info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 90. yıldönümü kutlu olsun

Atamızın çocuklara armağanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl olduğu gibi bugünde 90. yıldönümü coşku içinde kutlanıyor.

Atamızın çocuklara armağanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl olduğu gibi bugünde 90. yıldönümü coşku içinde kutlanıyor. Bayramla ilgili olarak Çorlu da ana caddeler bayrak ve flamalarla süslenirken, büyük binalar, işyerleri ve evlerde bayraklarla donatıldı.

Çorlu Kaymakamlığınca hazırlanan bayram programı gereği geçtiğimiz çarşamba günü General Basri Saran Stadında yapılan umumi provaya okullar ve askeri birliklerde katıldı.

Prova nedeniyle bayrama katılacak öğrencilerin velileri de stad tribünlerinde yerlerini aldılar. İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Bağlar ve Milli Eğitim Şube Müdürleri ile okul müdür ve öğretmenleri de bu önemli bayramın provasını hep birlikte izlediler.

Çorlu 5.Kolordu ve Bölge Bandosu tören alanında yer aldı.

Bu günde bu önemli bayramı hep birlikte kutlayacağız. Dün olduğu gibi bugün de Çorlu Kapalı Spor Salonunda Çocuk şenliği gerçekleşecek.

BUGÜNKÜ PROGRAMSabah Saat: 09.00 dan itibaren Atatürk Anıtına protokol sırasına göre çelenkler sunulacak.

Saat:10.00 da ise resmi geçit törenlerinin gerçekleşeceği General Basri Saran stadında yer alan okulların, askeri birliklerin ve halkın bayramı Çorlu Kaymakamı Ali Dursun, 5.Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ümit Dündar ile Belediye Başkanı Ünal Baysan tören aracına binerek kutlamaları gerçekleştirecekler.

23 NİSAN IN TARİHÇESİ :

23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi nin açılış günüdür. Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nı birlikte kutlarız.

Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah ülkeyi dilediği gibi yönetirdi.İmparatorluğun son yıllarında padişahlar rahatlarını düşündüler. Yurt bakımsız kaldı. Ülke sorunları yüzüstü bırakıldı. Bu sırada Birinci Dünya Savaşı başladı. Savaş dört yıl sürdü. Bizimle birlikte olanlar savaşta yenildi. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Yurdumuz İngilizler, Fransızlar, Yunanlılar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı. Padişah ve yandaşları ülkenin paylaştırılmasına ses çıkarmadılar.

Mustafa Kemal Paşa Ulusal Kurtuluş Savaşı nı başlatmak için İstanbul dan Samsun a 19 Mayıs 1919 günü geldi. Samsun dan Amasya ya, oradan Erzurum a ve Sivas a gitti. Sivas ve Erzurum da kongreler topladı. Mustafa Kemal Paşa egemenliğin ulusta olduğuna inanıyordu. Bu inançla «Ulusu yine ulusun gücü kurtaracaktır. Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenliktir» diyordu. Yurdun dört bir yanından seçilip gelen temsilciler ? milletvekilleri ? Ankara da 23 Nisan 1920 günü toplandılar.

İlk Büyük Millet Meclisi nin toplandığı yapı Ankara da Ulus Alan ından istasyona giden caddenin başındadır. Bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olan bu yapı tek katlıdır. O yıllar ülkemiz yokluk yoksulluk içindeydi. Milletvekillerinin oturduğu sıralar bir okuldan getirildi. Meclis gaz lambası ile aydınlanıyor, soba ile ısınıyordu. Top seslerinin Ankara da duyulduğu zamanlarda bile meclis düzenli toplandı.

Ulusal Kurtuluş Savaşımızla ilgili bütün kararlar bu mecliste alındı. Mustafa Kemal Paşa nın önderliğinde ulusumuz dünyaya Ulusal Kurtuluş Savaşı dersi verdi. Ezilen uluslara kurtuluş yolunu açtı. Bağımsızlık savaşının öncüsü olan kurtuluş savaşımız yeryüzünün öteki uluslarına örnek oldu.

23 Nisan 1920 ilk Büyük Millet Meclisi mizin toplandığı gündür. 23 Nisan, ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür. Bu gün Milli Egemenlik Bayramı mızdır.

23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine son yıllarda yabancı ulusların çocukları da katılmaya başlamıştır. Atatürk çocuklara çok değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorardı. «Bugünün küçükleri yarının büyükleridir.» diyen Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılır. Bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan da yurdumuz bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuşmalar yaparlar, şiirler okurlar. Gece fener alayları düzenlenir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı egemenliğin ulusta olduğu düşüncesinin kabul edildiği gündür. Çocuk bayramımızdır. Yarının büyükleri olan siz çocukların bayramıdır.