info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.8621
Dolar Satış
:
34.9249
Euro Alış
:
36.5216
Euro Satış
:
36.5874
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu; Sanatı Ticarete ve Kadrolaşmaya Alet Ediyorlar

Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu; Sanatı Ticarete ve Kadrolaşmaya Alet Ediyorlar

Sayısız tiyatro oyunu ile başarıdan başarıya koşan Devlet Tiyatroları Sanatçısı ve Çorlu ABS Kültür Sanat Derneği yönetim kurulu üyesi Orhan Kurtuldu,Türkiye'de Devlet tiyatrosu olmayan Tek Büyükşehir olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin belediye başkanı Kadir Albayrak'ın, ABS Kültür Sanat Derneğinin Devlet Tiyatroları kurma çağrısını kabul ettiğini fakat bu konuda hazırladıkları projeyi Kadir başkanın sahiplenerek, bunu belediye bünyesinde çıkar sağlayıcı bir projeye dönüştürerek ticari faaliyet amacıyla hayata geçirmek istediğini, gerçek tiyatroculardan oluşan gerçek sanat erbabı devlet tiyatro sanatçı ve uzmanları yerine belediye bünyesinde kendi ekibini oluşturarak kadrolaşma ve ticari bir işletme peşinde koştuğunu belgeleriyle açıkladı.

Orhan Kurtuldu Yaptığı açıklamada; "Türkiye’deki 30 Büyükşehir Belediyesi içinde Şehir Tiyatrosu olmayan tek kent olan Tekirdağ’a bir an önce Şehir Tiyatrosunun kurulmasını sağlamak için 27 Mart 2021 tarihinde Dünya Tiyatro Gününde, Çorlu ABS Kültür ve Sanat Derneği tarafından Çorlu’lu Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan KURTULDU öncülüğünde “Tekirdağ’a Şehir Tiyatrosu Yakışır” sloganıyla bir kampanya başlatılmıştık. Bu kampanya çerçevesinde Tekirdağ’ın 11 İlçe Belediye Başkanı, CHP, AKP, MHP, İYİ PARTİ, DEVA PARTİSİ, GELECEK PARTİSİ, SAADET PARTİSİ Tekirdağ il başkanları ile bu partilerin ilçe başkanları,Tekirdağ Barosu , Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler, Sendikalar ve yüzlerce sanatsever bu kampanyamıza “SANATA EVET , ŞEHİR TİYATROLARINA EVET” diyerek büyük bir destek verdiler.

Bu konuda oluşan toplumsal talebi güçlü bir şekilde dile getirdiler. Kampanyamıza destek vermiş olan siyasi partilere , tüm sivil toplum kuruluşlarına ve sanatsever halkımıza ABS Kültür ve Sanat Derneği olarak çok teşekkür ederiz. Başlattığımız kampanya sürecinden bu yana iki ay sonra, tam iki koca yıl geçmiş olacak. Geçen bu iki yıllık süreç içerisinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Kadir Albayrak’ın talimatıyla şehir tiyatrolarının kuruluş sürecini oluşturmak düşüncesiyle toplam defalarca görüşmeye davet edildim. Bu toplantılarda Şehir Tiyatrolarının nasıl bir sanat kurumu olarak kurulması gerektiğini, kuruluş süreci adımlarının nasıl atılması gerektiğini bugüne kadar kurulmuş olan belli başlı ve yıllardır nitelikli hizmetler veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarını, Bakırköy Şehir Tiyatrosunu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunu ve en son kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunu örnek göstererek anlattım. Bu örneklediğim Şehir Tiyatrolarının tümünün ana kuruluş ilkesi özgür ve özerk yapılar olarak kurulmuş olmalarıdır. Başka bir deyişle; Bu tiyatroların yönetmeliklerinin özünü “Tiyatroyu Tiyatrocular Yönetir.” anlayışının kabul edilmiş olmasıdır. Nasıl ki bir hastaneyi hekimler, okulları öğretmenler, üniversiteleri akademisyenler, baroları avukatlar yönetiyorsa tiyatroyu da tiyatrocular yönetmelidir. Çünkü tiyatro ihtisas gerektiren bir alandır. Ve bu alanda yöneticilik yapmak da ayrıca donanım ve ehliyet gerektirir. Değerli basın mensupları, Ben Orhan KURTULDU; Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,Devlet Konservatuarı ,Tiyatro Anasanat Dalı, Yüksek Bölümü mezunu olarak akademik bir eğitimden sonra Türkiye’nin öncü sanat kurumu olan Devlet Tiyatrolarında oyuncu, rejisör ve yöneticilik sıfatlarımla tam 38 yıllık bir deneyim, tecrübe ve ehliyete sahip olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun anayasası sayılan yönetmeliğini hazırladım ve Sn.Kadir ALBAYRAK’ın bu konu için yetkilendirdiği Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sn.Alparslan KURTOĞLU’na teslim ettim.

