info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

TikTok’a Milyar Euroluk Dava

Hollanda`da bir pazar araştırma kuruluşu, çocukların veri gizliliğini ihmal ettiği iddiasıyla ebeveynler adına TikTok`a 1.4 milyar dolarlık dava açtı.

Çin’de geliştirilen ve son yılların en popüler sosyal paylaşım uygulamalarından biri haline gelen TikTok, Hollanda’da 1.4 milyar euroluk bir davayla karşı karşıya

Ülkede bulunan Piyasa Enformasyon Araştırma Vakfı (SOMI), TikTok’un çocuk kullanıcıların verilerinin gizliliği ve güvenliğini ihmal ettiği iddiasıyla çocuk kullanıcıların ebeveynleri adına bir dava açtı. Hollanda basınında yer alan haberlere göre SOMI, TikTok’a 1.4 milyar euroluk bir dava açma kararı aldı.

SOMI yetkilileri, RTL Nieuws’a yaptıkları açıklamada, “1 milyondan fazla Hollandalı çocuk kullanıcı adına 1.4 milyar euroluk dava açmaya karar verdik” ifadesini kullandı.

AB üyesi ülkelerle şu ana kadar 64.000’den fazla ebeveynin davada yer aldığını belirten SOMI, “TikTok, Avrupa’da uygulanan birçok yasayı çiğniyor ve bunlar arasında çocukların mahremiyeti ve çocuklara yönelik reklamlar. Uygulama düzgün bir şekilde verilerin kullanımı için izin istemiyor ve hangi verilerin hangi amaçla kullanılacağını söylemiyor. Çinli şirket, ihtiyacı olandan daha fazla veriyi saklıyor” açıklamasını yaptı.

Kurum, “TikTok, Avrupa’daki yasalar ve kurallara uymuyor. TikTok’taki videolar çocuklar için zararlı” yorumunu da yaptı.

Öte yandan TikTok’un sözcüsü RTL Nieuws’a bir açıklama yaparak iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. TikTok’un sözcüsü, mahremiyet ve veri gizliliği konularının en büyük önceliği olduğunu söyledi.

Kağıt üstünde 13 yaşın altındakilerin kullanamadığı uygulamada çocukların ebeveynlerinden izin alması gerekiyor. Fakat pratikte bu yaş limiti çok dikkate alınmıyor. Bu yılın  başında İtalyan mahkemesi, yaşını doğrulamayan çocukların platformdan engellenmesine karar vermişti.