info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tembel Göz Hastalığı Erken Tedavi ile Önlenebilir

Çorlu Özel Reyap Hastanesi doktorlarından göz hastalıkları uzmanı operatör doktor Erhan Temel, tembel göz hastalığında erken yaşta başlanan tedavinin görme seviyesini artırdığını söyledi.

 

Çorlu Özel Reyap Hastanesi doktorlarından göz hastalıkları uzmanı operatör doktor Erhan Temel, tembel göz hastalığında erken yaşta başlanan tedavinin görme seviyesini artırdığını söyledi.
 
Temel, Yunanca 'donuk göz' anlamına gelen tembel göz hastalığının (ambliyopi) çocukluğun erken döneminde beklenen sağlıklı görme gelişiminin sağlanamaması durumu olduğunu belirtti. Ambliyopide bir göz iyi görürken, diğerinin aynı kalitede göremediğini ifade eden Temel, şunları söyledi:
 
"Tüm çocuklar 2 ya da 3 yaşına kadar göz muayenesinden geçmelidirler. Eğer ailede göz tembelliği durumu olan bir kişi varsa bu çocuklar mümkünse daha erken yaşlarda söz konusu muayeneden detaylı olarak geçmelidir. Erken başlanan tedavi ile görme daha iyi seviyelere çıkarılır ve iki göz arasındaki fark azaltılır. 9 yaşlarında görme kendi gelişimini tamamlayacağı için bu zamandan sonra yapılacak tüm tedavi girişimleri görmeyi çok fazla değiştirmeyecektir. Ambliyopiyi fark etmek çok kolay değildir. Çocuk bir gözünün güçlü diğerinin ise zayıf olduğunu farkında olmayabilir. Aile de çocuğun gözünde şaşılık ya da bariz bir anormallik yoksa bozukluğu anlayamaz. Bu nedenle çocukluk çağında rutin göz muayenesi son derece önemlidir."
 
Temel, ambliyopi hastalığının tedavisinde çocuktaki odaklanma hatasının gözlüklerle düzeltilebildiğini kaydederek, "Çoğunlukla gözlük tek başına yeterli olmaz, beraberinde kapama tedavisi uygulanır" dedi. Ambliyopinin özel göz damlaları gözlük kullanılarak da tedavi edilebildiğini ifade Temel, sözlerini şu şekilde tamamladı:
 
"Tembel olan gözün görmesi geri kazanıldığı durumda bile tedavinin kalıcılığı için sağlam gözün kapatılması bir süre sürdürülür. Şaşılık bulunan gözlerde ameliyattan önce ambliyopi tedavisi yapılır. Katarakt ve benzeri bir durum varsa nedene göre önce ameliyat uygulanır ancak ambliyopi, nedenin ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilemez. Cerrahi müdahaleden sonra yine gözü kapatmak ve zayıf olan gözü normal görme için mutlaka kuvvetlendirmek gerekir. Tedavi edilemediği takdirde pek çok sorun ortaya çıkar. Ambliyopi olan gözde ciddi görme azlığı oluşur."