info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yazıcı "Kolay Ticaret, Büyük Türkiye Projesi" 2023 İhracat Hedefine Ulaşmayı Kolaylaştıracak

Üretilen malların en hızlı şekilde ihracatını sağlamak isteyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘Kolay Ticaret, Büyük Türkiye’ projesini geliştirdi.

 

Üretilen malların en hızlı şekilde ihracatını sağlamak isteyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘Kolay Ticaret, Büyük Türkiye’ projesini geliştirdi. Bakan Hayati Yazıcı, “Proje kapsamında ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’ ile gümrüklerde bekleme süresini azaltarak 100. yıl hedeflerine ulaşmayı kolaylaştıracaklarını söyledi. Türkiye’nin, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023′te 500 milyar dolarlık ihracata ulaşması hedefleniyor.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ihracatı kolaylaştırmak amacıyla ortaya koyduğu projenin tanıtımı, Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ‘En kolay, en güvenli ticaret’ hedefini gerçekleştirmek için yürüttükleri ortak transit uygulamasını 1 Aralık 2012′de başlattıklarına dikkat çekti. Yazıcı, söz konusu uygulama hakkında, şu bilgileri verdi:
 
“Ortak transit, Avrupa Birliği’ne tam üye olmadan, taşımacılık sektörü açısından AB üyesi bir ülke gibi işlem yapabilecek konuma geldiğimiz tek enstrümandır. Ortak transit uygulaması, Ortak Transit Sözleşmesi’ne taraf olan ülkeler arasında eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanarak taşındığı ve bu taşımanın Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) ile elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edildiği bir uygulamadır. Bu uygulama Ortak Transit Sözleşmesi’ne taraf olan AB, EFTA ülkelerinden İzlanda, Norveç, İsviçre ile EFTA ülkesi statüsü kazanan Hırvatistan ve Türkiye’yi kapsıyor. Ortak transitin 4 ana unsuru bulunuyor; hızlı, kolay, güvenli ve avantajlı transit. Bu noktada ortak transit, bakanlığımızın kolay ve güvenli ticaret ilkesini, hızlı, kolay ve güvenli transitle tamamlayan bir uygulamadır. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının dış ticarette ülkemizin son yıllarda yakaladığı başarıyı daha da yükselteceğine inanıyorum.”
 
GÜMRÜK KAPILARINDAN 400 MİLYAR DOLARLIK TİCARET GERÇEKLEŞİYOR
 
Türkiye’de 3 milyonu aşkın ticari işletmenin bir trilyon doların üzerinde mal ve hizmet ürettiğini dile getiren Yazıcı, 400 milyar dolara yaklaşan dış ticaretin gümrük kapılarından gerçekleştirildiğini ifade etti. Bakan Yazıcı, 76 milyon tüketicinin de bu mal ve hizmetlerden yararlandığına dikkat çekti. Sınırlardan her yıl milyonlarca insan ve aracın girip çıktığının altını çizen Yazıcı, ilgili işlemler ve süreçlerin bakanlığı tarafından takip edildiğini, güvenli ve kolay ticaretin yol alacağı kanalların hızla ve büyük bir titizlikle yapıldığına vurgu yaptı. Yazıcı, “Gelişen teknoloji ve büyüyen ticaretin şartlarını değişim ve gelişmelere göre yeniliyoruz. Ticaretin her alanda daha kolay ve güvenli yapılması için yeni enstrümanlar geliştiriyoruz.” dedi.
 
GÜMRÜKLERDE TIR KUYRUKLARI KALKACAK
 
Gümrüklerde TIR kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı bir Türkiye hedeflediklerini dile getiren Bakan Yazıcı, projeyi şöyle anlattı:
 
“Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması ile kurallara uyan, kayıtları düzenli ve izlenebilir olan, kendi öz denetimini yapabilen, mali yeterliliğe ve yeterli güvenlik standartlarına sahip firmalar ile gümrük idaresi arasında stratejik bir işbirliği girişimidir. Bu statü, güvenilirliğin devlet tarafından onaylanmasıdır. Biz firmalardan kurallara uymalarını, şeffaf olmalarını ve kendi kendilerini kontrol altında tutmalarını istiyoruz. Karşılığında onlara güven duyuyor, işlemlerini hızlı ve kolay yapmalarını sağlıyoruz.”
 
