info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Adayları Yolsuzluğa İtiyorlar

Önümüzde bir yerel seçim var. Bunun için start verilmesiyle birlikte, kum gibi aday adaylığı türemeye başladı. Daha şimdiden Süleymanpaşa ilçesinde sadece CHP`DEN bir sürü aday adayı çıktı.

Fakat belediye başkanlığı aday adayı veya aday olmak için başvuruyu şöyle bir kenara bırakın, meclis üyeliği için bile korkunç derecede başvuru var. 

PEKİ NEDEN BU KADAR ÇOK ADAY ADAYI MERAKLISI VAR? 
BENİM KAFADA BİRKAÇ TAHTA SANKİ EKSİK GİBİ.... 
BU YÜZDEN KAFAM ALMIYOR. 
ANLAYAN BANA DA SÖYLESİN. 


BU İŞE NEDEN KIZIYORUM?;
1-BUGÜN BİR BÜYÜKŞEHİR VEYA ÇORLU GİBİ METROPOL HALİNE GELMİŞ İLÇEDE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLUP SEÇİM STARTI İLE BİRLİKTE HARCANACAK PARA, BİR MİLYON LİRADAN AŞAĞI OLMAZ. (ESKİ PARA İLE BİR TRİLYON) 
2-MURATLI GİBİ BİR İLÇE İÇİN İSE EN AZ 500 BİN LİRA (ESKİ PARA İLE 500 MİLYAR) GEREKMEKTEDİR.
3-Bunlar için aday başvurusu, ses sistemi, basın reklam - promosyon v.b.araç giydirme, köy ve mahalle dolaşması için kahvelerde çay ikram paraları, yakıt, afiş, destek için STK`LARA bağış, seçim merkezi,(bir kahve veya ofis olur genelde) adayın tanıtım yemekleri ve daha görünmeyen sayısız harcama hep paradır. 

Şimdi bir analizini yapalım; 
1-Bir büyükşehir veya Çorlu, Çerkezköy gibi büyük ilçe için aday oldunuz,1 trilyon para harcadınız. BİR TRİLYON SEÇİM MASRAFI HARCAYAN VE BELEDİYE BAŞKANI OLAN BİR KİŞİ, AYLIK 10 BİN LİRA ALSA, 5 YILDA 600 BİN LİRA YAPAR. HARCADIĞI KALAN DİĞER 400 BİN LİRAYI NASIL KURTARACAK? 
HIRSIZLIK MI,YOLSUZLUK MU YAPACAK?

2-DUYDUĞUMA GÖRE, BİR SİYASİ PARTİ, MECLİS ÜYESİ ADAY ADAYI OLABİLMELERİ İÇİN BAŞVURANLARDAN İKİBİN BEŞYÜZ LİRA PARA ALIYORMUŞ. EĞER ADAY ADAYI ADAY OLAMAZSA, BU PARASI ÇÖPE GİDECEK. ADAY OLURSA DA, HAFTADA BİR GÜN KOMİSYONA GİRİP BİRKAÇ YÜZ LİRA ALMAK İÇİN Mİ 2.500 LİRA VERECEK?
YOKSA İHALE TAKİBİ Mİ YAPACAK? 

3-GARİBAN BİRİ BİR SİYASİ PARTİDEN ADAY OLAMIYOR. ÇÜNKÜ PARASI YOK. BELEDİYE BAŞKANI OLABİLMEK İÇİN ÇOK PARA HARCANIYOR. ÖYLE İSE NEDEN BU KADAR PARAYI HARCIYORLAR? YOLSUZLUK İÇİN Mİ, İHALE TAKİBİ İÇİN Mİ, ORGANİZASYONLARDAN KOMİSYON ALMAK İÇİN Mİ? 

4-BİR YAPIMCI-YÖNETMEN ARKADAŞIM (SONER BAŞER) TEKİRDAĞ BÖLGESİNDE BEDELSİZ, HAYIR AMAÇLI BİR PROGRAM YAPMAK İSTİYOR, BELEDİYE BAŞKANININ CEVABI, "BEN DAHA İYİSİNİ YAPARIM, BENİM ÇIKARIM NE OLACAK" OLUYOR. BUNUN İÇİN Mİ BELEDİYE BAŞKANI OLUNUYOR? 

Bu nedenle, partiler aday adaylarından para toplarsa, bunun adı fırsatçılık olmaz mı? 
Üstelik adayı da halk değil onlar belirliyor. Zamanında Ak Parti o hataya düştü,12-0 kaybetti. 

AK PARTİ`NİN 12-0 KAYBETMESİNİN NEDENİ,12 TANE SÜLEYMANPAŞA BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞINA TALİP OLAN KİŞİLERİN  EMEK VE PARASINA ACIMADAN, TEPEDEN LİSTE DIŞINDAN ADAY ATAMASI VE BUNUN NETİCESİNDE TÜM İLÇELERDE KÜSKÜNLÜK YAŞANMASIDIR. UMARIM BU KEZ HALKIN, PARTİLİNİN, BASININ VE AVAM KESİMİN SÖZÜNE KULAK VERİRLER. İŞ TİCARETE DÖKÜLÜRSE, HEM PARTİLER HEM HALK KAYBEDER. ÖRNEĞİN MURATLI`DA HARİKA BİR İNSAN, TURAN-KAZIMDİRİK MAHALLE MUHTARI VAR, PARASI OLMADIĞI İÇİN ON NUMARA BAŞKANLIK YAPACAK BİRİ ADAY OLAMIYOR. 

KISACA, PARA İLE ADAY OLAN İNSANI HİZMETE DEĞİL, TİCARETE ATAMIŞ OLUYORLAR. 

Zamanında bana iki partiden belediye başkan adaylığı teklifi geldi. Ben de, "ben,sahtekarlığı,dolandırıcılığı ve ihale takipçiliğini beceremem" dedim. "Biz sahtekar,ihale takipçisi miyiz?" dediler. Bende, "size bir şey dediğim yok. Eğer ben aday olursam, (o zaman yetiyordu) 100 milyar param olması gerekir. Zaten bende o para olsa, çocuklarımı okutur, evimi arabamı alır,iş kurarım. Ne işim var belediye başkanlığında?" dedim. 

Bana, "sana sponsor buluruz" dediler. Ben de, "sponsorla seçilip, g...tü kiraya veremem" dedim. Ne demek bu dediklerinde, " eğer sponsorla seçilirsem, o sponsor "şu ihaleye imzanı at,şunun işini yap" derdi. Ben buna gelemem dedim. 

Örnek verecek olursak, siz bir kahveye gidip halka konuşacaksınız. Kahveciye 200 lira para atıp, "ben tekrar geleceğim" derseniz, o kahveci siz gelene kadar kahveye gelenleri bir anda sizin taraftarınız yapar. Çünkü, paranın yüzü sıcaktır ve bir sonraki seferde alacağı 200 lirayı düşünür. 10 kahve dolaşılsa, iki turda 4 bin lira para demektir. 

ŞİMDİ SİZE SORUYORUM;5 YILDA ALACAĞI MAAŞ HARCADIĞI PARAYI KURTARMAYACAKSA, BİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI NEDEN O KADAR PARA HARCAR? 
PARTİLER NEDEN BU SİSTEME "DUR" DEMİYOR? 
Sizce bir belediye başkan adayı,bir belediye meclis adayı bu kadar parayı neden harcıyor? 

SEÇİM VE ADAYLIK SİSTEMİ TOPYEKÜN DEĞİŞMELİDİR......