info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Avrupa Sınır Bölgeleri Birliği Yıllık Konferans ve Kongresi Almanya nın Berlin şehrinde gerçekleşti

Avrupa Sınır Bölgeleri Birliği Yıllık Konferans ve Kongresi Almanya nın Berlin şehrinde gerçekleşti

Avrupa Sınır Bölgeleri Birliği’nin 2012 yılı Kongresi Almanya’nın Berlin şehrinde gerçekleşti. Bu yıl seçim yılı olarak da bilinen kongrenin ikinci ayağını Sınır Bölgelerinde iş Gücü Piyasası Hareketliliği, deneyimler, sorunlar ve teşvikler oluşturmuştur.

8 Kasım 2012 günü AEBR Yıllık Konferansı Birlik Başkanı Karl-Heinz Lambertz, Berlin Senato Yetkilisi Uwe Schulz-Hofen, Brandenburg (Almanya’nın kuzeydoğusunda bulunan bir eyalet) valisi Henning Heidemanns, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler yetkilisi Natalia Romanova tarafından açıldı.

Avrupa ve Avrupa’ya Sınır 200 den fazla Bölge Birliğinden 200 den fazla katılımcının yer aldığı toplantılar 2 gün boyunca devam etti. 2003 yılından beri TRAKYAKENT’in de üyesi durumda olduğu Birliğin Toplantısına İpsala Belediye Başkanı/TRAKYAKENT Encümen Üyesi Mehmet Karagöz, TRAKYAKENT Uzmanı Mehtap Cihan Miçonunoğlu Akkuş katılmıştır.

 

Birlik Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç Yönetim Kurulu Üyeliğine Aday

Avrupa’daki birçok girişimin ve yeniliğin sözcüsü durumunda olan Avrupa Sınır Bölgeleri Birliğinin Yönetim Kurulunda söz sahibi olunması amacıyla bu yılki seçimlere TRAKYAKENT Birlik Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç’ da adaylığını koymuştur.  Birliğin Görev Kollarında TRAKYAKENT’ den Türkiye adına Karadeniz Havzasının temsil edilmesinin Avrupa Sınır Bölgeleri Birliğine yarar getireceği konusundaki görüşlerin bildirilmesi toplantının ilgi çeken diyalogları arasındadır.

 

Avrupa Sınır Bölgeleri Birliği Hakkında

Kısa adı AEBR olan Avrupa Sınır Bölgeleri Birliği 1971 yılında 10 üyenin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Amacı; Avrupa Sınır Bölgelerinin yararına çalışmalar gerçekleştirmektir. AEBR, Avrupa düzeyinde Bölgesel olarak Sınır Ötesi İşbirlikleri ile ilgilenen en önemli ve büyük birliklerden bir tanesidir. Şu anda Birliğin 200 den fazla Avrupa Sınır Bölgesinde 100 den fazla üyesi bulunmaktadır.

 

İŞ GÜCÜ PİYASASI HAREKETLİLİĞİ – DENEYİMLER, SORUNLAR, TEŞVİKLER

Bu yılki Yıllık Kongrenin başlığı ‘’ Sınır Ötesi Bölgelerde iş Gücü Piyasası’’ olarak belirlenmiştir. Sınır Ötesi Bölgelerde iş Gücü Piyasası toplantısı aynı zamanda 2012 yılında Sınır Bölgelerinin emek piyasası konusunda yaşadığı tecrübeleri, sorunları ve teşvikleri içeren AEBR’nin uygulamakta olduğu projenin kapanış toplantısı mahiyetindedir.

 

AEBR Birlik Başkanı’nın Açış Konuşması

Avrupa nüfusunun üçte birinden fazlası bunlara Avrupa Birliğinin sınırları dışında kalan komşu bölgeleri de eklersek 200 milyondan fazla vatandaş Sınır Bölgelerinde yaşamaktadır. Sınır Bölgelerinde yaşayan insanların iş ve eğlence amaçlı sınırın diğer tarafına geçmeleri günlük hayatın bir parçası olmuştur. İş olanakları veya istihdam edilebilme fırsatları sadece sınır bölgelerinde iş hareketliliği yaratmaz aynı zamanda komşularının istihdam konusunda izledikleri prosedürler ile ilgili deneyim alışverişi yaşamalarına da olanak verir. Kendi ülkesinde yetiştiği alanla ilgili uygun iş fırsatı yakalayamayan bireyin komşu ülkeye işçi olarak gitmesi normal hale gelmiştir. Bu durum özel durumlarda, özel branşlarda personel eksikliğinin üzerinden gelinmesine geçici de olsa olanak tanır. Demografik değişikliklerin ulusal emek piyasası üzerindeki negatif etkileri de göze alındığında geniş kapsamlı bölgesel stratejilerin, Sınır Bölgeleri iş Piyasası konusunda geliştirilmesi gerektiği görülmektedir.

 

AEBR Genel Sekreteri Martin Guillermo Ramirez ‘’ TRAKYAKENT sayesinde ilk defa Bulgaristan meslektaşlarımızla buluştuk’’

Birlik Başkanından sonra sözü alan Genel Sekreter Martin Guillermo Ramirez toplantı ile ilgili ‘’ Aslında, İş gücü piyasası hem zorluklara meydan okuma hem de fırsattır. Zorluklara meydan okumaktır çünkü;  hala daha sınırın diğer tarafında çalışan vatandaşlarımız için bir sürü ön yargı, ayrımcılık ve pratik olarak üstünden gelinemeyecek zorluklar vardır bunlar bölgesel düzeyde çözülemezler, ulusal düzeyde ise bir öncelikleri yoktur. Fakat aynı zamanda fırsattır çünkü; işçiler, iş verenler ve yerel yönetimler sınır bölgelerinden yeni metotlar, girişimler, fikirler hakkında bilgi edinirler, deneyim alışverişi yaşarlar ve girişimciliğin yaygınlaştırılması için büyük rol oynarlar. Bu analizler Avrupa Sınır Bölgeler dışında kalan bölgeler için de bir kaynak niteliğindedir.

Bunların dışında Sınır Bölgeleri ile her alanda işbirlikleri gerçekleştirmek sizlere yeni kapılar açar. Örneğin Mayıs ayında Trakya Bölgesindeki Belediyelerin bir araya gelmesiyle oluşan TRAKYAKENT Belediyeler Birliği ile Sınır Ötesi İşbirlikleri üzerine çok nitelikli bir forum gerçekleştirdik. Foruma davetli olan bir diğer taraf Bulgaristan Belediyeler Birliği Ram Trakya yetkilileri ve üyeleriydi. TRAKYAKENT sayesinde ilk defa Bulgaristan’da ki üyelerimiz ile tanışma ve bir araya gelme fırsatı bulduk’’.

İki gün boyunca süren çalışmalar süresince iş Piyasası konusunda Avrupa’dan bir çok uzman konuşmacı olarak yer almıştır.

Yıllık Konferans hakkındaki ayrıntılara TRAKYAKENT Dergisi 4. Sayısından ulaşabilirsiniz.