bir repo hattı anlaşması düzenlendi.

- 2020 sonrası AB Ortak Tarım Politikası reformu, “Çiftlikten Çatala” stratejisi ve tarım piyasasının genel durumunun ele alındığı AB Tarım Bakanları Konseyi 20 Temmuz’da düzenlendi.

- AB Komisyonu ve AB Dış Eylemler Servisi Avrupa Birliği'nin Kuzey Kutbu Arktik Bölgesi politikasının geleceği konusunda ortak bir kamuoyu danışma süreci başlattı.

- AB Komisyonu Avrupa Birliği'nde Nesnelerin İnterneti (IoT) sektöründe tüketici ile ilgili ürün ve hizmetlere yönelik bir antitröst soruşturması başlattı. Sektör soruşturması bir ağa bağlı olan ve örneğin bir sesli asistan veya mobil cihaz aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilen, akıllı ev aletleri ve giyilebilir cihazlar da dahil olmak üzere tüketicilere yönelik ürün ve hizmetlere odaklanacak.

Kaynak : Murat Ürtekin