info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İzmir Tatarevi’nde Basın Toplantısı Yapıldı

Kırım Türkler’inin vatanı olan Kırım’ın 27 Şubat 2014 gününden itibaren Rus askeri birlikleri tarafından işgal edilmesi üzerine, İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Konakta bulunan Kırım Tatar Evinde, basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına, İzmir Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Ukrayna İzmir Fahri Konsolosu Çetin Güvercin, MHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Taşer, 31 derneğin yöneticileri ile Karadeniz Yardımlaşma Dernekleri ve Ege Üniversitesi gazetecilik öğrencileri katıldı. 
 
İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına Başkan Erdim Boray  basın açıklamasında şunları söyledi “Kırım Tatar Türkleri tarih boyunca bir çok zulüm ve engellemelere maruz kalmışlardır. Yıllar geçti maalesef aynı şeyleri yaşamaktan Kırım Tatarları korku içerisindeyiz. İzmir Kırım Derneği 1991’de vatana bağlı olarak kuruldu ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde ki Kırım Tatar Dernekleri ile irtibatta kalındı. 2 Mart Pazar günü Ankara Güven Park’ta Türkiye bazında büyük bir miting yapıldı. Yaklaşık dört bin kişinin yer aldığı mitingde Türkiye’nin her yerinde bulunan Kırım dernek yöneticileri ve üyeleri katıldı. Ertesi gün Ankara Kırım Tatar Derneğinin özel çabaları ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile özel görüşme randevusu alındı. Yaklaşık iki buçuk saat süren görüşme de yararlı irtibatlarda bulunuldu. Sayın bakanımızın arz ettiğine göre, bir tek Kırım Tatarının burnu kanamayacak şekilde tedbir alıyoruz dedi. Görüyorsunuz ki bu tepkiler sonucunda geri çekilmeler yumuşamalar başladı, umarız böyle devam eder. Orada soydaşlarımız silahsız bir şekilde evlerini, mezarlarını ve camilerini korumaya çalışıyorlar. Ben şahsım ve derneğimiz adına tüm katılımcılara teşekkür ederim” dedi.
 
GERİ ÇEKİLME BEKLENİYOR
 
Dernek Başkanı Erdim Boray’dan sonra Ukrayna İzmir Fahri Konsolosu Çetin Güvercin açıklamalarda bulundu. Konuşmasında “Sayın dernek başkanımızın duygularına katılmamak mümkün değil. Bildiğiniz gibi son üç ay içerisinde hiçte tasvip etmediğimiz olaylar yaşanmakta. Bu gün duyduğumuz haberlere göre bir geri çekilme söz konusudur. Herkesin hür ve bağımsız yaşaması en büyük dileğimizdir, yanınızdayız. Dileğimiz odur i siyasi ve diplomatik yollarla bu olayları çözelim, hiç kan akıtılmadan bizim lehimize sonuçlanması en büyük temennimizdir” dedi.
 
Tüm katılımcılara teşekkür edilerek, toplu fotoğraflar sonrasında basın açıklaması sonlandırıldı.