info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3091
Dolar Satış
:
32.3673
Euro Alış
:
34.6230
Euro Satış
:
34.6854
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye nin Yarısı Kütahya Merkezli Depremle Sallandı

Marmara ve Ege Bölgesi ile İç Anadolu nun büyük bölümü bu gece merkez üssü Kütahya nın Simav İlçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğünde depremle sarsıldı.

 

Simav başta olmak üzere çevredeki yerleşim merkezlerinde bazı binaların yıkıldığı ve bazı binaların büyük hasar gördüğü haberi gelirken, 1 kişi kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Deprem nedeniyle panik içinde balkonlardan atlayan çok sayıda kişi yaralanarak hastanelere kaldırıldı.
 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Simav ilçe merkezi olarak saptadığı deprem saat 23.15'te yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Antalya'dan Sakarya'ya, Edirne'den Konya'ya kadar Türkiye'nin hemen hemen yarısında hissedilen şiddetli depremi, saat 23.25'te merkez üssü Simav olan 4.6 büyüklüğündeki artçı şok izledi. Saat 23.36'da da 3.9 ve 23.41'de 4 büyüklüğündeki artçı şokların merkez üssü de Şaphane ilçesi olarak saptandı.İlk sarsıntıyla birlikte Kütahya'nın yanısıra Eskişehir, Bursa, Balıkesir, İzmir, Bandarma, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Antalya, Aydın, Manisa, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Uşak ve Afyonkarahisar ve Konya'da halk korku ve endişe içinde depremin merkez üssünü öğrenmeye çalıştı. Bir çok yerde telefon santralleri kilitlendi. Depremin merkez üssü Simav'dan yaklaşık bir saat süreyle haber alınamadı. Bu ilçede bazı binaların çöktüğü, bir çok binada da hasar meydana geldiği bilgisi alınınca çevre il ve ilçelerden Sivil Savunma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlçeye ilk ulaşan sağlık görevlileri yaralananlara müdahale ederken, arama kurtarma ekipleri çöken binaların enkazında çalışma başlattı. Kütahya başta olmak üzere Bursa ve Eskişehir'de panik içinde balkonlardan atlayan ve kaçarken düşerek yaralanan ve krize girenler hastanelere akın etti.Kütahya Valiliği'nce kriz masası oluşturulurken, sağlık kuruluşları alarma geçirildi,. Simav'a arama kurtarma ekipleriyle iş makineleri sevk edildi.
 
Siyanür paniği
Depremin ardından Kütahya'da gümüş üretiminde kullanılan siyanurlü suyun depolandığı barajın akıbeti de merak konusu oldu. Geçtiğimiz günlerde barajda yer alan setlerden birinin çökmesi sonucu siyanürün çevreye yayılması riski meydana gelmişti. Siyanür riskinin olduğu bölgedeki Aliköy Belediye Başkanı Kemal Tunç deprem sonrasında yaptığı açıklamada “Gümüş Barajı'nın bulunduğu yer Simav'a 120 kilometre uzaklıkta. Şu an korkulacak bir durum yok” dedi.
 
HASTALAR BAHÇEYE ÇIKARILIYOR, 3 ÖLÜ, 80 YARALI
Kütahya'nın Simav İlçesi'nde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle 3 kişi öldü, 80 kişi de yaralandı. Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi'nde yatan hastalar ise bahçeye çıkarılıyor.
 
Başhekim Yardımcısı Dr. Şeref Seven, hastanede yatılı olarak tedavi gören 75 hastanın korku ve panik nedeniyle bahçeye çıkarıldıklarını söyledi. Yaralı sayısının 80'e yükseldiğini belirten Seven, büyük bölümüne acil serviste müdahalede bulunduklarını kaydetti. Türk Kızılay'ının bölgeye ulaşmasını beklediklerini ifade eden Seven, vatandaşların getirilecek çadırlara alınacağını söyledi.
 
UŞAK'A GİDERKEN ÖLDÜ
Bu sırada Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi'nden Uşak'a sevk edilen 80 yaşındaki Mustafa Akıllan'ın yolda kalp krizinden öldüğü öğrenildi. 18 yaşındaki Hüseyin Oran hastanede, kalp krizi sonucu Halil Yıldırım (48) da Hisarcık İlçesi'nde vefat etti. İlçeye ilk olarak Eskişehir'den gelen AKUT ekibinin ulaştığı, ardından Uşak'tan sivil savunma ile arama-kurtarma ekiplerinin geldiği belirtildi.
 