Sn. Kurtoğlu benim hazırladığım Şehir Tiyatrosu yönetmeliğini memuru Murat Başyazgan aracılığıyla uygun bulmadıklarını, Şehir Tiyatrosunun yönetiminde ağırlıklı olarak belediyecilerden oluşan bir yönetim düşündüklerini ilettiler. Ben de belediyecilerin yönetimde bulunduğu bir tiyatro modelinin Türkiye’de bulunmadığını ve böyle bir anlayışın sanat camiasında tepki bulacağını ve bunun kabul edilemez olduğunu kendilerine ilettim. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sn.Kurtoğlu ise hazırladığım şehir tiyatrosu yönetmeliği üzerinde değişiklikler yaptırtarak kendi düşündükleri yönetim biçimini yönetmeliğe koydular.

Kendi isteklerine göre değiştirilen yönetmelikte şehir tiyatrosunun yönetim kurulu şöyle oluşacaktı: Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, ona bağlı olan Kültür Daire Başkanı, daire başkanına bağlı Kültür Şube Müdürü ,Tiyatro Şube Müdürü, Genel Sanat Yönetmeni, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı ve bir sanatçı temsilcisi. Anlaşılacağı üzere 4 belediyeciye karşı 3 sanatçı yönetim kurulunda yer alıyor. Bu durumda bir sanat kurumunda belediyeciler sanata yön vermiş olacak. Genel Sanat Yönetmeninin de büyükşehir belediye başkanının atamasıyla geldiğini düşündüğümüzde şehir tiyatrosunun yönetiminde tam bir biat anlayışının arzu edildiğini görüyoruz.

Hani sanatın özgürlüğü?

Sanat kurumunun özerkliği nerde kaldı?

Benim Orhan Kurtuldu olarak; böyle ucube bir yönetim anlayışına evet demem ve içinde yer almam asla mümkün değildir. Sanatın üretiminin ve yaratımının özgürlüğüne, sanat kurumlarının özerkliğine ve demokrasi kültürüne inanmış bir sanat insanı olarak benim bu biat kültürüne evet demem imkansızdır. Bunun aksi bir tutum sanatın binlerce yıllık tarihine, anayasasına, sanatçının özgür ruhuna ve sanat insanlarının bugüne kadar vermiş olduğu özerklik mücadelesine bir ihanettir. Ayrıca biat kültürüne alet olanların alnına yapışacak olan kara bir lekedir. Hiçbir tiyatro insanı sanatın özgürlüğüne ve sanat kurumlarının özerkliğine helal getiren böylesi bir yönetim anlayışıyla oluşturulmuş bir şehir tiyatrosu kurulsun istemez, isteyemez. Yönetiminde ehliyeti olmayanların yer alacağı bir şehir tiyatrosundan nitelikli sanat üretimi beklemek beyhude bir hayaldir.

Ayrıca Tekirdağ’lıları hayal kırıklığına uğratmaya kimsenin hakkı yoktur. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Kadir ALBAYRAK’ın yetkilendirdiği ancak tiyatro konusunda bir ehliyeti olmayan belediyeciler tarafından yanıltılması ve doğru bilgilendirilmemesidir. Kamuoyunda Tekirdağ’ın sanatsever halkını üzecek bu yanlış uygulamayı ve bu usulsüz kadro alımını hemen durdurmaları gerekir Çünkü ortaya çıkacak pek çok şikayet ve itiraz gereksizce başlarını ağrıtacaktır. Yaşamını tiyatro mesleğine adamış ve Türkiye’nin en prestijli sanat kurumu olan Devlet Tiyatroları sanatçısı Orhan Kurtuldu’ya inanmıyor musunuz, güvenmiyor musunuz? Kadir Başkanın Bana değil de, belediyedeki bürokratlarının sanatsal ehliyetlerine güveniyorsa,iki yıldır beni defalarca çağırmasına ne gerek vardı? Kadir Albayrak Şehir Tiyatroları ile ilgili kuruluş çalışmalarını görüşmek üzere bundan iki ay önce beni bir kez daha davet ettiğinde, büyükşehir belediyesinin üst düzey bütün bürokratlarının da katıldığı toplantıda, bürokratların söylemlerine karşı benim brifingimi dinledikten sonra benim söylediklerimi desteklemişti. Hatta oradaki ilgili kişilere bu doğrultuda hazırlık yapmalarını da emretmişti Sanatsal kamuoyu bu süreçte şehir tiyatrosunun kuruluşuyla ilgili olumlu bir gelişme beklerken tiyatroyu yönetmeye hevesli ve Kadir Albayrak'tan yetki alan Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan KURTOĞLU sazı eline almış, kendi bildiğini çalıp söylemeye ve uygulamaya koyulmuştur.

