info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

CHP de Tekin Gitti Matkap Geldi

Partinin 2 numarası örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in yerine eski Bakan Nihat Matkap geldi. Tekin de tanıtım ve basından sorumlu olacak

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, aylardır beklenen MYK değişikliğini dün gerçekleştirdi. Değişiklikler çerçevesinde partinin 2 numarası olan örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve 3 numarası idari mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş’le ilgili olanları dikkati çekti.
Örgütlerin sorumluluğundan alınan Tekin, basın ve propagandadan sorumlu kılınırken, Güneş ise yeni MYK’da kendisine yer bulamadı. Tekin ve Güneş, özellikle eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav yanlılarının 12 Haziran seçimi sonrasında gündeme getirmeye çalıştıkları kurultay isteminde hedef isimler haline gelmişlerdi.

Kılıçdaroğlu, 17 üyeden oluşan MYK’nın yapısını değiştirerek sayıyı 16 üyeye düşürürken, 9 yeni ismi yeni yönetime aldı.

4 kez MYK değişti
Yeni MYK’nın 6 üyesi milletvekili olmayanlardan oluştu. Böylece Kılıçdaroğlu, Genel Başkan seçilmesinin ardından geçen 15 ay içerisinde zorunlu tüzük değişikliği uygulamasının da etkisiyle 4. MYK’sını belirlemiş oldu. Yeni MYK’da bazı açıklamaları nedeniyle tepki çeken Süheyl Batum da yer bulamadı.

İşte yeni MYK

Kılıçdaroğlu, yeni MYK’da Bihlun Tamaylıgil’i yine Genel Sekreter olarak atarken, parti sözcülüğünün devam edip etmeyeceği yapılacak ilk MYK toplantısında karar bağlanacak. Kılıçdaroğlu, yeni CHP Genel Başkan yardımcılarının isimlerini ve görev alanlarını ise şöyle belirledi:
1- Nihat Matkap (Örgütlenme ve örgüt yönetimlerinden sorumlu)
2- Erdoğan Toprak (İdari ve mali işlerden sorumlu)
3- Atilla Emek (Seçim ve hukuk işlerinden sorumlu)
4- Gürsel Tekin (Tanıtım, basın ve propagandadan sorumlu)
5- Gökhan Günaydın (Yerel yönetimlerden sorumlu)
6- Yakup Akkaya (İşçi memur sendikaları, Emekliler ve emek bürolarıyla sendikaları, meslek-işveren kuruluşları ve diğer STK’lardan sorumlu)
7- Faruk Loğoğlu (Dış ilişkiler ve yurtdışı örgütlenmelerden sorumlu)
8- Prof. Dr. Birgül Ayman Güler (Kadın örgütlenmesi ve kadın kollarından sorumlu)
9- M. Zeki Gündüz (Gençlik örgütlenmesi ve gençlik kollarından sorumlu)
10- Faik Öztrak (Ekonomik ve mali politikalardan sorumlu)
11- Ayten Kayalıoğlu (Halkla İlişkilerden sorumlu)
12- Prof. Dr. Sencer Ayata (AR-GE ve BYKP’den sorumlu)
13- Perihan Sarı (Partiiçi eğitimden sorumlu)
14- Emrehan Halıcı (Bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu)
15- Sezgin Tanrıkulu (İnsan haklarından sorumlu)


Kadın sayısı giderek artıyor


Kılıçdardoğlu’nun ilk MYK’sında 2 kadın üye (Gülsün Bilgehan ve Gaye Erbatur) yer alırken Aralık 2010’da yapılan 15. Olağanüstü Kurultay sonrasındaki MYK’da ise 3 kadına yer verilmişti. Bu isimler; Gülsün Bilgehan, Bihlun Tamaylıgil ve Sena Kaleli’ydi.
Dün açıklanan yeni MYK üyelerin dörtte biri ise kadınlardan oluştu. Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, eski Beykoz ilçe başkanı Ayten Kayalıoğlu, Perihan Sarı ve Tamaylıgil MYK’daki kadın üyeler oldu.
İnönü’nün torunu olan Gülsün Bilgehan MYK’ya giremezken, kadınlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığın’ı ise TODAİE’de dersler veren kamu yönetimi uzmanı Prof. Birgül Güler yürütecek.
Sena  Kaleli yerine parti içi eğitimden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Perihan Sarı, uzun yılar Çalışma Bakanlığı’nda görev yapmış, DİSK’in Genel Sekreter Yardımcılığı’nı da yürütmüştü.
Oylama demokratik olacak
CHP’de MYK Kılıçdaroğlu ile birlikte toplam 18 kişiden oluşuyordu. MYK’da üye sayısı 17’den 16’ya düşürüldü. Kılıçdaroğlu, bu sayede, kritik oylamalarda eşitlik sağlanması durumunda başkanın oyunun olduğu tarafın görüşünün ağırlık kazanması nedeniyle oluşacak anti demokratik uygulamanın da son bulmasını amaçladı.

6 üye milletvekili değil
CHP’nin yeni MYK’sının 6 üyesi milletvekili olmayan PM üyeleri; Nihat Matkap, Atilla Emek, Yakup Akaya, Mehmet Zeki Gündüz, Ayten Kayalıoğlu ve Perihan Sarı’dan oluştu.

Bakanıydı yardımcısı oldu
Tekin’in yerine örgütten sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilen Nihat Matkap, Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemde koalisyon hükümetinde SHP’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapıyordu.