info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Köylüleri Bezdiren Söylenti!

Rize nin Çamlıhemşin İlçesi Murat Köyü nde geçen yol yapımı sırasında ortaya çıktığı iddia edilen kubbe şeklindeki mezarlarda altın gömülü olduğu yönündeki söylenti kısa sürede kulaktan kulağa yayıldı. Köye defineci akını yaşanmaya başladı. Detektörlerle çevreyi talan eden defineciler köylüleri bezdirdi.

Çamlıhemşin'in yaklaşık 400 nüfuslu 80 haneli Murat Köyü'nde geçen yıl yol inşaası için çalışma yapıldı. Bu sırada, yol güzergahı üzerinde kubbeye benzer şekillerin ortaya çıktığı ve bunların da Ermeni mezarları olduğu söylentisi yayıldı. Bölgede eskiden yaşayan Ermenilerin köyden ayrılmadan önce mezar sürü vererek altın gömdükleri söylentileri kısa sürede ilçe sınırlarını da aştı. Bunun üzerine köy define avcılarının akınına uğradı. Gece yarıları detektörlerle köy çevresinde arama yapan defineciler bazı yerleri kazdı. Köylüleri bezdiren defineciler için Jandarma devreye girdi. Köylülerin yanı sıra Jandarma'da köyü takibe aldı.

"TÜRKLER YANAŞMAZ DEDİLER, MEZAR SÜSÜ VERİP ALTIN GÖMDÜLER!"
Köy sakinlerinden İbrahim Kesimal, eskiden bölgeden ayrılan Ermenilerin, o zaman mezar süsü vererek altınları gömdüğünü ileri sürdü ve “Çünkü Türklerin mezarlara saygılı olduğunu ve yanaşmayacağını bilirlerdi. O nedenle mezar süsü vererek altınları gömdüler. Bize büyüklerimiz böyle anlatırdı. Ortaya çıkan söylentiler üzerine kazılar yapılmaya başlandı. Altın arıyorlar. Bazıları altın bulup çıkarmış deniyor. Bu ara köye gelen gidenler çoğaldı. Gece Jandarma'da denetim yapıyorö dedi. Ahmet Ali Kesimal ise, “Burada eskiden Hıristiyanlar kalmış, onların mezarlarında hazine var deniyor. Bu ne kadar doğru yanlış bilmiyorum. Dışarıdan gelenler bu köyden de yardım alıp arama yapıyor. Bu ara gelen gidenler çoğaldıö diye konuştu.

"KÖYDE NÖBETE BAŞLADIK"
Köy Muhtarı Hurşit Durmuş ise, yol çalışması sırasında ortaya çıkan söylenti üzerine köye definecilerin gelmeye başladığını belirterek, “Sabah kalkıyoruz ki etraf kazılmış. Çevredeki mermi kovanları detektörde sinyal verince altın var sanarak kazıyorlar. Biz de köyde nöbete başladıkö diye konuştu.

Öte yandan Jandarma ekiplerinin kontrol altında tuttuğu köyde şu ana kadar defineci tespit edilemediği öğrenildi.

Kaynak : Milliyet