info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Taksim Dayanışması: 1 Mayıs’ta Meydandayız

Gezi Parkı olayları sürecinde ön planda olan Taksim Dayanışması, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim Meydanı’nda kutlayacağını açıkladı

Siyasi partiler, sendiklar ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan Taksim Dayanışması dün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda yapılan açıklamaya KESK adına Erdal Güzel, TMMOB adına Süleyman Solmaz, DİSK adına Önder Atay, Mimarlar Odası adına Ali Hacıalioğlu ve  Türk Tabipleri Birliği adına Hüseyin Demirdizen de katıldı. Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını yapan Şehir Plancıları Odası Temsilcisi Akif Burak Atlar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’nı yasaklamasına tepki göstererek, “Taksim başta olmak üzere, tüm meydanlar, sokaklar, kamusal alanlar hepimizin ortak değeri ve ortak yaşam alanıdır. Kültürümüz, tarihimiz, bir arada yaşayabilme umudumuzdur. Birkaç kişinin kafasındaki ‘tertip ve düzen’e göre şekillendirilemez” diyerek 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını açıkladı. Akif Burak Atlar, şunları söyledi:
 
‘Devlet üzerine düşeni yapsın’
“Bizler, en demokratik, hukuki ve meşru hakkımızı istiyoruz. Her türlü baskı ve şiddete karşı, mücadele ve alın teri ile kazandığımız Taksim’de 2010, 2011, 2012 yıllarındaki gibi yüz binlerle coşkulu ve barışçıl bir şekilde 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz. Sorunlarımızı, taleplerimizi, umutlarımızı, bu kentin ‘meydan’ında haykırmak, otobüslerle taşınarak değil, birbirimizle buluşarak kendi yaşamımıza ve yaşadığımız mekanlara dair söz hakkımızı istiyoruz. 1977’den 2014’e kaybettiğimiz canları anmak, sorumluların hesap vermesini sağlamak, belleğimize sahip çıkmak için tam da 1 Mayıs’ta, Taksim’de olmak istiyoruz. Anayasa’nın, kanunların, evrensel hukukun ortaya koyduğu biçimde, hiçbir şüpheye gerek kalmaksızın Taksim’de kutlanması gereken 1 Mayıs’ın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için devletin tüm kurumlarının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istiyoruz. Demokrasiyi, doğayı, parklarımızı, mahallelerimizi, meydanlarımızı, suyu, toprağı, bedenlerimizi, eğitim ve sağlık hakkımızı savunarak, emek sömürüsüne, güvencesizliğe, taşeronlaştırmaya, işsizliğe, şiddete ve baskılara karşı; umudu, dayanışmayı, özgürlüğü ve eşitliği büyütmek için, 1 Mayıs’ta, 1 Mayıs alanında; Taksim’deyiz.”  
 
Hac örneği
Türk Tabipleri Birliği adına konuşan Hüseyin Demirdizen de Taksim’in demokrasi ve emek savunucuları için herhangi bir meydan olmadığını belirterek, “Taksim yerine başka bir yer gösterilmesi, inananların hac ibadetini başka bir yerde yerine getirmelerini istemek gibi bir şey” diye konuştu.
 
Ala: Taksim kutlama yeri değil
İçişleri Bakanı efkan ala ise dün Twitter hesabından 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmak istenmesine ilişkin şöyle dedi: “Taksim’le ilgili bir yasaktan söz etmek yerine, kutlama yeri olmadığı için izin verilmemiştir demek daha doğru bir ifade olur. Bir yerde kutlama izni verilirken vatandaşın güvenliği başta olmak üzere onlarca faktör göz önünde bulundurulmaktadır. Taksim’le ilgili kimseye bir ayrıcalık verilmemiştir. Ancak itiraz edenler kendilerine bir ayrıcalık istiyorsa bunda bir yanlışlık vardır.”