info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Valiliği nden Deprem Açıklaması

Tekirdağ Valiliği nden Marmara Ereğli sinde gerçekleşen deprem hakkında basın açıklaması yapıldı

07/06/2012 günü, saat 23:54’ de 5.1 büyüklüğünde Marmara Ereğlisi açıklarında deniz merkezli orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Ana şoktan sonra ilk 1 saatte büyüklükleri, 2.6- 3.00 arasında değişen artçı depremler olmuştur. Deprem hasar ve can kaybına sebep olmamıştır.

Deprem sonrası 10 kişinin depreme bağlı korku ve panik tanısıyla İlimiz Devlet Hastanesi müracaat etmiş vatandaşlarımızın tedavileri yapılmıştır.

Ayrıca Tuğla fabrikasında işçi olarak çalışan 1 vatandaşımız  depremden kaçarken ayağını demire kestirmesi sonucu yaralanmış olup, Tekirdağ Devlet Hastanesinde tedavisi yapılarak taburcu edilmiştir.

7 HAZİRAN 2012 MARMARA DENİZİ DEPREMİ     

7 Haziran 2012 tarihinde saat 23.54’te Marmara Denizi içinde Marmara Ereğlisi’ne yaklaşık 18 km. uzaklıkta bir deprem meydana gelmiştir. Depremin dış merkez koordinatları 40.86 K, 27.90 D olarak belirlenmiştir. AFAD Başkanlığı’nın Ulusal Deprem Gözlem İstasyonları’ndan alınan verilerle Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne ait Deprem Gözlem İstasyonları’ndan alınan verilerin karşılaştırılması sonucunda meydana gelen depremin büyüklüğü 5.1 olarak belirlenmiştir.
 Depremin 26.90 km. derinliğinde normal bileşenli sağ yönlü doğrultu atımlı bir faya bağlı geliştiği, bu fayında Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin batı bölümünde yer alan parçasına ait olduğu tespit edilmiştir.  Bu fay parçası, Kuzey Anadolu Fay Sisteminin batı bölümünde Marmara Denizi içindeki kısmında Tekirdağ çukurluğu ile orta çukur olarak adlandırılan bölümün ortasında yer almaktadır. 5.1 büyüklüğünde olan depremin hesaplanan şiddet değeri VI olarak verilmiştir. Deprem Kırklareli, Balıkesir, Tekirdağ, İstanbul, Yalova, Bursa ve Kocaeli’nden hissedilmiş olup, AFAD Başkanlığı’nın deprem sonrası yaptığı çalışmalarda  herhangi bir can ve mal kaybına rastlanmamıştır.
 AFAD Başkanlığı’nın Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem ağından elde edilen ivme değerlerinde ise en yüksek değer Tekirdağ ilçe merkezinde bulunan istasyondan elde edilmiş olup, bu değer Kuzey-Güney yönünde 17.87 gal olarak ölçülmüştür. Depremin meydana geldiği saatten itibaren geçen 10 saatlik zaman dilimi içerisinde büyüklükleri 1.7 ile 3.2 arasında değişen 23 adet deprem meydana gelmiştir.
 Depremin meydana geldiği bölge, ülkemizin tektonik açıdan aktif alanlarından birisi olup, tarihsel dönem kayıtlarına göre bu bölgede 1509, 1766 ve  1894 yıllarında IX şiddetinde hasar yapıcı depremler oluşmuştur. Aletsel dönem (1900 ve sonrası) deprem kayıtlarına bakıldığında ise hasar ve can kaybına neden olan depremler; 7.4 büyüklüğünde 1912 depremi, 5.7 büyüklüğünde 1942 Marmara Denizi depremi, 6.3 büyüklüğünde 18 Eylül 1963 Çınarcık depremi, 7.0 büyüklüğünde 6 Ekim 1964 Manyas depremi, 5.1 büyüklüğünde 24 Nisan 1988 Kuzey Marmara depremi ve 7.4 büyüklüğünde 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi önemli depremlerdir. Bölgede en son 25 Temmuz 2011 tarihinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
 

Bu türden depremlerin öncü ya da artçı deprem olarak değerlendirmesinin yapılması günümüz teknolojisinde imkansız olup, bilgi birikimleri ve deprem konusunda yapılan araştırmalar da bu soruya cevap verememektedir. Ancak bölgenin deprem aktivitesi ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi AFAD Başkanlığı tarafından 7 gün 24 saat süreyle izlenmekte, elde edilen bilgiler www.afad.gov.tr ve www.deprem.gov.tr adresinden yayınlanmaktadır.
 

Doğal afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada yaşamaktayız. Bu, kabul etmemiz ancak boyun eğmeden mücadelede etmemiz, önlemler  almamız gereken bir olgudur. Afetlere yol açan olayları tamamen önleyemeyeceğimizi; ancak afet zararlarını azaltma imkânına sahip olduğumuzu da bilmekteyiz. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın deprem yönetmeliğimize uygun yapılmış sağlam yapılarda oturması önem kazanmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.