info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çek Kanununu Onaylandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6273 sayılı Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun u onayladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6273 sayılı ‘Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u onayladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve Cumhurbaşkalığı makamına gönderilen çek yasasının onaylanmasının ardından Cumhurbaşkalığı’ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
“6273 sayılı ‘Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.”
Yeni çek kanununa göre karşılıksız çek verenlere artık hapis cezası verilmeyecek sadece karşılıksız çekle birlikte aynı zamanda dolandırıcılık, belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmesinin yanı sıra, kişi, TCK’nın ilgili hükümlerine göre de cezalandırılacak.
BANKALARIN SORUMLULUĞU ARTACAK
TCK uyarınca dolandırıcılığın, hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunuyor.
Genel Kurul’da dün kabul edilen üç maddeye ilişkin düzenlemeler şöyle:
- Hakkında işlem yapılan kişiye uygulanan adli nitelikteki yaptırım, idari nitelikte yaptırıma dönüştürüldüğünden, daha önce adli sicilde tutulan yasaklılık durumuna ilişkin kayıtlar, Merkez Bankası’nda tutulacak.
- Banka ibraz eden düzenleyici dışındaki hamiline, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için; karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli bin TL veya üzerinde ise bin TL, çek bedeli bin TL’nin altında ise çek bedelini ödeyecek.
- Kanuni ibraz süresi içinde, karşılıksız çek veren kişi hakkında uygulanan adli nitelikteki yaptırım, idari nitelikte bir yaptırıma dönüştürülecek. Karşılıksız çek veren kişi hakkında her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezası verilecek.
- Karşılıksız çekin keşide edilmesi halinde, hamiline 6 ayda talep etmesi durumunda, Cumhuriyet Savcısı tarafından her çekle ilgili düzenleme, çek hesabı açma yasağı verilebilecek.