KİMLER YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ OLABİLECEK?
 
Hayati Yazıcı, söz konusu statüye geçmek için gerekenleri şöyle sıraladı:
 
“Güvenilir, Ticari kayıtları düzgün izlenebilir olan, Mali yapısı taahhütlerini karşılamaya yeterli, Emniyet ve güvenlik kriterlerini sağlayan, En az üç yıldır faaliyette bulunan, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları bu statüyü almaya hak kazanacak.”
 
Bakan Yazıcı, Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikası almak isteyen firmaların, öncelikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlükleri’ne başvuracaklarını, gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları kâğıt üzerinde, verdikleri belgeler nezdinde incelenerek daha sonra firmanın tesislerinde yapılacak incelemelerle, yaptığı uygulamaların standartlara uygun olup olmadığı değerlendirileceğini, gerekli şartlara sahip olduğu anlaşılan firmaların sertifikalarını alacağını anlattı. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının başta Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Güney Kore ve Japonya olmak üzere dünyanın 46 ülkesinde geçerli olacağını aktaran Yazıcı, “Avrupa Birliği’nde 11 bin 564, Amerika’da 8 bin 166, Güney Kore’de ise 342 firma yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahiptir. Biz dünyada bu uygulamanın var olduğu ülkeler ile karşılıklı anlaşmalar yaparak, her iki tarafın firmalarının yetkilendirilmiş yükümlü statülerini diğer ülkede kullanabilmesini sağlayacağız. Böylece Türkiye’de vereceğimiz yetkilendirilmiş yükümlü belgeleri Almanya’da, Fransa’da, Amerika’da, Güney Kore’de ve bu uygulamanın yapıldığı diğer tüm ülkelerde geçerli olacak.” dedi.
 
Yazıcı, yetkilendirilmiş yükümlülerin eşyasının diğer firmalara göre gümrük idaresince daha az kontrole tâbi tutulacağını, kontrol edilmesi gerektiği durumda, öncelikli olarak kontrol edileceğini ifade ederek, aynı zamanda gümrüğe diğer firmalara göre daha az bilgi vereceklerini dile getirirken, “Yerinde Gümrükleme ve İzinli Gönderici haklarından da sadece yetkilendirilmiş yükümlüler faydalanacak.” diye konuştu.
 
YERİNDE GÜMRÜKLEMENİN FAYDALARI
 
Bakan Yazıcı, Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının getirdiği yenilik ve kolaylıkları da şöyle anlattı:
 
“Bunlardan biri Yerinde Gümrükleme. Yerinde Gümrükleme ile öncelik ihracatta olmak üzere her tesisi bir gümrük haline getiriyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde bu uygulama yaygın olarak kullanılıyor. Yerinde Gümrükleme ile ihracatçı artık gümrük işlemlerini yapmak için gümrüğe gitmeyecek. Kendi işyerini, fabrikasını, deposunu gümrük işlemlerinin yapıldığı mekan olarak kullanacak. Eşyasını doğrudan müşterilerine gönderecek. Tabii ki bizim görevlilerimiz yapılan işlemleri zaman zaman kontrol edecekler. Gümrükleme alanıyla ilgili sürekli görüntü kaydının olması gibi güvenlik kriterlerini içeren şartlar getiriyoruz.”
 
Bakan Yazıcı’nın konuşmasının ardından ardından ticaret ve sanayi odaları başkanlarına Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikaları, bazı işadamlarına da plaket verildi.