info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Chp ve Mhp nin Önergeleri Kabul Edilmedi

TBMM Genel Kurulunda, MHP nin, Sayıştayın Türkiye nin Atık Yönetimi Raporunun, CHP nin de Hidroelektirik Santralleriyle (HES) ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerileri reddedildi.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından, MHP Grubunun, Sayıştayın Türkiye'de Atık Yönetimi Raporunun bugün görüşülmesi önerisi ele alındı. Öneri lehinde söz alan MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, Türkiye'nin, gelişmişlik düzeyi ile uygun olmayan bir atık yönetimiyle karşı karşıya olduğunu savundu.

Nalcı, müeyyide mekanizmasının etkin kullanımının önündeki engellerin kaldırılması, ilgili mevzuatta da gerekli düzenlemelerin yapılmasını gerektiğini kaydetti. Yetki karmaşasının da ortadan kaldırılmasını isteyen Nalcı, ''Etkin denetimi sağlayamadığımız sürece çevre katliamının önüne geçemeyiz'' dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, yılda 34 milyon ton belediye, 17,5 milyon ton sanayi atığının söz konusu olduğunu, insanın yılda kendi kilosunun 10 katına kadar evsel atık üretebildiğini kaydetti.

Evsel ve sanayi atıklarında AK Parti döneminde ciddi performans sağlandığını söyleyen Fındıklı, bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Fındıklı, Meclisin gündeminin daha önceden belirlendiğini söyleyerek, önerinin zamanlamasına katılmadıklarını söyledi.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, iktidar ile Çevre ve Orman Bakanlığının konuyla ilgili uygulamalarını eleştirdi. ''2 bin HES'in Karadeniz'de ne işi var?'' diye soran Ağyüz, ''İnsanların yaşamını, geleceğini ellerinden almaya çalışıyorsunuz. Her şeyi sattınız şimdi doğa kaldı. Doğayı, kentleri tahrip ediyorsunuz'' diye konuştu.

AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, ''1994'den önce İstanbul'da sular akmıyordu, insanlar öldü, çöpler toplanmıyordu, İzmir'de arsenikli suyu içirdiniz, bunları unutuyorsunuz'' dedi.

Çevreye uyumlu atıkların yönetimi için 117 belediye birliği oluşturulduğunu anımsatan Öztürk, 2002 yılında 130 bin ton ambalaj atığı toplandığını, bugün ise bu rakamın 2,5 milyon ton olduğunu kaydetti.

''Gözünüzü kumun içine sokmayın, biraz yapılanları görün'' diyen Öztürk, İskenderun Belediyesinin ''ihaleye uygun olmayan şekilde çöp toplattığını'' savundu.

MHP'nin önerisi reddedildi.

-HES'LER-
Ardından CHP'nin HES'lerle ilgili araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi görüşüldü. CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, alternatif elektrik kaynakları çerçevesinde HES'lere ihtiyaç olduğunu, kendilerinin de bunun farkında olduğunu dile getirdi.

Bugüne kadar yapılan HES'lerle ilgili projelerde çevresel boyutunun, orman ve mera alanlarının dikkate alınmadığını ileri süren Ergin, HES'lerin inşaat atıklarının da bir sorun olduğunu dile getirdi.

Ergin, ''Toprağımıza, suyumuza, evlatlarımızın, ülkemizin geleceğine sahip olabilmek için bu önergenin kabul edilmesi gerekmektedir'' dedi.

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, HES'lerin doğayı tahrip etmemesine dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, yenilenebilir enerjiyle ilgili kanunun bir an önce çıkarılması gerektiğini belirtti.

Özensoy, enerji politikalarının milli politikalar haline getirilmesini isteyerek, muhalefetin de katkısının sağlanmasını istedi.

AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Türkiye'nin yerli enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bayramoğlu, ''Ormanların talan edilmesi varsa, çevreye etkili, duyarsız yatırımlar varsa buna karşı çıkalım ama bilgileri doğru alalım. 'Ormanlar talan ediliyor' derseniz bu yanlış bir ifadedir'' diye konuştu.

Türkiye'nin neresinde HES yapılırsa yapılsın, gerek bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları gerekse ''kışkırtılmış insanların'' her bölgede buna karşı çıkmasının ''doğal olduğunu'' ifade eden Bayramoğlu, ''İkizdere Vadisinin SİT alanı ilan edilmesinin hiç bir hukuki mesnedi olmadığını'' ileri sürdü.

MHP Ordu Milletvekili Murat Özkan, ''(HES tahribat yapmıyor) demek, burada sermayenin sesi olmaktan öte gitmeyen bir anlayıştır'' dedi.

CHP Grubunun da önerisi reddedildi.

TBMM Genel Kurulunda, Sayıştay Kanunu Tasarısının görüşmelerine geçildi.