DEMİRCİ'DE BİNALARDA HASAR VAR
Kütahya'nın Simav ilçesine en yakın ilçe olan Manisa'nın Demirci İlçesi'nde, deprem nedeniyle bazı binalarda hasar meydana geldiği, ancak herhangi bir can kaybı olmadığı belirtildi. Demirci Devlet Hastanesi'nin duvarlarında oluşan çatlaklar kameralara böyle yansıdı. Kütahya'nın Sİmav İlçesi'ne en yakın yerleşim merkezlerinden biri olan Demirci de, 5.9 büyüklüğündeki depremi en çok hisseden ilçelerden biri oldu. Vatandaşlar panik halinde sokaklara çıktı.
 
Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, saat 23.16'da meydana gelen depremin hemen ardından, ilçe merkezinde incelemelerde bulundu. Devlet Hastanesi, Kaymakamlık binası, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurdu binalarında hasar meydana geldiğini belirten Sezgin, SGK binasının da camlarının kırıldığını söyledi. Sezgin, Demirci Devlet Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yaklaşık 15 hastanın tahliye edildiğini ve bir otobüse alındığını belirtti. Sezgin, "Çok önemli boyutta olmasa da maddi hasar var. Ancak tesellimiz can kaybının olmaması" dedi. Vatandaşlar, evlerine girmeden sokakta bekliyorlar.
 
EDİRNE VALİSİ SÖZER: EDİRNE'DE ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK
Edirne Valisi Gökhan Sözer, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem ile ilgili, "Edirne'de endişe edilecek bir durum yok" dedi.  Vali Sözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Simav'da meydana gelen depremin, Edirne'de de hissedildiğini söyledi.
 
Depremi kendisinin hissetmediğini, ancak başta merkez ilçe olmak üzere Keşan, İpsala'da da hissedildiğini öğrendiğini ifade eden Sözer, "Edirne'de endişe edilecek bir durum yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar" dedi.  Bu arada depremi hisseden bazı vatandaşlar oturdukları binaları, apartmanları terk ederek boş alanlarda beklemeye başladı.
 
YALOVA'DA VATANDAŞLAR SOKAKLARDA
Bu arada, depremin hissedildiği Yalova'da da vatandaşlar evlerini terk ederek sokak ve caddelere çıktı.  17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'ni de yaşayan Yalova'da hissedilen sarsıntı nedeniyle paniğe kapılan bazı vatandaşlar sokaklarda bekliyor.  AA muhabirinin yetkililerden edindiği bilgiye göre, deprem nedeniyle Yalova'da herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.
 
DEPREMİN ARTÇI SARSINTILARI SÜRÜYOR
Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin artçı sarsıntıları sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 23.15'te Simav'da kaydedilen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Kütahya-Şaphane'de saat 23.36'da 3.9, saat 23.41'de ve saat 23.43'te 4 büyüklüğünde üç sarsıntı meydana geldi.
 
KOCAELİ'DE BAZI VATANDAŞLAR SOKAĞA ÇIKTI
Depremin hissedildiği Kocaeli'de evlerinden çıkan bazı vatandaşlar sokakta ya da otomobillerinde bir süre bekledi. Vatandaşların telefonla yakınlarına ulaşmaya çalıştıkları görüldü. Deprem sırasında panikle evlerinden çıktıkları için anahtarlarını içeride unatanların Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerine yardım istedikleri öğrenildi.
 
ÇANAKKALE'DE HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK
Deprem sırasında Çanakkale'de herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi. Özellikle yüksek binalarda şiddetli şekilde hissedilen sarsıntının ardından vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı. Çanakkale Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, telsiz anonsuyla ekipleri vatandaşlara yardımcı olmaları konusunda uyardı. Telsiz anonslarıyla ilçe merkezlerinden son duruma ilişkin bilgi alındı. Anonslarda, il genelinde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği belirtildi. Vatandaşların bir kısmı bir süre sonra evlerine girerken, bazıları ise dışarıda beklemeyi sürdürüyor. 
 
İNGİLİZ TELEVİZYONU: “DEPREMDE YARALILAR VAR”
İngiliz SKY News televizyonu, Kütahya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde yaralıların olduğunu duyurdu. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, bu gece saat 23.16'da merkez üssü Kütahya Simav İlçesi"nde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Kütahya Valiliğinde yapılan açıklamada, 5.9 şiddetindeki depremde ölen ya da yaralanın olmadığı ifade edildi. Ancak SKY News, Türkiye'nin Marmara, Ege, İçAnadolu ve Akdeniz bölgelerinde de hissedilen depremde çok sayıda yaralı rapor edildiğini öne sürdü.