Kurtoğlu’nun oluşturmak istediği Şehir Tiyatrosu ancak karikatürlere konu olabilir. Sanatın anayasasına ve ruhuna uygun olmayan bir biçimde yönetimi oluşturulmuş şehir tiyatrosuna alınacak kişilerin seçilmesinde Kurtoğlu jüriyi de kendi ilişkilerine uygun bir biçimde seçmiş beni de bu aşurenin içinde jüri olarak kullanıp bu ucube oluşumu ismimizle legalleştirmek istemiştir. Bizim bu girişimde jüri olarak kullanılmak istendiğimizi Kurtoğlu’na bağlı çalışan bir memurun bizi aramasından sonra öğreniyoruz. Yasal prosedürden yoksun, ilkelerden ve şeffaflıktan uzak böylesi bir oluşumda benim jüri üyesi olmam beklenemez ve söz konusu olamaz. Ayrıca sanatçı ve teknik kadro seçmelerini yapması istenen jüri üyelerinin kimler olduğunun kamuoyuna çok önceden açıklanması ve duyurulması personel alımı yapılacak olan bir kamu kurumunda şeffaflık ve eşitlik ilkesi açısından yasal bir zorunluluk değil midir?

Yönetmeliği belediye meclisince tartışılmadan ve onaylanmadan oluşturulmaya çalışılan bir şehir tiyatrosu yasal dayanaktan yoksundur. Gecekondu olarak tabir edilebilecek böylesi bir şehir tiyatrosu girişiminde Orhan Kurtuldu da jüride bulunuyor denilmesine ve adımın kullanılmasına izin vermeyeceğimi bu basın toplantısıyla duyuruyorum. Biz ABS Kültür ve Sanat Derneği olarak iki yıl önce büyük bir samimiyetle başlattığımız “Tekirdağ’a Şehir Tiyatrosu Yakışır” talebimiz ve isteğimiz devam ediyor. Artık bu talep bizden çıkmış ve sanatsever Tekirdağ halkının haklı talebi olmuştur.

Bu basın açıklaması, bizim Tekirdağ halkını doğru bilgilendirme sorumluluğumuzun bir gereğidir. Bizler övüneceğimiz, gurur duyacağımız, mutlu olacağımız, yönetimi özgür ve özerk olan,biat anlayışını barındırmayan ve de şehir tiyatrosunu oluşturacak kadrolarının seçimini yapacak jürinin tanınmış duayen tiyatroculardan oluşmasını istiyoruz. (Tamer Levent, Rutkay Aziz, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve bunun gibi.) Şehir tiyatrosu oluşturulurken çok önemli bulduğumuz şu konuyu da dikkat ve ilgilerinize sunmak isteriz : Tekirdağ’mızda çok yetenekli gençler var.

 

Ancak çeşitli sebeplerden dolayı aileleri onların akademik bir sanat eğitimi almalarını sağlayamamış. Tekirdağ bölgesinin yetenekli gençlerinin de şehir tiyatrosu seçme sınavlarına katılma hakkına sahip olduklarını düşünüyor ve onların da bu sınavlara girmesine olanak sağlayacak ifadelerin şehir tiyatroları yönetmeliğinin ilgili maddesinde yer almasını istiyoruz. Bölgemizde yetişmiş olan ve tiyatroyu meslek olarak sürdürenler arasından duayen tiyatro jüri üyeleri tarafından yetenekleri tespit edilenlerin değerlendirilmeleri adalet duygumuzun gereği olmalıdır. Tiyatronun yönetiminde bulunmaya hevesli ama bu konuda ehliyetleri olmayan belediye bürokratlarınız bu yetenekli gençleri yok sayıyor. Onları görmezden geliyor. Hiçbir vicdan bu adaletsizliği kabul edemezKadir başkan kendine yakışanı yapmalıdır. Şehir tiyatrosunun kurulması için yanlış adımlarla alelacele girişilen kadro alımlarının durdurulması gereklidir. Çağdaş bir sanat kurumuna uygun bir şehir tiyatrosu yapılanmasını doğru adımlarla, doğru yöntemlerle başlatalım. Çünkü Tekirdağ halkı iyi, doğru ve güzel şeylere layık. Tekirdağ’a sanatın anayasasına uygun bir şehir tiyatrosu yakışır. ŞEHİR TİYATROSUNA EVET! SANATA EVET!" Dedi. 

Kaynak : Murat Ürtekin