info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ayçiçeği, Yerini Kanolaya Bırakıyor

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çıtır, Türkiye de fosil yakıtından sonra en çok ithal edilen ürün bitkisel yağlardır. Biz bu açığı kanola yağı üreterek kapatabilir ve milli ekonomiye katkı sağlayabiliriz dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çıtır, Türkiye de fosil yakıtından sonra en çok ithal edilen ürün bitkisel yağlardır. Biz bu açığı kanola yağı üreterek kapatabilir ve milli ekonomiye katkı sağlayabiliriz dedi.

Çıtır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye de ayçiçeği üretiminin en çok Trakya da yapıldığını bildirdi. Bu sayede Türkiye deki bitkisel yağ açığının nispeten azaldığını belirten Çıtır, böylece daha az bitkisel yağ ithalatının yapıldığını ve milli ekonomiye önemli katkı sağlandığını ifade etti.

Ayçiçeğinin geleneksel olarak üretilen bir ürün olduğunu anlatan Çıtır, aynı zamanda Türkiye nin doğasına ve ekolojisine uygun bir bitki olduğunu söyledi.

Ayçiçeği için Türkiye de asıl uygun bölgenin Trakya olduğunu belirten Çıtır, Trakya toprakları ağır killi topraklar ve dolayısıyla ayçiçeğinin üretimini destekleyebilecek bir özelliğe sahip. Ayrıca verimlilik derecesi oldukça yüksek. Öte yandan bölge çiftçisi geleneksel olarak ayçiçeği üretme kültürüne sahip olduğundan bu kültür bitkisinin daha çok tercih edilmesine neden oluyor diye konuştu.

- KANOLA, DÜNYADA SOYADAN SONRA EN ÇOK ÜRETİLEN YAĞ BİTKİSİ -

Yağ bitkisi dendiği zaman akla kanola ve ayçiçeği gelmesi gerektiğini anlatan Çıtır, Trakya da ayçiçeğinin yanı sıra kanola üretimininde önemli yere sahip olduğunu ifade etti.

Tekirdağ il genelinde 2009 ve 2010 ekim döneminde Önder Çiftçi Derneği nin denetiminde 75 bin dekar arazide kanola üretildiğini söyleyen Çıtır, bir o kadar da ayçiçeği üretildiğini belirtti.

Ilıman iklim bölgelerinde ayçiçeği yerine kanola üretiminin daha karlı olduğunun ortaya çıktığını bildiren Çıtır, şöyle konuştu:

Kanola, Amerika, Kanada ve Avrupa da geniş alanlarda üretilmeye başladı. Şu anda kanola dünyada soyadan sonra en çok üretilen yağ bitkisi oldu. Türkiye de ise kanola, Trakya da özellikle Önder Çiftçi Derneği nin başlattığı çabalarla Tekirdağ da büyük bir atılım yaptı. Çiftçi de bu durumdan çok kar etti. Kanolanın en büyük faydası ise 2008 yılında görüldü. 2008 de ayçiçeğini yaz kuraklığı çok etkiledi. Kanola ise yaz kuraklığına kalmadan hasat ediliği ve kuraktan kendini koruyabildiği için üreticisine muazzam bir kar sağladı. Bunun için kanola Trakya da ayçiçeğinden daha verimli olabilir.

-KANOLAYLA MİLLİ EKONOMİYE KATKI-

Türkiye deki yağ fabrikalarının kapasitesinin üretilen bitkileri işleyebilecek kapasitenin çok üzerinde olduğunu ifade eden Çıtır, bu kapasitenin Temmuz başında hasat edilen kanolayla, daha sonra ise Eylül de hasat edilen ayçiçeğiyle değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Kanola yağının ayçiçeği yağından daha kaliteli olduğuna inandığını ifade eden Çıtır, kanola yağı daha sağlıklı ve omega üç ile omega altı içermekte. Ayrıca, vasıfları itibariyle zeytin yağına en yakın yağ ve daha ucuz dedi.

Çıtır, 2010 yılı rakamlarına bakıldığında, Önder Çiftçi Derneği nin yaptığı tespitlere göre, ayçiçeğindeki verimin bu yıl oldukça yüksek olduğunu aktardı. Ayçiçeği hasadının hala devam ettiğini belirten Çıtır, bu doğrultuda tahminlerin olumlu yönde gerçekleştiğini ifade etti.

Çıtır, Ayçiçeğindeki ortalama verim bu yıl, buğday ve kanolanın karlılık rakamına yaklaştı. Desteklerle birlikte, kanolanın kilosu 0,90 TL, buna karşılık ayçiçeği de 0,70 TL lik bir rakama yükseldi. Hasat tamamlandığında aşağı yukarı bu rakamların geçerli olacağını tahmin ediyorum diye konuştu.

Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı da, ayçiçeği hasadının hala devam ettiğini bildirdi. Ayçiçeği hasadının Tekirdağ da ortalama yüzde 30 u gerçekleştiğini belirten Sarı, Eylül ün sonlarına doğru hasadın tamamlanacağını ifade etti. Bu dönemin yağışlı geçmemesinin çiftçi için daha karlı olacağını anlatan Sarı, ancak hasat zamanında yağış beklendiğini söyledi.

Sarı, şöyle konuştu:

Ayçiçeği verimi Tekirdağ il genelinde şu anda iyi gözüküyor. Aldığımız bilgilere göre, dönüm başına ortalama 250, 300 kilo olarak devam ediyor. Eğer yağış olmazsa dahada iyi olacağına inanıyorum. Trakya Birlik Yönetim Kurulu 2010-2011 sezonu için yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeğine uygulanacak avans alım fiyatını kilo için 0,871 TL olarak açıkladı. Piyasada ise 0,90 TL den devam ettiğini tahmin ediyorum. Piyasa Trakya Birlik in açıklamasıyla belki biraz geriler.

Öte yandan, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü nden edinilen bilgiye göre geçen yıl Tekirdağ il genelinde, işlenen tarım alanları 3 milyon 854 bin 536 dekar ile yüzde 61 oranında gerçekleşti.

Tekirdağ, tarla alanlarının yüzde 37,1 inde ayçiçeği tarımıyla bu bitkinin üretiminde Türkiye de önemli bir paya sahip bulunmakta. Türkiye yağlık ayçiçeği üretiminin de yaklaşık yüzde 35 i Tekirdağ da üretilmektedir. Ayrıca, Tekirdağ da yağlı tohumlar ekim alanı ise 1 milyon 488 bin 755 dekardır.